Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

ABD, 2017 yılında diplomatik personel arasında yayılan gizemli bir hastalık sebebiyle askıya aldığı Küba'nın başkenti Havana'daki vize ve konsolosluk hizmetlerini 4 Ocak 2023 itibarıyla yeniden başlattı. Aile üyeleri, ABD'de bulunanlar ve Green Card kazananlara öncelik verilecek. Bu karar, Küba'dan ABD'ye düzensiz göçmen akınının arttığı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın göçmen politikaları konusunda baskı altında olduğu bir dönemde alındı. Ayrıca, Biden'ın Meksika sınırındaki düzensiz göç sorununu ele almak üzere El Paso'ya gideceği ve bölgeden gelen düzensiz göçmenlerin hızlı sınır dışı edileceğini açıkladığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak resesyona girmekten kurtuldu. 2023 boyunca yüzde 0,1 oranında bir büyüme kaydedildi. Barclays'in analizine göre, bu zayıf performans özellikle yatırımlardan kaynaklı iç talepteki azalmadan kaynaklanıyor. Almanya'nın ekonomik performansı düşerken, Fransa'nın sabit kalması ve İtalya ile İspanya'nın büyümesi dikkat çekti. Ayrıca, Avro Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısı 2023'ün son çeyreğinde artış gösterdi.
14 Şubat 2024

2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) B grubu mücadelesinde İspanya, Hırvatistan’ı 3-0 mağlup etti. Maça baskılı başlayan İspanya, ilk yarıda Alvaro Morata, Fabian Ruiz ve Dani Carvajal'in attığı gollerle galibiyete ulaştı. İspanya, gruptaki ikinci maçında son şampiyon İtalya ile karşılaşacak, Hırvatistan ise Arnavutluk ile mücadele edecek.
15 Haziran 2024

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), mayıs ayına ilişkin iltica verilerini açıkladı. Yılın ilk beş ayında toplam 103 bin 467 iltica başvurusu yapılırken, Türkiye'den yapılan başvurular 14 bin 451 olarak kaydedildi. Türkiye, Almanya'ya iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurularda genel bir düşüş eğilimi gözlemlense de Türkiye'den yapılan başvurular hız kesmiyor.
7 Haziran 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimler sonucunda hiçbir siyasi parti veya blok meclis çoğunluğunu elde edemedi. Meclisteki 350 sandalyenin dağılımında iktidardaki sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili çıkardı. Hükümetin kurulma olasılığı, Bask ve Katalan siyasi partilerin alacakları kararlara bağlı görünüyor. İspanya'daki mevcut siyasi tabloda, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin işine gelmiyor. Bu nedenle, PSOE ve Sumar'ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partileri ikna ederek 4 yıl daha meclis azınlığında koalisyon hükümeti kurması tek olasılık olarak görülüyor.
24 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de bulunan sığınmacıların sayısını açıkladı. Toplamda 4 milyon 643 bin 986 düzenli sığınmacı olduğunu belirtti. Bu sığınmacıların 3 milyon 254 bin 904'ü geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 129 bin 614'ü ikamet izniyle kalan yabancılar ve 259 bin 468'i uluslararası koruma kapsamında kalanlar olarak sıralandı. Ayrıca, bir ay önceki açıklamaya göre sığınmacı sayısında 100 bin kişilik bir düşüş olduğu bilgisi paylaşıldı.
8 Kasım 2023

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Türkiye ile olan yakınlaşma politikasının yasadışı göç akışlarını azaltmada etkili olduğunu açıkladı. Miçotakis, Yunanistan'ın sahil güvenlik çalışmaları ve Türk makamlarıyla iş birliği sayesinde mülteci akınlarında önemli bir azalma sağlandığını belirtti. Ayrıca, Midilli ve Doğu Ege adalarına yapılan yasal ziyaretlerin artışının ekonomik kazanç sağladığını ve Türk turistler için hızlı vize programının önemine değindi.
20 Nisan 2024

Almanya, Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü kolaylaştırmak amacıyla yasa tasarısında ek iyileştirmeler gerçekleştirdi. Yeni düzenlemelerle, meslek diploması ve deneyimi olan kişilerin Almanya'ya gelmeleri ve çalışmaları daha hızlı olacak. Turist vizesiyle Almanya'ya gelen ve iş bulan kişilerin ülkelerine dönmelerine gerek kalmayacak ve iltica başvurusunda bulunmuş kişilere de iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına dahil olma imkanı tanınacak. Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda 75 bin ek iş gücü kazanmayı hedefliyor.
19 Haziran 2023

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda İspanya, Gürcistan'ı 4-1 mağlup etti. Gürcistan, 18. dakikada Le Normand'ın kendi kalesine attığı golle öne geçti, ancak İspanya 39., 50., 74. ve 82. dakikalarda bulduğu gollerle maçı kazandı. İspanya, çeyrek finalde Almanya ile karşılaşacak.
1 Temmuz 2024

Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranları yüksek seviyede bulunuyor. Özellikle çok girişli vize talepleri, reddedilen başvuruların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor. Pandemi sonrası başvuruların artmasıyla birlikte, 2021'de Türkiye'den yapılan 271 bin 977 başvurunun yüzde 16,9'u, 2022'de ise 778 bin 409 başvurunun yüzde 15,7'si reddedildi. AB Komisyonu, Türk vatandaşlarının yaşadığı vize sorununun Türkiye'ye özgü olmadığını belirtiyor.
9 Haziran 2023

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından beşi çocuk 25 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler lastik botta tespit edilerek durduruldu ve ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi. Ayrıca, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla üç zanlı gözaltına alındı.
14 Ağustos 2024

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin sınır dışı ettiği göçmenleri Meksika'da istemediklerini ve bu göçmenlerin doğrudan vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini talep ettiklerini belirtti. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD-Meksika sınırını yasa dışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından geldi. Kararname, günlük geçiş limitinin aşılması nedeniyle yasa dışı sınır geçişlerinin durdurulmasını ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınır dışı etmesini öngörüyor.
6 Haziran 2024

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

İspanya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle iki çiftçi hayatını kaybetti. Sıcak hava dalgası özellikle açık alanda çalışan çiftçileri ve inşaat işçilerini etkiliyor. Yetkililer, bol su tüketimi, şapka kullanımı ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde açık alanda kalmama gibi önlemlere uyulmasını istiyor. İspanya'daki Kamu Sağlığı Kurumu, 2022 yazında toplam 10 aşırı sıcak hava dalgasının görüldüğünü ve son 30 yılın en sıcak yazının tespit edildiğini açıkladı.
28 Haziran 2023
İşaretlediklerim