Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde yapılacak inşaatlar için verilen desteklerin yeterli olmadığını ve kaliteli binaların inşa edilemeyeceğini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu inşaatların denetleneceğini ve aksaklık görüldüğünde TOKİ'nin devreye gireceğini ifade etti. Görür, vatandaşların maddi yardım ve kredilerle alelacele ucuz binalar yapacağını, bölgenin özellikli binalara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özhaseki, afet dönüşüm sürecinin her safhasının denetleneceğini ve gerekirse TOKİ'nin inşaatları tamamlayacağını belirtti.
9 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

AFAD, 2020 yılında Kahramanmaraş'ı 'il afet risk azaltma planı projesi'nde pilot şehir olarak belirlemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla düzenlenen toplantıda, deprem ve taşkın gibi afet türlerine öncelik verildiği ve kentsel dönüşüm projeleri başlatıldığı açıklanmıştı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 2023 hedeflerinin afetlere karşı alınan tedbirler olduğunu ve 200 bin kişinin katılımıyla tatbikatlar yapıldığını belirtmişti. Ancak, kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmadığı, sadece bazı kısımlarında yaşamın başladığı yerel kaynaklarca ifade edilmiştir. Son depremler sonucunda Kahramanmaraş'ta 234 kişinin hayatını kaybettiği, 1700 kişinin yaralandığı ve 310 binanın yıkıldığı bildirilmiştir.
6 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerden etkilenen 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması gerektiğini ve maddi hasarın 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Bakan, fay hattı olan yerlerde yapı yasağı getirileceğini ve bu durumun isteğe bağlı olmadığını ifade etti. Ayrıca, 170 bin bağımsız birimin ihalesinin yapıldığını ve bu sayının 300 bine çıkacağını, bir sene içerisinde teslim edileceğini söyledi.
27 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 130 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu açıkladı. Bu binalar toplamda 430 bin bağımsız birimi kapsıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Ağır hasarlı binaların hemen yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerektiği ve az hasarlı binaların ise taşıyıcı sistemi hasar görmediği için geri dönülebileceği belirtiliyor.
20 Şubat 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu ve İstanbul'da 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 750 bin konutun kısa sürede dönüştürüleceğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde 207 bin konutun inşasına başlandığını ve köy evlerinin çelikten yapılacağını ifade etti. İstanbul'da daha önce 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünün gerçekleştirildiğini, 170 bin 941'inin ise devam ettiğini söyledi. Kampanyaya 1 milyondan fazla vatandaşın başvurduğunu ve öncelikle yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlanacağını açıkladı.
19 Aralık 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesindeki kalıcı konut inşaatlarına hemen başlanacağını açıklamasının ardından, bölgede mikro-bölgeleme çalışması yapılmadan inşaata başlanmaması gerektiğini belirtti. Görür, bu tavsiyesini Twitter üzerinden paylaştı ve yetkililere sesini duyurmayı umduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hasar tespiti tamamlanan yerlerde inşaata derhal geçileceğini ve bir yıl içinde konut ihtiyacının çözülmesini hedeflediklerini söyledi.
14 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir İstanbul depreminde 600 bin konutun yıkılabileceğini ve bu durumun İstanbul'u bir hapishaneye dönüştürebileceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'a özel bir yasa için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu yasanın, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve depreme hazırlığıyla ilgili olacağını ve aciliyet nedeniyle 1-2 ay içerisinde Meclis'e getirilmesini planladıklarını söyledi.
2 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da bir deprem çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti. Bu grubun İstanbul'daki kentsel dönüşümü yöneteceğini ve bu konuda fikir alışverişi yapılacağını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da toplantıya davet edildiğini söyledi. Özhaseki, bu çalışmanın 1-2 ay içerisinde İstanbul'da kentsel dönüşümü nasıl yapacaklarını netleştireceğini belirtti.
25 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgesi ilan edilen 11 ilde 1 milyon 430 bin 363 bina üzerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, 144 bin 595 binanın ağır hasarlı olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası'na göre ağır hasarlı binaların yıkılması gerekiyor. Orta ve az hasarlı binaların durumu ise güçlendirme veya onarım gerektiriyor. Kilis'te hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, Gaziantep'te de büyük bir bölümde çalışmaların sona erdiği ve 11 ildeki kesin hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde tamamlanabileceği öngörülüyor.
27 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim