Macaristan'da yılda 35 bin kadının katıldığı meme kanseri tarama testlerinde yapay zeka kullanılarak kanserin belirtileri çok erken aşamada tespit edilebiliyor. Yapay zeka, büyük bir veri setiyle eğitilerek meme dokusundaki çok küçük değişiklikleri bile kanser gelişmeden neredeyse dört yıl önce saptayabiliyor. Bu yöntemle, mamografiler yapay zeka tarafından inceleniyor ve riskli dokular hakkında daha fazla veri üretiliyor.
28 Mart 2023

Dalmaçyalı köpeklerdeki genetik farklılıklar, memelilerin bazı hastalıklara neden yatkın olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. Bath Üniversitesi'nden Dr. Kit Yates, Dalmaçyalıların kürk pigment hücrelerinin embriyo gelişimi sırasında nasıl oluştuğunu ve değiştiğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Bu köpeklerin yüksek oranda sağır olmasının melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Bu araştırma, insanlardaki benzer genetik rahatsızlıkların anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.
15 Haziran 2024

Küçük Mariana meyve yarasası, bilim insanlarının biyolojisi veya davranışları hakkında yeterli bilgi edinemedikleri bir tür olarak biliniyordu. Bu tür, Pasifik adası Guam'da bulunuyordu ve 'Pteropus tokudae' olarak biliniyordu. 1960'larda yapılan bir araştırmada, bu türden yalnızca bir örnek bulunmuş ve bu örnek, türün bilinen son örneği olmuştur. Uzun süre gözlemlenememesi üzerine ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi tarafından neslinin tükendiği resmi olarak ilan edilmiştir.
24 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, karkas et fiyatlarını düşürmeyen kasapları incelemeye başladı. Fiyatları düşürmeyen kasaplara 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar cezai işlem uygulanacak. Karkas, hayvanın deri, iç organları, baş ve türüne göre kuyruk çıkartıldıktan sonra kalan gövdesine deniyor. Bu adım, et fiyatlarının kontrol altına alınması amacıyla atıldı.
23 Ağustos 2024

Avusturya'da yapılan bir araştırma, hafif şok dalgalarının baypas ameliyatından sonra kalp dokusunu yenileyebileceğini gösterdi. Innsbruck Tıp Üniversitesi'nden Prof. Johannes Holfeld liderliğindeki ekip, bu yöntemin kalp hastalığı tedavisinde devrim yaratabileceğini belirtti. Çalışma, şok dalgası tedavisi gören hastaların kalplerinin daha fazla kan pompalayabildiğini ve daha fazla yürüyebildiklerini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu yöntemin daha geniş bir hasta grubunda test edilmesi için daha büyük denemeler planlıyor.
20 Haziran 2024

AKP, sokak hayvanlarına yönelik 'uyutma' uygulamasını içeren bir yasa teklifini Meclis'e sundu. Tasarı, kuduz riski taşıyan ve saldırganlaşmış köpeklerin ötanazi ile uyutulmasını, sokak köpeklerinin barınaklarda kaliteli yaşam alanlarına yerleştirilmesini ve sahiplendirilmesini öngörüyor. Ayrıca, sokak hayvanlarına yeterli bakım sağlamayan yetkililere hapis cezası ve hayvanları mücavir alanlara atanlara para cezası getiriliyor.
12 Temmuz 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde tamamlanan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne, Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Meksika arama kurtarma köpeği Proteo'nun ismi verildi. Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Proteo'nun isminin merkezde yıllarca yaşatılacağını belirtti.
22 Şubat 2023

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen Sonoma-Marin Panayırı'ndaki 'Dünyanın En Çirkin Köpeği' yarışmasını 'Scooter' adlı tüysüz Çin köpeği kazandı. Yedi yaşındaki Scooter, doğuştan ayakları geriye dönük olmasına rağmen, terapi ve özel bir araç yardımıyla yürümeyi başardı. Yarışma, 1970'lerden beri düzenleniyor ve sahiplenilen yavru köpeklere görünürlük kazandırmayı, tüm köpeklerin sevimli olduğunu hatırlatarak hayvan sahiplenmeyi desteklemeyi amaçlıyor.
25 Haziran 2023

ABD'nin Teksas eyaletinde çim biçerken üzerine yılan düşen 64 yaşındaki Peggy Jones, yılanı yakalamaya çalışan bir şahinle karşılaştı. Şahin, yılanı Jones'un kolundan çekmeyi başardı ancak bu süreçte kadının yüzünü pençeleriyle yaraladı. Jones, hastanedeki müdahalenin ardından taburcu edildi. Yılanın, şahinin veya başka bir kuşun gagasından düştüğü tahmin ediliyor.
9 Ağustos 2023

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan su birikintisinde mahsur kalan iki köpek yavrusu, Karasu Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekipler, çalılık alanda mahsur kalan yavrulara ulaşmak için yol açtı. Kurtarılan köpek yavruları sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iyileştiklerinde annelerinin yanına bırakılacak.
8 Temmuz 2023

Irak'ın Süleymaniye ilçesinde yaşayan Nuşirevan Abdurrahman ve Şıler Selim çifti, evlerinde besledikleri yılanların derilerinden elde ettikleri yağlarla geçimlerini sağlıyor. Abdurrahman, yılanlara çocukluğundan beri ilgi duyduğunu ve evlendikten sonra eşiyle birlikte yılan bakıcılığına başladığını belirtiyor. Çift, yılanların deri atma sürecini takip ederek yağ elde ediyor ve bu işlem sırasında yılanlara zarar vermediklerini ifade ediyor.
4 Eylül 2023

Biyolog David Sinclair ve ekibi, yaşlanma sürecinin ileri ve geri götürülebilen bir süreç olduğunu deneylerle kanıtladı. Yapılan deneylerde yaşlı ve kör farelere görme yetisi geri kazandırıldı, beyin gençleştirilerek bilişsel beceriler artırıldı ve daha sağlıklı kas ve böbrek dokusu oluşturuldu. Ayrıca genç fareler üzerinde yapılan müdahalelerle yaşlanma süreci hızlandırıldı. Bu bulgular, yaşlanmanın DNA hasarından kaynaklandığına dair bilimsel inanca meydan okuyor ve yaşlanmanın bir bilgi kaybı olduğu teorisini öne sürüyor.
13 Ocak 2023

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve muhalefetin desteğini almayı hedeflediklerini belirtti. Yenişehirlioğlu, diğer ülkelerdeki modelleri incelediklerini ve çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Teklifin Meclis kapanmadan önce Genel Kurul'a sunulması planlanıyor.
23 Mayıs 2024

Malatya'nın Kale ilçesinde, dünyanın en zehirli örümceklerinden biri olan 'argiope lobata' türüne rastlandı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Cem Karaca ve veteriner ekipleri, durumu inceledi. Karaca, bu örümceğin güçlü zehiriyle insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürebileceğini, ancak kolay kolay insanlara saldırmadığını belirtti. Ayrıca, örümceğin zehrinin nörodejeneratif hastalıklarda kullanıldığını ve Türkiye'de iki türü olduğu bilinen bu örümceğin dünya genelinde ender rastlanan bir tür olduğunu kaydetti.
20 Eylül 2023

İsveç'teki Lund Üniversitesinde yapılan bir araştırma, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin yüzde 21 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırma, 2007-2017 yılları arasında lenf kanseri tanısı konulan 20 ila 60 yaşlarındaki 11 bin 905 kişinin verilerini inceledi. Araştırmacılar, dövme mürekkebinde bulunan kanserojen kimyasalların vücuda girdiğini ve iltihaplanmayı tetikleyerek kanser riskini artırdığını belirtti. Araştırmanın sonuçları 'Science Direct' adlı internet sitesinde yayımlandı.
29 Mayıs 2024

Meksikalı Adrian López Velarde ve Marte Cázarez, çevreye zarar veren geleneksel deri üretimine alternatif olarak kaktüsten vegan deri üretmeyi başardı. Bu yeni malzeme, sürdürülebilir ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor ve moda, otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılmaya başlandı. Kaktüsler, düşük su ve enerji ihtiyacı ile yetiştiriliyor ve bu sayede çevresel etkileri minimize ediliyor. Ayrıca, bu vegan deri Recaro ile işbirliği sonucu uçak koltuklarında kullanılarak 2024 Kristal Kabin Ödülleri'nde finalist oldu.
4 Mayıs 2024

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bir polis uygulama noktasında, polisler bitkin halde bir balaban buldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, yaralı kuşu teslim aldı ve ilk müdahalesini yaptı. Kuş, tedavisi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilecek.
16 Eylül 2023

Van'ın Çatak ilçesindeki Kaniya Bekan Nekropolü'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen iskeletlerin kafataslarında beyin ameliyatı izleri tespit edildi. Yaklaşık 400 insan iskeletinden 30'unda görülen bu izler, antik çağlarda kullanılan dört farklı cerrahi tekniği gösteriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Yılmaz'ın açıklamalarına göre, ameliyat edilen bireylerin yüzde 60'ı iyileşmiş, bu da dönemin cerrahi başarısını ortaya koyuyor.
27 Kasım 2023

Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinde, yabani bir orman kedisi, annesinin yanında uyuyan ikiz bebeklerden birini kaçırdı. Baba Hasan'ın kovaladığı kedi, ağzında taşıdığı bebeği çatıdan düşürdü. 15 günlük bebek Rihan, düştüğü yerde hayatını kaybetti. Baba Hasan, hayvanın, bebekler doğduğundan beri her gün evlerine geldiğini ve kediyi sürekli kovaladıklarını belirtti.
25 Temmuz 2023
İşaretlediklerim