Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanlığı'nın geçici görevlendirme politikasının iki genç hekimin ölümüne ve bir hekimin ağır yaralanmasına neden olduğunu belirtti. Sinop'ta meydana gelen trafik kazasında, geçici görevlendirmeyle Boyabat ilçesine giden Dr. Mehmet Turan Yazlak, Dr. Sena Sakin ve sürücü Ender Çoraklı hayatını kaybetti. TTB, hekim lojmanlarının yok edilmesi ve geçici görevlendirmelerin genç hekimler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
12 Haziran 2024

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri, yeni müfredatın onay sürecinde yeterince bilgilendirilmediklerini ve aceleyle imza atmaya zorlandıklarını belirtiyorlar. Öğretmenler, müfredat taslaklarını görmeden veya okumadan imza attıklarını ifade ediyor. Talim Terbiye Kurulu ve çeşitli derneklerden oluşan komisyon, müfredat değişikliklerinde önemli roller oynamış. Yeni müfredatta, bazı bilimsel teorilerin çıkarılması ve dini içeriklerin eklenmesi dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerdeki randevu sorununu çözmek amacıyla uygulamaya konan yeni onaylı randevu sistemi sayesinde randevuya katılım oranının arttığını belirtti. Bu sistemde, hastaların randevularını bir gün öncesine kadar onaylaması veya iptal etmesi gerekiyor. 13 Mayıs'ta başlayan uygulama ile randevuya katılım oranında önemli bir artış gözlemlendi. Bakan Koca, bu sistem sayesinde kapasitenin daha verimli kullanıldığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) içinde yeni bir onaylı randevu döneminin başladığını açıkladı. Bu yeni sistemle, hastalar randevularını bir gün öncesine kadar onaylamaları veya iptal etmeleri gerekecek. Geçen yıl 23 milyon kişinin randevularından en az birine gitmediği ve bu durumun randevu kapasitesinin yüzde 30'unun boşa harcanmasına neden olduğu belirtildi. 65 yaş üstü ve kanser hastaları bu onay zorunluluğundan muaf tutulacak.
9 Mayıs 2024

Türkiye, sağlık turizmi potansiyelini artırmaya çalışırken, deneyimsiz cerrahların çalıştırılması nedeniyle yabancı hastaların ölümleri ve komplikasyonlar yaşanması, ülkenin bu alandaki güvenilirliğini tehdit ediyor. Özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrasında yaşanan ölümler, Avrupa ülkelerinde tartışma konusu. Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, obezite cerrahisinin hayat kurtarıcı olduğunu ancak deneyimsiz cerrahların çalıştırılmasının büyük sorunlara yol açtığını belirtti. Hastane yönetimlerinin maliyetleri düşürmek için deneyimsiz cerrahları tercih etmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürüyor.
4 Eylül 2024

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye genelindeki huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yüzde 200-400 arasında zam yaptı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bu zammın geri çekilmesi gerektiğini belirterek, emeklilerin bu yüksek ücretleri karşılayamayacağını vurguladı. Bakanlığın, gelen tepkiler üzerine zammı yarı yarıya indirmeyi gündemine aldığı ifade edildi.
16 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerine konu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir-gider dengesindeki bozulma ve artan finansman açığı nedeniyle sağlık giderleri ve emekli aylıklarını ödemekte zorlanıyor. 2023 yılı için beklenen finansman açığının neredeyse yarısı ilk iki ayda gerçekleşti. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, 20 yıllık AKP iktidarının politikalarının SGK'yı bu duruma getirdiğini belirtiyorlar. SGK'nın mali büyüklüğü 2023 için 1.582 milyar 204 milyon TL olup, merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık dörtte birine denk geliyor ve bütçe transferleri olmadan sağlık giderleri ve emekli maaşları ödenemeyecek durumda.
8 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, uzman hekimlerin internet üzerinden verdiği sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle, uzaktan hasta değerlendirme, tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi, e-reçete ve e-rapor gibi hizmetlerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak. Bu düzenleme, hastaların kamu hastanelerinde internet üzerinden sağlık hizmeti almasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 'Yap-Kirala-Devret' modeliyle yapılan 18 şehir hastanesine 2024 bütçesinden 83 milyar 694 milyon lira aktarılacağını açıkladı. Şahbaz, devletin cebinden bir kuruş harcanmayacağı söylenen şehir hastaneleri için kamu kaynaklarından yüz milyonlarca liralık tıbbi cihaz alındığını belirtti. Ayrıca, şehir hastanelerinin kamu sağlık harcamaları içerisinde büyük bir mali yük oluşturduğunu ve sözleşmelerin ticari sır gerekçesiyle kamuoyundan gizlendiğini vurguladı.
28 Ağustos 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta saha gezileri ve anketler yaparak deprem bölgesindeki aile hekimlerinin karşılaştığı sorunları raporladı. Rapor, aile hekimlerinin yüzde 80'inin evsiz kaldığını, psikolojik destek ihtiyacı duyduğunu ancak yeterli desteği alamadığını ve zor koşullarda çalıştırıldığını ortaya koydu. Ayrıca, aile hekimlerine hasarlı binalarda çalışmaları ve kendilerine aile sağlığı merkezi için yer bulmaları söylendiği, temel sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde sunulamadığı belirtildi.
6 Mayıs 2023

Kamil Tekin Sürek, kamu sektöründe uygulanacak tasarruf tedbirlerinin halk ve kamu çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Üç yıl boyunca kamuda sadece emekli olan personel kadar alım yapılacak olması, sağlık, eğitim ve yargı gibi kritik alanlarda hizmet kalitesinin düşmesine yol açacak. Ayrıca, muhalefet belediyelerine fon sağlanmayacak, ancak iktidar bürokrasisinin lüks harcamaları devam edecek. Bu tedbirler, işsizlik oranını artıracak ve kamu çalışanlarının yaşam koşullarını zorlaştıracak.
14 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 2022'nin ilk altı ayında 1361 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talebinde bulundu. Son 10 yılda bu belgeyi talep eden hekim sayısında büyük bir artış yaşandı; 2012'de 59 olan başvuru sayısı, 2021'de 1405'e yükseldi. Hekimlerin göç ettiği ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD ve Körfez ülkeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da dikkat çekiyor.
3 Temmuz 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlık sektöründeki sorunları ve hekimlerin yurt dışına göç etmesini eleştirdi. Ortaylı, Almanya'nın kalifiye elemanlara yönelik ilanlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki hekimlerin ve sağlık personelinin yurt dışına göç etme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve düşük ücretlerin bu göçü tetiklediğini ifade etti. Ortaylı, Türkiye'nin tıpta Nobel düzeyine geldiğini ve bu kaynağın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
22 Temmuz 2023

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki adli tıp hekimlerinin üç gündür aralıksız çalıştığını ve tükenme noktasına geldiğini belirtti. Gönüllü adli tıp hekimleri görevlendirme beklerken, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ile YÖK arasında görevlendirme sorumluluğu konusunda bir netlik oluşmamış durumda. AFAD, kimliklendirilemeyen cenazelerin DNA, parmak izi ve fotoğrafı alındıktan sonra defnedileceğini duyurdu. Prof. Dr. Hilal, adli tıp hekimlerinin uygun çalışma koşullarına ve lojistik desteğe ihtiyaç duyduğunu, aksi takdirde kimliklendirme işlemlerinin zorlaşacağını ve hukuki süreçler için gerekli olan ölüm nedenlerinin doğru saptanmasının önemini vurguladı.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim