DenizBank, 2024 yılında üç ayrı sendikasyon kredisi ile toplamda 2,3 Milyar dolar finansman sağlayarak sektörde bir rekora imza attı. 23 ülkeden 54 finansal kurumun katılımıyla gerçekleştirilen bu işlemler, bankanın uluslararası piyasalardaki güçlü itibarını gösteriyor. Krediler, sürdürülebilirlik ilintili performans hedefleri doğrultusunda, tarım ve yeşil dönüşüm teknolojilerinin finansmanına odaklanıyor. DenizBank, son iki yılda Türkiye ekonomisine 4.5 Milyar Dolar taze kaynak sağladı ve sürdürülebilirlik bağlantılı kredilerdeki hacmini 3 Milyar Dolar seviyesine yükseltti.
30 Kasım 2024

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (IBRD) 300 milyon avro kredi aldı. Bu kredi, dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanı için kullanılacak. Ayrıca, Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF) 15 milyon dolar kredi ve Dünya Bankası ile Enerji Sektör Yönetimi Yardım Programı'ndan (ESMAP) 1,5 milyon dolar hibe sağlandı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji sektöründeki projelerini desteklemeyi amaçlıyor.
16 Mayıs 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Market teslimat uygulaması Getir, Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur’a olan yaklaşık beş milyon sterlinlik borcunu ödemedi. Bu borç, Getir’in Britanya, Almanya ve Hollanda’dan çekilmesini kolaylaştırmak için yatırımcılar Mubadala ve G Squared’in finansman desteği vereceği dönemde ortaya çıktı. Getir, aldığı yeni finansmanı Türkiye’deki rekabet gücünü artırmak için kullanacağını belirtti. Ayrıca, Getir’in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık kurmak üzere gizlilik sözleşmesi imzaladığı iddia ediliyor.
20 Mayıs 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin 390 megavatlık güneş enerjisi santrali projesi için 249 milyon avro kredi sağladı. Proje tamamlandığında, Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretilecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Polonyalı ihracatçılar ise güvenlik sistemleri ve çelik bileşenler sağlayacak. Kredinin garantörleri UKEF ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
10 Ağustos 2024

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

Avrupa Yatırım Bankası, İspanya'nın doğu ve güney bölgelerinde meydana gelen ve 250 kişinin ölümüne yol açan sel felaketinin ardından, ülkenin yeniden inşa çalışmalarını desteklemek amacıyla 900 milyon avro yardım yapacağını açıkladı. İspanya Devlet Meteoroloji Enstitüsü, bu sel felaketini ülke tarihinin en öldürücü doğal afeti olarak tanımladı. Valencia özerk hükümeti, merkezi hükümetten 31 milyar avro talep ederken, EIB Başkanı Nadio Calvino, iklim değişikliğinin getirdiği zorluklara dikkat çekti. Yardım programı, ülkenin altyapısının hızlıca yeniden inşa edilmesini ve etkilenenlere destek verilmesini amaçlıyor.
7 Kasım 2024

Mısır, ciddi döviz sıkıntısını hafifletmek amacıyla kuzey kıyısındaki turistik kasabası Ras El-Hekma'yı 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattı. Bu satış, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetimine muhalifler tarafından sert eleştirilere yol açtı. Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, projenin finansmanı, geliştirilmesi ve yönetilmesinden BAE'nin sorumlu olacağını ve yerli ile yabancı firmaların projeye katılacağını belirtti.
10 Şubat 2024

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, Afrika'daki eski sömürge ülkelerinin köle ticareti nedeniyle talep ettiği tazminatları ekonomik kriz nedeniyle nakit olarak ödemeyeceklerini açıkladı. Lammy, kölelik döneminin kalıcı etkiler bıraktığını kabul ederken, tazminatın nakit para transferi yerine beceri ve bilim paylaşımı şeklinde olacağını belirtti. Britanya, tarih boyunca Afrika'daki köle ticaretinde önemli bir rol oynamıştı ve bu durum, Gambiya, Gana, Kenya, Nijerya, Liberya ve Zambiya gibi ülkeleri etkilemişti.
5 Kasım 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer’in düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının başarısız olduğunu açıklamasının ardından, Ruanda hükümeti aldığı parayı iade etmeyeceğini duyurdu. Ruanda hükümeti adına konuşan Alain Mukuralinda, anlaşmada fonların geri ödenmesine ilişkin bir şart bulunmadığını belirtti. Britanya, Ruanda'ya beş yıl için 120 milyon sterlin ödemeyi kabul etmişti, ancak yüksek mahkeme planı yasadışı bularak durdurmuştu.
10 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Manchester United, Premier Lig'de zor günler geçirirken, takımın ev sahibi Old Trafford'un çatısı da maç sırasında sızıntı yaparak 'şelale' haline geldi. Bu durum, takımın sahibi Sir Jim Ratcliffe'in karşılaştığı sorunları artırıyor. Ratcliffe, stad dahil olmak üzere takıma 237 milyon sterlin yatırım yapma sözü vermişti. Bu olay, takımın performansı ve stadın fiziksel durumu arasında önceliklerin nasıl belirleneceği sorusunu gündeme getiriyor.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim