Merih Demiral'ın bozkurt selamı yapması üzerine başlayan tartışmalarda, Atatürk'ün de bu tartışmalara dahil edilmesi ele alınıyor. 1930'larda çekilmiş bir fotoğrafın değiştirilerek Atatürk'ün bozkurt selamı yapıyormuş gibi gösterildiği belirtiliyor. Bozkurt selamının 1991'den önce yaygın olmadığı ve Atatürk'ün bu selamla ilişkilendirilmesinin tarihi gerçeklerle örtüşmediği vurgulanıyor. Ayrıca, Atatürk'ün bozkurt figüründen hoşlanmadığı da ifade ediliyor.
6 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın forsunun değiştirildiğini duyurdu. Yeni tasarım, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü ve kara kuvvetlerinin savaşçı kimliğini vurgulayan unsurlar içeriyor. Forsa eklenen görseller arasında ay-yıldız, çapraz kılıçlar, dörtnala ilerleyen mızraklı süvari ve dört adet yıldız bulunuyor. Bu değişiklik, bazı çevrelerce Türkiye'nin yakın dönemde savaşa hazırlık olarak yorumlanıyor.
22 Şubat 2024

Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Harf İnkılabı ve Soyadı Kanunu'ndan sonra ve öncesinde kullandığı altı orijinal imzasını paylaştı. Bakanlık, bu imzaların dolaşımdakilerden farklı olduğunu ve orijinal imzaların resmi belgelerde yer aldığını belirtti. Paylaşılan fotoğraflarda Atatürk'ün 1915, 1919, 1921, 1922, 1928 ve 1934 yıllarında kullandığı imzalar yer aldı.
13 Haziran 2024

Kate Middleton ve Prens William'ın 'mutlu aile' olarak nitelendirilen alışveriş fotoğrafı, sosyal medyada gerçeklik tartışmalarına neden oldu. Fotoğrafta görünen kişilerin gerçekten onlar olup olmadığı konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyor. Kate Middleton'ın daha önce Instagram'da paylaştığı ve üzerinde oynama yapıldığı ortaya çıkan bir fotoğraf sonrası özür dilemesi, dedikoduları daha da alevlendirdi. Kraliyet ailesinden destek görmeyen Prenses Kate, bu durum karşısında yalnız kaldığı iddialarını güçlendirdi.
19 Mart 2024

Galler Prensesi Kate Middleton'ın Anneler Günü'nde paylaştığı aile fotoğrafı, manipüle edildiği iddiaları üzerine geri çekilmesiyle kraliyet ailesinde yeni bir skandalın fitilini ateşledi. Fotoğraftaki detaylar ve Prensesin evlilik yüzüğünün olmaması gibi unsurlar komplo teorilerini güçlendirdi. Bu durum, kraliyet ailesinin şeffaflık ve halkla ilişkiler stratejileri üzerine tartışmaları da beraberinde getirdi. İngiltere Kralı Charles'ın sağlık durumu ve Prenses Kate'in uzun süre halka görünmemesi gibi konular, kraliyet ailesinin zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.
14 Mart 2024

Dünyanın en uzun boylu erkeği Sultan Kösen ve en kısa boylu kadını Jyoti Amge, Kaliforniya'da yeniden bir araya geldi. İki farklı kıtada yaşayan bu iki özel insan, altı yıl önce Mısır'da bir fotoğraf çekimi sırasında tanışmıştı. Sultan Kösen'in boyunun uzunluğu hipofiz bezlerinden kaynaklanan yüksek dozda büyüme hormonuna, Jyoti Amge'nin kısalığı ise genellikle gen mutasyonu veya akondroplazi hastalığına bağlanıyor. Bu buluşma, insan vücudunun farklılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.
23 Şubat 2024

ABD ve İngiltere gibi zorunlu askerliğin olmadığı ülkelerde, orduların personel ihtiyacını karşılamak amacıyla çocuk ve gençleri hedef alan video oyunları üzerinden yapılan reklam kampanyaları giderek artıyor. İngiltere ordusu, 1990'ların ortalarından itibaren video oyun dergilerine reklam vererek bu yöntemi kullanmaya başladı. 21. yüzyılda, özellikle 'bitmeyen savaşlar' nedeniyle artan asker ihtiyacını karşılamak için video oyunları üzerinden gençlere yönelik daha kapsamlı kampanyalar düzenleniyor. 'Asker olmayı düşün' kampanyası gibi girişimlerle gençler, oyunlar aracılığıyla askerliğe teşvik ediliyor.
18 Şubat 2024

Bolivya'da sol hükümetin yönettiği ülkede bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğu bildirildi. Devlet Başkanı Luis Arce, bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçtiğini belirterek, ordudan demokrasiye saygı göstermesini istedi. Eski Devlet Başkanı Evo Morales, silahlı kuvvetlerin darbe yapmaya çalıştığını duyurarak, halkı demokrasiyi savunmak için ulusal seferberliğe çağırdı. Morales, 2019'da ABD destekli bir darbe sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
26 Haziran 2024

İngiltere’nin eski Başbakanı Winston Churchill’in Kanada’da çalınan ve sahtesiyle değiştirilen orijinal baskı fotoğrafı İtalya’da bulundu. Fotoğraf, 1941’de Kanada parlamentosunda konuşma yaparken çekilmişti ve Aralık 2021-Ocak 2022 arasında çalınmış olabileceği düşünülüyor. İtalya’nın Cenova kentinde bir açık artırmada satın alınan fotoğrafın çalıntı olduğundan habersiz bir kişide bulunduğu bildirildi. Ontario’daki Powassan bölgesinde, fotoğrafın çalınması ve yasa dışı satılmasıyla bağlantılı olduğu düşünülen bir kişi gözaltına alındı.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim