Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde hükümetin 700 bin kamu işçisi için sunduğu ilk altı aylık yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık teklifinin taleplerini karşılamadığını belirtti. Atalay, işçilerin razı olmadığı bir rakamı imzalamayacaklarını ifade etti.
13 Nisan 2023

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre, İstanbul'da ortalama kira bedeli, asgari ücretin 1,5 katına çıktı. 2023 yılında kira fiyatları bir önceki yıla göre %75,7, 2019'un aynı ayına göre ise %732,1 artış gösterdi. Ayrıca, yoksulluk sınırının son üç yılda yedi kat arttığı ve asgari ücretin İstanbul'daki yaşam maliyetini karşılayamadığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ettiği ve ailesinin yanında kalmak zorunda kaldığı ifade edildi.
26 Aralık 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Meclis'e sunulduğunu ve artık Meclis'in iradesinde olduğunu belirtti. Bakanlıkla ilgili bir durumun kalmadığını ifade eden Bilgin, düzenlemenin Meclis tarafından değerlendirilip komisyona gönderileceğini ve Mart ayında neticelenmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca kıdem tazminatıyla ilgili sorunun da çözüldüğünü ekledi. Daha önce EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmış, ancak uzman personel eksikliği nedeniyle Meclis'e sunulamamıştı.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak 2024 itibarıyla uygulanan %49,25 oranındaki zam farkının ödeme tarihleri belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, SSK emeklilerine ödemeler 6 Şubat'ta, Bağ-Kur emeklilerine ise 7 Şubat'ta yapılacak.
3 Şubat 2024

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla temizlik ve hijyen ürünlerinin KDV oranları %8'den %20'ye yükseltildi. Ankara Tabip Odası (ATO), bu zammın sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve erişimi azaltabileceğini belirterek, kararın geri alınmasını talep etti. ATO, hijyenin hastalıkların önlenmesindeki rolüne dikkat çekti ve vergi politikalarında yoksul sınıfların gözetilmesini istedi.
11 Temmuz 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel etkinlikte, yılın sosyal ruh halini ve modunu yansıtan popüler bir Kanji karakteri seçiliyor. Japonya Kanji İstidat Test Vakfı, 2023 yılı için 'vergi, harç, ödev' anlamlarına gelen 'zei' karakterini seçti. Seçim, Başbakan Kişida Fumio'nun hükümetinin yüksek enflasyona karşı vergi indirimleri teklifleriyle ilişkilendiriliyor. Karakter, Kyoto'daki Kiyomizu Tapınağı'nda düzenlenen bir etkinlikte büyük bir kaligrafi fırçasıyla çizildi.
13 Aralık 2023

Çevrimiçi video konferans hizmeti sağlayan Zoom, iş gücünün yüzde 2'sinden azını oluşturan yaklaşık 150 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. ABD basınındaki haberlere göre, şirket bu yıl yapay zeka gibi alanlarda işe alımlara devam edeceğini belirtti. Şirket sözcüsü, Zoom'un stratejisiyle uyum sağlamak amacıyla ekiplerin düzenli olarak değerlendirildiğini ifade etti.
2 Şubat 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili ara zammın gündemde olmadığını belirtti. Işıkhan, enflasyon verilerinin olumlu geldiğini ve Aralık ayındaki düşüncelerinin aynı şekilde devam ettiğini ifade etti. Emeklilere temmuz ayında ekstra refah payı verilmesi beklentisiyle ilgili olarak ise temmuz ayını beklemek gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, TÜRK-İŞ ve Birleşik Kamu-İş'in asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dair verileriyle çelişiyor.
15 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asgari ücrete ara zam yapılması konusunda hükümetten bir teklif gelmesi durumunda destekleyeceklerini belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise daha önce asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Mevcut asgari ücret 17 bin 2 lira olup, enflasyonist ortamda geçim sıkıntısı çeken asgari ücretlilerin zam beklentisi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir ara zam yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama, asgari ücretle çalışan vatandaşlar ve işverenler tarafından yakından takip edilen bir konu. Bakan Işıkhan'ın bu duyurusu, ekonomik planlamalar ve iş dünyası için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
17 Nisan 2024
İşaretlediklerim