Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kesinleşmiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ile cezası bulunan mükelleflerin isimlerini açıklamaya başladı. Bu açıklama, 31 Ekim'e kadar vergi dairelerinde ilan edilecek ve 1-15 Kasım tarihleri arasında internet sitesinde paylaşılacak. Ancak, bazı belediyelerle ilgili yapılandırma kapsamında olan borçlar ve depremden etkilenen bazı illerdeki mükellefler bu açıklamadan muaf tutulacak. Bu adım, vergi borçlarının ödenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
15 Ekim 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin artan borçlarına dikkat çekerek, borçlarını ödemeyen belediyelere taksitlendirme ve gayrimenkul takası teklifinde bulundu. Bakan, özellikle CHP'li belediyelerin borçlarının yüksek olduğunu belirterek, borçlarını ödemeyen belediyelere haciz dahil gerekli işlemlerin uygulanacağını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 8,4 milyar lira borcu olduğu belirtilirken, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri de yüksek borçlu belediyeler arasında yer alıyor.
14 Kasım 2024

Bireysel kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında uzun süredir beklenen kriz patlak verdi. Krizin başlıca nedenleri arasında, insanların gelirlerinin enflasyona paralel artmaması ve kredi kartı faiz oranlarının uzun süre düşük seyretmesi yer alıyor. Faiz oranlarının artmasıyla birlikte borçlanma maliyetleri yükseldi ve geri ödemelerde tıkanmalar yaşanmaya başladı. Bu durum, dar gelirli bireyler ve küçük esnaf üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.
1 Ekim 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikmen yerleşkesindeki binanın tuvaletlerini yenilemesi üzerine gelen tasarruf tedbirlerine uyulmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakanlık, bakım-onarım çalışmalarının binaların ömrünü uzatmak için zorunlu olduğunu ve tasarruf genelgesinin kapsamı dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, genelgenin amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğunu ve bu tür bakım-onarım çalışmalarının hizmetin devamı için gerekli olduğunu vurguladı.
5 Temmuz 2024

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, konut kredisi faizlerinde düşüş olacağı haberlerinin ardından emlak sektöründe fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimlerini artırdı. Bu kapsamda, ilan fiyatlarında fahiş artış yapan 117 emlak işletmesine toplamda 11 milyon 700 bin lira ceza kesildi. Bakanlık, kredi faiz oranlarındaki düşüşü fırsata çevirmeye çalışan emlak işletmelerine yönelik denetimlerin devam edeceğini belirtti.
28 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletin en üst makamlarının güvenlik gerekçesiyle zırhlı araçlara bindiğini belirterek, tasarruf tedbirlerinde bakanların makam araçlarının kapsam dışı tutulduğunu açıkladı. Bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tahsis edilen makam aracı ve bazı bürokratların çift maaş aldığına dair iddiaları ciddiyetten uzak ve siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olarak nitelendirdi. Çifte maaş durumunun çifte sorumluluk ve görevden kaynaklandığı ve bu konuda kanunla tavan getirileceği belirtildi.
25 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında açıkladığı defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi adımı, 1 Eylül itibarıyla uygulamaya geçti. 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defterdarlıklar bünyesinde yerine getirilecek. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülürken, 52 ilde yeni defterdarlıklar kuruldu. Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına tabi defterdara bağlı çalışması sağlandı.
2 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde görev yapan aile hekimlerinin maaşlarından ortalama 23 bin lira kesinti yaptı. Bu kesinti, aile hekimlerinin performanslarının deprem sonrası zor koşullar altında değerlendirilmesi sonucu gerçekleşti. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, bu durumu aile hekimlerinin cezalandırılması olarak değerlendiriyor ve sağlık hizmetlerinin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Deprem bölgesindeki sağlık merkezlerinin yıkılması ve malzeme eksikliği gibi sorunlar da aile hekimlerinin zorluklarını artırıyor.
21 Mart 2024

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bakanlıklarla yapılan görüşmelerin ardından kamuda servis hizmetinin devam edeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarında servis hizmetinin kaldırılması planlanıyordu. Ancak Memur-Sen'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucunda, servis hizmetinin devam etmesi kararlaştırıldı. Bu karar, kamu çalışanlarının mağduriyetini önlemeyi amaçlıyor.
14 Ekim 2024

Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, özel bankaların kredi kartı aidatlarında yüzde 70'e varan oranlarda zam yaptığını belirtti. Banka aidatlarının 400 ile 1500 lira arasında değiştiğini ve bu yıl özellikle özel bankaların aidatlara yüzde 50 ile 70 arasında zam yansıttığını ifade etti. Küçük, vatandaşlardan alınan aidatların kaldırılması gerektiğini, bankaların alışverişlerden zaten komisyon kazandığını ve bankaların aidatsız kart seçeneği sunma yükümlülüğünü yerine getirmediğini vurguladı.
27 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde alışverişin yoğunlaştığı baklavacı, şekerci ve konfeksiyon gibi sektörleri denetledi. 11-15 Haziran tarihleri arasında yapılan denetimlerde, 195 mükellefin hatalı KDV oranı uyguladığı, 357 mükellefin ödeme kaydedici cihaz ve satış yazılım programları arasında entegrasyonun bulunmadığı tespit edildi. Ayrıca, 13 mükellefin işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı, 298 mükellefin IBAN yoluyla tahsilat gerçekleştirdiği ve 50 mükellefin kayıt dışı faaliyette bulunduğu belirlendi. Bu işletmeler, gerekli işlemlerin yapılması için Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildi.
18 Haziran 2024

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 24 çözüm önerisi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin prim borçlarının tahsil edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından, bazı belediyelere ihbarname gönderilmiş ve haciz işlemleri başlatılmıştı. TBB'nin önerileri arasında borç yapılandırması, belediyelere vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi ve belediyelerin mali yüklerinin hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.
7 Ağustos 2024

AKP Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na (SSDF) destek amacıyla 100 bin lira ve üstünde limiti bulunan kredi kartlarına 750 liralık ek vergi getirilmesi teklifini sundu. Altınsoy, askeri açıdan güçlü olmanın dünya barışına katkı sağlayacağını belirtti. Teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. SSDF'nin gelirleriyle Türkiye'nin savunma sanayii projelerinin finanse edilmesi ve ülkenin bölgesel güç konumunun güçlendirilmesi hedefleniyor.
15 Ekim 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 50 ilde vergi kaçıranlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Mehmet Şimşek'in talimatıyla başlatılan bu süreçte, 230 vergi müfettişi sahte belge kullanarak vergi kaçıran 5 bin 100 mükellefi hedef alıyor. Toplamda 17 milyar liralık sahte faturanın incelendiği bu çalışmada, sahte belge kullanma incelemeleri yapılacak. Geçen yıl 47 milyar liralık vergi matrahının eksik beyan edildiği belirtiliyor.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim