Bloomberg'e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kamu bankalarına döviz satışı yapılmasını sağlayan protokolün uygulanmasını istemiyor. Şubat 2017'de imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan bu protokol, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden yapılan 128 milyar dolarlık satışların sorgulanmasıyla gündeme gelmişti. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, protokolün piyasa dengesine katkı sağladığını belirtmiş, ayrıcalıklı işlem yapılmadığını ifade etmişti. Protokol halen devam ederken, dün kamu bankaları tarafından 2,3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı bildirildi.
4 Temmuz 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin ortodoks politikalarını sürdürmesi ve derinleştirmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin düşük faiz politikasına devam etmesi sonucu ekonomik krize giren ülke, durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ı göreve getirdi. Yeni yönetim, ekonomi politikalarını normalleştirmeye çalışıyor. Moody’s, Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçişinin kredi notu açısından olumlu olduğunu belirtti.
10 Ağustos 2023

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kredi risk priminin (CDS) son dört yılın en düşük seviyesine indiğini duyurdu. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son bir yılda Türkiye'nin risk primindeki iyileşmenin gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti. Uygulanan doğru politikalar sayesinde düşen risk priminin, hem kamunun hem de özel sektörün dış borçlanma maliyetlerini azalttığını ve dış finansmana erişimi kolaylaştırdığını vurguladı.
28 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı toplantıları için Londra'ya gitti. Şimşek, JP Morgan, Deutsche Bank ve Dome Group tarafından organize edilen toplantılarda yüzlerce yatırımcıyla buluşacak. Ayrıca Chatham House’un Londra Konferansı’na katılarak Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri ve ekonomi programını anlatacak. Şimşek, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti.
19 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024

Merkez Bankası, Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına 30 milyar lira bağışta bulunduğunu duyurdu. Bu bağışın Merkez Bankası'nın 2022 yılı karından karşılanacağı belirtildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temettü ödeyen Merkez Bankası, bu yılki genel kurulda Hazine'ye aktarılacak karın bir kısmını depremzedelere bağış olarak ayıracak. Bankanın geçen yıl Hazine'ye 49,3 milyar lira aktardığı bilgisi verildi.
16 Şubat 2023

Mehmet Şimşek, Batmanlı Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, Ankara Üniversitesi'nde eğitim almış ve bankacılık sektöründe çalışmıştır. AKP'den milletvekili seçilerek 2007'de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı, ardından Maliye bakanlığı yapmıştır. İşsizlik oranı, dolar/TL kuru ve Türkiye'nin dış borcu gibi ekonomik göstergelerdeki değişimlerle dikkat çekmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul projesine destek vermiş ve dönemin Diyanet başkanının makam aracı tartışmalarına ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Başbakan yardımcılığı görevinden sonra siyasette daha az aktif bir rol almış, Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne katılmamıştır.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı yeni ekonomi modeli nedeniyle Türkiye'de ekonomik kriz derinleşirken, iktidar eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak için ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve ekonomi politikaları konusunda katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise neoliberalizmin çöktüğünü ve dünyanın yeni bir ekonomik sistem arayışında olduğunu ifade etti, ancak Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi koşullarında büyümeye devam edeceğini söyledi.
17 Nisan 2023

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Mehmet Şimşek, iş dünyasını ziyaret ederek onlara moral vermeye çalışıyor ve destek istiyor. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesiyle ev satışlarının artacağını belirtiyor. Şimşek, alınan ekonomik önlemlerin yerinde olduğunu ve enflasyonun 2026'ya kadar tek haneli rakamlara düşeceğini iddia ediyor. Can Ataklı ise Şimşek'in bu iddialarına şüpheyle yaklaşıyor ve bu süreçte yaşanacak zorluklara dikkat çekiyor.
4 Mart 2024

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, FOX TV'de yaptığı açıklamada, eski bakan Mehmet Şimşek'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu alamadığını iddia etti. Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 10 yılda 300 milyar dolarlık yatırım hedefini 'kötümser' olarak nitelendirerek, kendi hedeflerinin 500 milyar dolar olduğunu belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarlık satışlarının aslında 250 milyar doları aştığını ve iktidara gelmeleri durumunda Varlık Fonu'nu kapatacaklarını ve Konut Finansmanı Kurumu'nu kuracaklarını söyledi. Mehmet Şimşek'in ise Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret ettiği ancak aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini belirtti.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AKP genel merkezine bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'ın uygulamaya koyduğu ve ekonomistler tarafından eleştirilen yeni ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği belirtiliyor. Reuters'a göre Erdoğan, yeni seçim beyannamesi hazırlıkları sırasında piyasa dışı uygulamalara yer verilmeyeceğini belirtmiş ve Mehmet Şimşek ile ekonomideki sıkıntıları aşmak istediği ifade edilmiş. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Erdoğan'ın Şimşek'in dönüşü için baskı yaptığı kurumu yazdı.
20 Mart 2023

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarından umutlu olduğunu belirtti. Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte döviz kurları serbest bırakıldı, piyasa dışı uygulamalar kısmen durdu ve vergilerde büyük artış kaydedildi. Ilıcak, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ve ülkenin toparlanmaya başladığını ifade etti.
26 Temmuz 2023

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, önceki bakan Berat Albayrak ve ona yakın çevrelerle çekişme içindedir. Şimşek'in kabine toplantısında geçmiş dönem hatalarını vurgulaması ve zamları bu hatalara bağlaması, Albayrak ve ona yakın bürokratlar tarafından suçlayıcı bulunmuş ve medyada Şimşek'e yönelik eleştiriler artmıştır. Ayrıca, kamuda tasarruf genelgesi ve tanıtım giderlerinin kısılması, iktidara yakın medya gruplarında rahatsızlık yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu yakından izlediği ve yerel seçimler öncesinde kararlar alabileceği düşünülüyor.
18 Temmuz 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim