İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından İran'dan bir misilleme saldırısı bekliyor. Saldırıda yedi İranlı yetkili ve altı Suriyeli hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer, saldırıya karşı muhtemel bir misillemenin meşru müdafaa olduğunu belirtirken, ABD istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde İsrail'e yönelik bir saldırı planladığı bildirildi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle ABD hükümet çalışanlarının İsrail'de kişisel seyahatlerini kısıtladı.
12 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve kara harekatına hazırlık yaptığını açıkladı. Yüzlerce tank ve askeri aracı Gazze sınırına sevk eden ve 360 bin yedek askeri silah altına alan İsrail, Gazze'ye kara harekatı yapılacağını duyuruyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını ve savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için saldırıları artırmaya çalıştıklarını belirtti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
22 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sınırlı bir operasyon öncesinde yaklaşık 100 bin Filistinli sivile tahliye emri verdi. Bu tahliye, Han Yunus ve El Mavazi mülteci kamplarına yönlendirme şeklinde gerçekleşti. İsrail ordusu, bu operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu ve Refah'tan yapılan roket saldırılarına yanıt olarak planlandığını belirtti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a karşı askeri bir operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.
6 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyine gece vakti tanklarla 'nokta operasyonu' düzenledi ve daha sonra askerlerini İsrail topraklarına geri çekti. İsrail güçlerinin, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarına ait çok sayıda hedefi vurduğu belirtildi. Operasyonun, saldırıların sonraki aşamalarına (kara harekatı) hazırlık olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.
26 Ekim 2023

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde ikinci kez çağrı cihazları patlatıldı. Patlamalar sonucu resmi olmayan kaynaklara göre en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Dün Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu 12 kişi ölmüş ve 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı.
18 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu ölü sayısı 37'ye yükseldi. Patlamalar sonucunda 2 bin 800'den fazla kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, patlamaların daha çok kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Beyrut'ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, bir günde 25 yıllık kariyerindekinden daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını ifade etti.
19 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı planını onayladı. Bu karar, Gazze'de devam eden savaşın şiddetini artırabilecek ve bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirebilecek bir adım olarak görülüyor. ABD ve Mısır gibi ülkelerin uyarılarına karşın alınan bu karar, Netanyahu'nun Hamas'ın ateşkes teklifini 'akıl dışı' bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'yu eleştirmesi ve İsrail içindeki tartışmalar, İsrail-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.
15 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarına İran ve Hizbullah'ın 24 ila 48 saat içinde İsrail'e saldırabileceğini söyledi. Blinken, saldırıların tam zamanlamasının belirsiz olduğunu ancak önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde başlayabileceğini belirtti. Ayrıca, G7 dışişleri bakanlarından İran, Hizbullah ve İsrail'e itidalli olmaları için diplomatik baskı kurmalarını istedi. Bu uyarı, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından geldi.
5 Ağustos 2024

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a saldırı başlatılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, tüm uyarılara rağmen saldırı planlarını teyit etti. Gantz, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti. Netanyahu, saldırıyı Ramazan ayından önce, yani 10 Mart'tan önce tamamlamak istiyor.
19 Şubat 2024

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e yönelik politikasının değişmediğini ve desteğin süreceğini belirtti. Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e sağladığı silah desteğinin durdurulması taleplerine karşılık, İsrail'in güvenliğine olan bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'nin İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiği ve bu satışın Gazze'deki ateşkes sürecinin belirsiz olduğu bir dönemde gerçekleştiği belirtildi.
20 Eylül 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini Reuters ve AFP'ye bildirdi. İsrail, Hamas'ın Gazze'deki tüm askeri faaliyetlerini hedef aldığını ve Hamas'ın kasıtlı olarak gazetecilerin ve sivillerin yakınına askeri operasyonlar düzenlediğini belirtti. İsrail ordusu, çevredeki binalara zarar verebilecek saldırılar ve 'yanlış ateşlenen' Hamas roketlerinin Gazze'deki insanları öldürebileceğini ifade etti.
28 Ekim 2023

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim