Sosyal medya fenomeni ve şarkıcı Banu Parlak, 'kooperatif dolandırıcılığı' iddiasıyla İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Trabzon'a gitmek için havalimanına gelen Parlak, polis kontrolünde yapılan GBT kayıtlarında hakkında bir kooperatif dolandırıcılığı iddiasıyla arama kararı olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Parlak, işlemlerin ardından adliyeye gönderildi.
3 Kasım 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Maltepe'deki 'Büyük İstanbul Mitingi'nde, Ali Yeşildağ'ın bir video yayınladığını ve bu videoda 2007 yılında Antalya Havaalanı ihalesinde yaşanan usulsüzlükler ve 1 milyar dolarlık bir rüşvet iddiasını gündeme getirdiğini belirtti. Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu iddiaları soruşturması çağrısında bulundu. Cevheri Güven'in YouTube kanalında paylaşılan video, hükümet biriminin şikayeti üzerine YouTube tarafından engellendi.
6 Mayıs 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta evlatlıkla evlenme engelinin olmadığını belirtince sosyal medyada tepki çekti. Gazeteci Fatih Altaylı bu duruma Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi. Bunun üzerine Diyanet, Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın talimatıyla Altaylı hakkında suç duyurusunda bulunulması için örnek dilekçeler dağıtıldı. Dilekçelerde 'hakaret', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'nefret ve ayrımcılık' suçlamaları yer aldı.
26 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'ya bağlı olduğunu iddia eden ve silahlı oldukları görülen bir grubun videosunu paylaşarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki gösterdi. Videoda, yüzleri maskeli ve silahlı kişiler, Yunanistan'ın Çakıcı'ya vize vermemesini eleştiriyor ve 'bozkurt' işaretiyle tekbir getiriyorlar. Atay, videonun saçma olduğunu ve silahların kaynağının muamma olduğunu belirterek Soylu'dan bu konuda bilgi talep etti.
10 Ocak 2023

Ankara Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında, sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımda 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla resen soruşturma başlattı. Ataklı'nın 18 Ağustos'ta sosyal medyada yayınlanan bir videoda, Sincan Belediyesinin Bebek Kütüphanesi ve Yenikent Anne-Çocuk Oyun Evi'nde çocuklara yönelik eğitim etkinlikleriyle ilgili sözleriyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edici paylaşım yaptığı belirtildi. Soruşturma, Türk Ceza Kanunu'nun 216/1 maddesinde düzenlenen halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçundan başlatıldı.
19 Ağustos 2023

İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren Dilruba K., 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Mahkeme, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından tahliyesine karar vererek yurt dışı yasağı getirdi, ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasından tutukluluğunun devamına hükmetti. Dilruba K.'nın ilk duruşması 3 Eylül'de yapılacak.
20 Ağustos 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk istismarı gerekçesiyle Roblox platformunu yasakladıktan sonra, platformda bulunan 'Erdoğan oyunu' kaldırıldı ve oyunun yaratıcısının hesabı askıya alındı. 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyun, politikacılar hakkında içerik bulundurması ve vergi kaçakçılığına teşvik etmesi nedeniyle Roblox tarafından kaldırıldı. Türkiye, Roblox'u en çok oynayan dördüncü ülke konumundaydı ve yasak sonrası oyuncular sosyal medyada oyunun tekrar erişime açılması için çağrıda bulundu.
19 Ağustos 2024

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

İbrahim Tatlıses’in kızı Dilan Çıtak Dörter, THY’nin Bodrum-İstanbul seferi sırasında kabin memuruyla tartıştı. Kabin memuru, Çıtak’ın kendisine fiziksel şiddet uyguladığını iddia ederek şikayetçi oldu. Uçak İstanbul Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra Çıtak polis merkezine götürüldü. THY, başlatılan hukuki süreci takip edeceğini açıkladı.
17 Eylül 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, 2018'de Avcılar'da gerçekleşen bir çocuğa cinsel istismar olayının faili olarak Müge Anlı'nın programına katılan Sinan Sardoğan'ı tespit etti. Sardoğan, gözaltına alındıktan sonra emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan tutuklandı. Sardoğan, aynı zamanda Tokat'ta kaybolan Arife Gökçe'nin aranmasıyla ilgili olarak da Müge Anlı'nın programına katılmıştı.
7 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Iğdır'da bir berber, çıraklarını yarı çıplak soyundurup dükkanın içinde süründürdü. Bu anları çeken berber, görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine gözaltına alındı. Berber E.D, olayın bir şakadan ibaret olduğunu savundu. Ancak Iğdır Valiliği, görüntülerde yer alan mağdurların 15, 13 ve 18 yaşında olduğunu belirterek, olayla ilgili adli süreç başlatıldığını duyurdu.
27 Eylül 2023

Diyarbakır Barosu, 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğun Diyarbakır Lice'de polisler tarafından alıkonulduğunu ve dövüldüğünü iddia ederek suç duyurusunda bulundu. İddialara göre çocuk, Kürtlere küfretmeye ve İstiklal Marşı'nı zorla okumaya zorlanmış, işkence sonrası ağzı ve elleri bağlanarak bataklığa atılmıştır. Olayla ilgili Diyarbakır Valiliği veya Emniyet'ten henüz bir açıklama yapılmamıştır.
22 Mart 2023

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde, iki yaşındaki kız çocuğunu dövdüğü iddia edilen anne tutuklandı. Çocuk, beyin kanaması şüphesiyle hastaneye sevk edilip ameliyat edildi ve yoğun bakıma alındı. Anne B.Y. ve 18 yaşından küçük iki şüpheli gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. B.Y. tutuklanırken, diğer iki şüpheli yeniden emniyete götürüldü.
11 Eylül 2024

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şanlıurfa'daki bir tarikatta zikir sırasında vücutlarına şiş batırılan çocukların devlet korumasına alındığını duyurdu. Sosyal medyada yayılan görüntülerde çocukların vücutlarına şiş batırıldığı görülüyor. Bakanlık, olaya karışan şahıslarla ilgili suç duyurusunda bulundu ve çocukların koruma altına alındığını belirtti. Ayrıca, çocukların üstün yararı ilkesince görüntülerle ilgili erişim engelleme talebinde bulunuldu.
9 Ekim 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe mahallesinde muhtar adayı olan manken Simurg Sarsılmaz, sosyal medya üzerinden aldığı ölüm tehditleri sebebiyle adaylıktan çekildiğini duyurdu. Sarsılmaz, adaylık açıklamasının ardından sosyal medyanın gündemine oturmuş ve geniş bir ilgi görmüştü. Ancak, aldığı tehditler ve cinsel içerikli hakaretler nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ve ilaçlarla ayakta durabildiğini belirtti. Sarsılmaz, tehditler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
28 Şubat 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim