Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan SSK'lılar için kademeli prim günü şartı getiriliyor. Bu şart 5 bin günden başlayıp 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olan kadınlar için 7 bin 200, erkekler için ise 9 bin prim günü şartı bulunuyor. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamaların ardından sosyal medyada kademeli sisteme tepki gösterildi ve yeni mağduriyetlerin oluşabileceği ifade edildi.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin maliyetini 255 milyar TL olarak açıkladı. Reuters'a göre iki ekonomistin hesaplamalarına göre bu maliyet, tek seferlik tazminatlar ve yıllık maaş ödemeleriyle birlikte 450 milyar TL'ye ulaşabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise maliyetin 100 milyar TL'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Meclise sunulan EYT teklifinde kademeli bir sistem getirilmiş ve bu durum sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.
2 Şubat 2023

EYT düzenlemesi kapsamında, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar yaş dışındaki şartları yerine getirerek emekli olabilecekler. Ancak, daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamalara rağmen, kademeli prim günü sistemi getirilerek bu sayı 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Sosyal medyada bu duruma tepki gösterilirken, KPMG Türkiye İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri yöneticisi İsmail Sevinç, bir günlük farkla iki grup arasında 17 yıllık emeklilik farkı oluştuğunu ve bu durumun çalışma barışını orta vadede etkileyebileceğini ifade etti.
1 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için duyurduğu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ve bu düzenlemenin maliyetinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor. Şirketler, EYT düzenlemesi sonrasında çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerin gelecekte hak mahrumiyeti davası açmaması için hukuki önlemler araştırıyor. Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar, şirketlere işçileri tazminat ödemesinden sonra bir süre işten uzak tutup daha sonra yeniden işe alarak dava riskini ortadan kaldırma tavsiyesinde bulunulduğunu aktarıyor.
11 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını açıklamıştı. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında düzenlemenin Meclis'e sunulma durumu hakkında farklı açıklamalar yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini ifade etti.
23 Ocak 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin hala yürürlüğe girmemesi ve iktidar yetkililerinin konu hakkında farklı açıklamalar yapmasına tepki gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini söylemesine rağmen, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları arasında çelişkiler bulunuyor. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini belirtti.
18 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Meclis'e sunulduğunu ve artık Meclis'in iradesinde olduğunu belirtti. Bakanlıkla ilgili bir durumun kalmadığını ifade eden Bilgin, düzenlemenin Meclis tarafından değerlendirilip komisyona gönderileceğini ve Mart ayında neticelenmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca kıdem tazminatıyla ilgili sorunun da çözüldüğünü ekledi. Daha önce EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmış, ancak uzman personel eksikliği nedeniyle Meclis'e sunulamamıştı.
18 Ocak 2023

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından açıklanan kanun teklifi, 28 Kasım 2022'den önce işe başlayan yaklaşık 500 bin sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçişini öngörüyor. Teklif, üç yıl çalışma şartı ve bir yıl aday memurluk süreci gibi koşullar içeriyor. Kadroya geçişle birlikte sözleşmeli personel görevde yükselme, tayin hakkı ve diğer kamu görevlileriyle eşit haklara sahip olacak. Düzenlemenin bu ay içinde yasalaşması bekleniyor.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla, 6772 sayılı kanun kapsamında çalışan kamu işçilerine 2023 yılında verilecek ilave tediye ödemelerinin tarihleri belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, işçilere yapılacak ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta ödenecek. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi.
16 Haziran 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için herhangi bir yaş sınırı olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmasının ardından, düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyordu. Ancak, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin henüz kendilerine gönderilmediğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, düzenlemenin sürekli ertelenmesine tepki göstererek, insanların hükümetin sözlerine güvenerek hayal kurduğunu ve bu hayallerin yok edilmemesi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılması için gerekli adımların atılacağını ifade etti. Muhalefet partilerinin emekli aylıklarına yüzde 25'lik zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması için verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
21 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim