Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde iki yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılan 74 yaşındaki Hüseyin Çiçek, polis tarafından yakalandı ve 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan tutuklandı. Siverek Kaymakamlığı, sürecin hassasiyetle takip edildiğini belirtti. Ayrıca, Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Urfa Barosu Çocuk Komisyonu'nun konunun takipçisi olacağını ifade etti.
26 Haziran 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babasının müridi Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek yargıya başvurdu. İki yıl süren dava sürecinde henüz kimse tutuklanmamışken, kamuoyunun tepkisi üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G.'nin travmaya bağlı stres bozukluğu yaşadığı adli tıp raporu mahkemeye sunuldu. Davanın görüldüğü gün, Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak liderlerinin serbest bırakılmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin cinsel istismarına ilişkin dava öncesinde adliye önünde açıklamalarda bulundu. Kadıgil, H.K.G.'nin altı yaşındayken ailesi tarafından seks kölesi haline getirildiğini ve bu durumun 20 yıl sürdüğünü belirtti. İstismarla ilgili dava İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti.
30 Ocak 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babasının kendisini altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirdiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. İki yıllık şikayet sürecinin ardından dava açıldı ve tepkiler üzerine Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli tutuklandı. İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava başladı ve Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak 'hocalarının' tahliyesini talep etti.
30 Ocak 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi altı yaşındayken bir müridiyle 'imam nikahıyla evlendirerek' cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla açılan davada, İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirilmesine ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve 'evlendirildiği' tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak mahkemeye çıktı. Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak 'hocanın' tahliyesini talep etti.
30 Ocak 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in cezası, Yargıtay tarafından onaylandı. Bu gelişme üzerine Kadir Şeker, Kadınhanı ilçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi.
1 Haziran 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir tekel bayisinde yaşanan silahlı kavgada iki kişi ölmüş, bir kişi yaralanmıştı. Soruşturma sonucunda 10 sanık hakkında dava açıldı. Savcılık, dört şüpheliye iki kişinin ölümüne ilişkin ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası talep etti. Sanıkların ayrıca silahla ateş etme ve ruhsatsız silah bulundurma suçlarından da cezalandırılmaları istendi. Diğer tutuksuz sanıkların 'suçluyu kayırma' suçundan cezalandırılmaları gerektiği belirtildi.
25 Aralık 2023

Diyarbakır Barosu, 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğun Diyarbakır Lice'de polisler tarafından alıkonulduğunu ve dövüldüğünü iddia ederek suç duyurusunda bulundu. İddialara göre çocuk, Kürtlere küfretmeye ve İstiklal Marşı'nı zorla okumaya zorlanmış, işkence sonrası ağzı ve elleri bağlanarak bataklığa atılmıştır. Olayla ilgili Diyarbakır Valiliği veya Emniyet'ten henüz bir açıklama yapılmamıştır.
22 Mart 2023

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in altı yaşındaki kızı H.K.G.'nin evlendirilmesi davasında, kızın yaşını büyük gösteren doktorun yurt dışına kaçtığı öğrenildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan, H.K.G.'nin evlendirildiği Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından hapis cezası isteniyor. H.K.G.'nin yaşının büyük gösterilmesi için sahtecilik yaptığı gerekçesiyle üçü kamu görevlisi yedi kişi hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
28 Temmuz 2023

Mardin'de 'beşik kertmesi' yapılan sekiz yaşındaki kız çocuğu ve dokuz yaşındaki amca oğlu için aile arasında 'nişan töreni' düzenlenmişti. Sosyal medyada görüntüleri paylaşılan törenin, büyükbaba ve büyükannelerinin isteğiyle düzenlendiği ileri sürülse de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü inceleme başlatmış ve çocuklar korumaya alınmıştı. Mardin başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında çocukların dört ebeveyni de gözaltına alındı.
17 Ekim 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şanlıurfa'da 'köy ağası' olarak bilinen bir kişinin iki yıl boyunca istismar ettiği iddia edilen bir kız çocuğunu koruma altına aldı. Bakanlık, çocuğun acil koruma kararı alınmasının ardından Çocuk Destek Merkezine yerleştirildiğini belirtti. Ayrıca, olay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ve hukuki sürecin yakından takip edildiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Şarkıcı Yeşim Salkım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Salkım'a yönelik suç duyurusu, Seyhan Soylu tarafından yapılmıştı. İstanbul 36'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Salkım'ın suçsuz olduğuna karar verildi. Salkım, mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, kimseye hakaret etmediğini ve adliyelerin gereksiz yere meşgul edildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Atatürk Anıtı'na sprey boyayla hakaret içerikli yazı yazdığı iddia edilen 16 yaşındaki bir çocuk tutuklandı. Olay, 9 Eylül Cumartesi gecesi meydana geldi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, şüphelinin İ.Y. olduğunu belirledi. Şüpheli, polis ekiplerince gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.
11 Eylül 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından adliye binası önünde bıçaklanan iki çocuk annesi N.K. (23) hayatını kaybetti. Saldırgan A.K. (27) polis tarafından gözaltına alındı. N.K., saldırı sonrası önce Necat Hepkon Devlet Hastanesi'ne, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
2 Kasım 2023

Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahir Elçi cinayeti davasının dokuzuncu duruşmasında, Elçi ailesinin avukatlarının talepleri reddedildi ve dava 6 Mart tarihine ertelendi. Avukatlar, sanıkların ve tanıkların olay yerine getirilerek keşif yapılmasını ve olayın daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini talep etmişlerdi. Duruşmada, olay yerini gören bir işyeri kamerasının raporu okundu. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, mahkemenin kararlarını eleştirerek, davada maddi gerçeğin açığa çıkarılmasının sağlanmadığını iddia etti.
29 Kasım 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin çocuk yaşta cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine TBMM'de kurulan çocuk istismarını araştırma komisyonu toplandı. Toplantıda Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileri sunum yaptı. H.K.G.'nin ve çocuğunun koruma altına alındığı, psikolojik destek ve mesleki eğitimlerle desteklendiği, güvenlik ve gizlilik tedbirleri alındığı belirtildi. Ayrıca H.K.G.'nin kimlik bilgilerinin değiştirilmesi sağlandı.
25 Ocak 2023

2018 yılında eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar, saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Eylemin 518'inci gününde sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında dava açılan Şenyaşar, ikinci duruşmada 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla 8 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.
8 Haziran 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 2002 yılından beri aranan ve hakkında 12 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 71 yaşındaki firari hükümlü H.S., Jandarma ekipleri tarafından yakalandı. H.S., 'Tasarlayarak yakın akrabayı öldürmek' suçundan aranıyordu. Yakalanan hükümlü, işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim