ABD Sahil Güvenlik tarafından yapılan aramalar sonucunda, Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik sefer düzenleyen 'Titan' adlı denizaltının enkazı bulundu. Denizaltının iç patlama sonucu parçalandığı ve yolcuların hayatını kaybettiği açıklandı. Enkaz, Titanik enkazının yaklaşık 500 metre uzağında tespit edildi. Denizaltıda beş kişinin bulunduğu ve aralarında Britanyalı milyarder Hamish Harding ile Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud'un da olduğu biliniyor.
22 Haziran 2023

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırmaları'na göre, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremlerin sarsıntıları, Danimarka ve Grönland'daki sismograflar tarafından kaydedildi. Sismolog Tine Larsen, deprem dalgalarının Danimarka'nın Bornholm adasına ve Grönland'a ulaştığını belirtti. AFAD'ın verilerine göre, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybı 1014'e yükseldi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 7 Kasım'da Marmara Denizi'nde meydana gelen ve AFAD tarafından 4,1, Kandilli Rasathanesi tarafından ise 4,5 büyüklüğünde ölçülen depremin, beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) kuzey kolunda olmadığını açıkladı. Görür, depremin Erdek kuzeyinden geçen ve normal atım bileşeni olan güney kolunda gerçekleştiğini ve bu depremin bir öncü deprem olduğunu söylemenin spekülasyon olacağını Twitter hesabından duyurdu.
8 Kasım 2023

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi, son yedi yılın en büyük Güneş patlamasının dün meydana geldiğini bildirdi. Bu patlama, tüm zamanlarda kaydedilen en büyük 17’nci Güneş patlaması olarak kayıtlara geçti. Patlama, ABD yerel saatiyle öğlen 13.00’te gerçekleşti ve Dünya’yı kayda değer ölçüde etkilemedi. X8.7 seviyesinde olan bu patlama, bu sınıftaki en şiddetli patlamalardan biri olarak nitelendirildi.
15 Mayıs 2024

Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla Dünya’ya şimdiye kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. Samanyolu galaksisindeki Omega Centauri yıldız kümesinde bulunan bu kara delik, yaklaşık 8 bin 200 güneş kütlesinde. Bu keşif, orta büyüklükteki kara deliklerin yıldız kütleli ve süper kütleli kara delikler arasındaki bağlantıyı anlamada yeni sorular getireceğini ortaya koyuyor. Daha önce Dünya’ya en yakın kara delik olarak bilinen Gaia BH1, 1560 ışık yılı uzaklıkta ve Güneş’ten on kat daha fazla kütleye sahipti.
11 Temmuz 2024

AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Doğu Akdeniz'de herhangi bir tsunami tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise depremin ardından tsunami uyarısında bulunmuştu. Deprem, Türkiye'nin birçok ilinde hissedildi ve 100'den fazla artçı sarsıntı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 912 can kaybının olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023

Akdeniz'de Girit Adası açıklarında 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, depremin saat 11.23'te ve 5,5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu. Depremin ardından herhangi bir hasar veya can kaybı bildirilmedi.
7 Ağustos 2024

Görüntüleme uzmanları, bilim insanları ve tarihçilerden oluşan bir ekip, Titanik enkazını şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı fotoğraf kaydını toplamak için yola çıktı. Bu keşif, geçen yılki OceanGate trajedisinden bu yana Titanik’e yapılan ilk ticari görev olma özelliğini taşıyor. Keşif gezisi, enkazdan bugüne kadar yaklaşık 5 bin 500 parça eşya çıkaran ABD’li bir şirket tarafından düzenleniyor ve iki robotik araç kullanılarak milyonlarca yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekilecek. Ayrıca, OceanGate denizaltısında ölen beş kişiden biri olan Paul-Henri Nargeolet anısına deniz tabanına bir plaket bırakılacak.
13 Temmuz 2024

İstanbul'da 3,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, büyük Marmara depreminin öncüsü olabileceği endişesine neden oldu. Ancak Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin endişe verici olmadığını belirtti. Görür, depremin Kumburgaz Fayı üzerinde meydana geldiğini, ancak bu fayın batı ucunda ara sıra küçük sarsıntıların olduğunu ve bu depremin de muhtemelen onlardan biri olduğunu ifade etti.
12 Ekim 2023

Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, sismik ölçümlere göre artık yüzeyden daha yavaş dönüyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iç çekirdek 1970'lerin başında gezegenin geri kalanından biraz daha hızlı dönmeye başlamış, ancak 2009 yılı civarında yavaşlamış. Araştırmacılar, iç çekirdeğin dönüş hızındaki bu değişimin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Diğer uzmanlar ise bulgular konusunda temkinli yaklaşıyor ve Dünya'nın merkeziyle ilgili gizemlerin devam ettiğini vurguluyorlar.
26 Ocak 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana’nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğündeki depremlerin 6 Şubat 2023 depremlerinin etkisi olduğunu belirtti. Görür, bu depremlerin doğrudan Doğu Anadolu Fayı (DAF) ile ilgisi olmadığını, ancak ondan enerji transfer etmiş olabileceğini söyledi. Açıklamasını sosyal medya hesabından yapan Görür, depremlerin Saimbeyli Fay Zonunda gerçekleştiğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Abdullah Karakuş, ABD, Çin, Hindistan, AB ülkeleri ve Rusya'nın dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, dünyanın ısısının 2 derece daha artması halinde krizlerin başlayacağını ve bunun gıda kıtlığı, kuraklık ve göçlere yol açacağını öngörüyor. Karakuş, orman yangınlarının artışına dikkat çekerek, insan hatası ve dikkatsizliğin bu yangınların başlıca nedenleri olduğunu vurguluyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında da önerilerde bulunuyor.
21 Haziran 2024

1912 yılında batan Titanik gemisinin enkazını turistlere göstermek amacıyla dalış yapan 'Titan' adlı denizaltıdan haber alınamıyor. OceanGate şirketi tarafından kişi başı 250 bin dolara düzenlenen seferlerde, denizaltıda 28 saatlik oksijen kaldığı ve mürettebatın güvenliğini sağlamak için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Titan, 10 ton ağırlığında ve 4 kilometre derinliğe inebilen bir denizaltı olup, içerisinde beş kişilik mürettebat için sınırlı alan bulunuyor. Denizaltı, modifiye edilmiş bir oyun konsolu ile yönlendiriliyor ve dalış sırasında çeşitli güvenlik önlemleri uygulanıyor. 2018'de dalış uzmanları, Titan'ın tasarımı ve güvenlik standartları konusunda endişelerini dile getirmişlerdi.
21 Haziran 2023

İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023

Gök bilimciler, Hawaii ve Şili'deki teleskoplar aracılığıyla Neptün ve Uranüs'ün yörüngelerinde daha önce bilinmeyen uyduları keşfetti. Neptün etrafında iki, Uranüs etrafında ise bir yeni uydu tespit edildi, bu keşiflerle Neptün'ün uydu sayısı 16'ya, Uranüs'ünki ise 28'e yükseldi. Washington'daki Carnegie Bilim Enstitüsünden gök bilimci Scott Sheppard, bu uyduların keşfiyle ilgili detayları paylaştı ve henüz keşfedilmemiş daha fazla küçük uydu olabileceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Muş'un Alabalık ve Varto ilçelerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) kesişim noktasında olduğunu belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Görür, bu küçük depremin daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini vurguladı.
19 Ağustos 2024

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim