İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in yazısına göre, bedelli askerlik için açılan 120-140 bin kişilik kontenjana karşın 225 bin başvuru yapıldı. Başvuruların kontenjanı aşmasına rağmen, şartlar zorlanarak tüm başvuranların bedelli askerliğe kabul edileceği belirtildi. Başvuru yapan ve ücretini yatıranlar bir önceki yılın ücretleri üzerinden işlemlerini tamamlayabilecekler. Sonuçlar yarın açıklanacak ve bedelli askerlik ücreti 104 bin 84 lira 16 kuruş olarak duyuruldu.
17 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında, yediemin otopark ve araç çekme ücretlerine yüzde 50 ila 67 arasında zam yapılmasına karar verildi. Araç çekme ücreti 400 liradan 630 liraya, özel taşıma ücreti 400 liradan 630 liraya, ilave kilometre ücreti ise 15 liradan 25 liraya yükseltildi. Yediemin otopark günlük ücret tarifesi de motosikletler, otomobiller, kamyonetler, arazi taşıtları, minibüsler, kamyonlar, otobüsler ve iş makineleri için farklı oranlarda artırıldı.
27 Temmuz 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Meclis'e sunulduğunu ve artık Meclis'in iradesinde olduğunu belirtti. Bakanlıkla ilgili bir durumun kalmadığını ifade eden Bilgin, düzenlemenin Meclis tarafından değerlendirilip komisyona gönderileceğini ve Mart ayında neticelenmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca kıdem tazminatıyla ilgili sorunun da çözüldüğünü ekledi. Daha önce EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmış, ancak uzman personel eksikliği nedeniyle Meclis'e sunulamamıştı.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere toplandı ancak herhangi bir ücret seviyesi konuşulmadı. Komisyonda işveren, işçi ve kamu temsilcileri yer aldı. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerini Atalay olmadan sürdürmüş ve yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak duyurmuştu.
13 Haziran 2023

Türkiye'de iktidar tarafından getirilen yeni bir vergi borcu yapılandırma paketi, borçlulara anapara üzerine eklenen enflasyon farkı ödeyerek borçlarından kurtulma imkanı tanıyor. 2009'da 1000 TL vergi borcu olan bir vatandaş, yapılandırma sonrası 103 TL enflasyon farkı ödeyerek borcunu kapatabilecek. Yapılandırma paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve alacakların yapılandırılmasına olanak sağlıyor. AKP döneminde benzer 10 kanun çıkarıldı ve bu yapılandırmada Yİ-ÜFE yerine düşük bir enflasyon oranı kabul edilerek borçlar hesaplanıyor.
30 Ocak 2023

Dolar/TL kuru 19 seviyesini geçmesinin ardından, ekonomi yönetimi tarafından ticari kurumsal müşterilerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara indirildi. Ayrıca, yurt dışı para transferlerine 'sözlü' uyarı ile yüzde 5 komisyon uygulaması getirildi. Bu değişiklikler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçlıyor.
20 Mart 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen 'Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, kanun teklifinde yer alan yeni yasaklar, müeyyideler ve kurumlaşmaların gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını belirterek, bu durumun yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını ifade etti. Ayrıca, sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, dil ve tarih bilgisinin önemini vurguladı ve turistlerin yönlendirilmesiyle ilgili maddelerin incelenmesi gerektiğini söyledi.
16 Şubat 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere şehirler arası otobüslerde yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak. Emekliler, en düşük maaşın 10 bin lira olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek zam talep ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam yapılmayacağını açıklamıştı.
31 Mayıs 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, sıkılaştırılmış doğalgaz (CNG) maliyetlerindeki yüksek artış sebebiyle toplu ulaşıma zam yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Ankara'daki otobüslerin %84'ü CNG ile çalışmakta ve EGO'nun aylık zararı 262 milyon TL'ye ulaşmış durumda. Yavaş, bu durumu hafifletmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi muafiyeti veya indirim talebinde bulundu. Talep karşılanmazsa Ankara'da toplu ulaşıma yüksek oranda zam yapılabilir.
6 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, deprem bölgesine yardım götürmek veya ailelerine ulaşmak isteyen vatandaşların kullandığı Ankara-Adana arasındaki otoyolların çoğu ücretsiz hizmet verirken, Adana-İskenderun arasındaki otoyoldan geçenlerden ücret alındığı belirtildi. Adana'dan İskenderun'a gidip Hatay'a geçen vatandaşlar gidiş dönüş otoyol ücreti ödemek zorunda kaldı. Bir yurttaşın bu yolda yedi defa geçiş yaparak toplam 70 lira ödediği ifade edildi.
26 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan EYT düzenlemesi, TBMM'de AKP milletvekillerinin imzasına sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin martın 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını ifade etti. Teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.
25 Ocak 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı fon yöneticilerine yönelik İngilizce Twitter mesajında, yerel seçimlerden sonra uzun bir süre seçim olmayacağını ve bu durumun orta vadeli ekonomik programın uygulanması için bir engel teşkil etmeyeceğini belirtti. Ancak, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden bu yana beklenen döviz girişi gerçekleşmedi ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları dışında ciddi bir döviz girişi olmadı. Vatandaşlar, seçimler öncesinde kurların baskılandığını fark ederek, ellerindeki parayla döviz ve altın almaya yönelmişler.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim