Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriye uyruklu yedi yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddiası üzerine, olayın duyulmasının ardından bazı Suriyelilerin evleri ve iş yerleri yakıldı. Kayseri Valiliği, şüphelinin gözaltına alındığını ve çıkan olaylarda 14 emniyet mensubu ile bir itfaiye erinin yaralandığını açıkladı. Kayseri 2’nci Sulh Ceza Hakimliği, mağdur ve ailenin sağlığını korumak ve toplumsal olayların önüne geçmek amacıyla yayın yasağı getirdi.
1 Temmuz 2024

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde, iki kız kardeşi taciz ettiği iddia edilen 26 yaşındaki şüpheli Y.E.E. gözaltına alındı. Olay, 19 Ağustos'ta bir kasap dükkanında meydana geldi. Çocukların ebeveyni, kızlarını et alması için kasaba gönderdiğini ve çocukların eve geldiklerinde kasaptaki kişi tarafından taciz edildiklerini söylediklerini belirterek şikayette bulundu. Şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
21 Ağustos 2024

İstinaf mahkemesi, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' olayına ilişkin davada verilen cezaları yetersiz buldu. Baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, cezaların artırılması gerektiğine karar vererek davanın usul ve esas yönünden yeniden görülmesine hükmetti.
23 Şubat 2024

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilmesine ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, Gümüşel’e 18 yıl dokuz ay, İstekli’ye ise 36 yıl hapis cezası verdi. Daha önce istinaf mahkemesi cezaları az bularak davanın yeniden görülmesini istemişti. Davada, Gümüşel çifti ve İstekli hakkında çocuk istismarı ve cinsel saldırı suçlamalarıyla yüksek hapis cezaları talep edilmişti.
23 Eylül 2024

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İzmir'deki 'omuz atma' cinayeti davasında sanıklardan Sercan B.'nin tahliyesiyle ilgili üç hakim ve bir savcıyı açığa aldı. Urla ilçesindeki bir markette, 16 Ekim 2023'te Semih Kenan Köse ile Sercan B. arasında çıkan tartışma sonucunda Köse bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. İlk duruşmada tahliye edilen Sercan B., İzmir başsavcılığının itirazı üzerine yeniden tutuklandı. HSK'nın kararı, davada verilen tahliye kararının ardından geldi.
19 Eylül 2024

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde, iki yaşındaki kız çocuğunu dövdüğü iddia edilen anne tutuklandı. Çocuk, beyin kanaması şüphesiyle hastaneye sevk edilip ameliyat edildi ve yoğun bakıma alındı. Anne B.Y. ve 18 yaşından küçük iki şüpheli gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. B.Y. tutuklanırken, diğer iki şüpheli yeniden emniyete götürüldü.
11 Eylül 2024

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, hakkında dokuz ayrı suçtan 174 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan 17 yaşındaki A.K. polis ekipleri tarafından yakalandı. A.K.'nın çoğunluğu hırsızlık olmak üzere dokuz ayrı suç dosyasından toplam 174 yıl bir ay 19 gün hapis cezası olduğu tespit edildi. Yakalanma operasyonu İmbatlı Mahallesi'nde gerçekleştirildi.
4 Haziran 2024

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilmesine ilişkin davada karar ertelendi. Daha önce Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesi cezaları az bularak davanın yeniden görülmesini istemişti. Mahkeme, sanık avukatlarının mazeret bildirmesi nedeniyle kararın bir sonraki celsede açıklanmasına hükmetti.
16 Temmuz 2024

2010 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube'de işkence gördükten sonra intihar eden Onur Yaser Can'ın davasında, dört polis hakkında verilen takipsizlik kararı İstanbul 8'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Bu kararın ardından, polisler işkence suçlamasıyla yargılanacak. Daha önce, sanık polisler resmi belgeyi bozmak ve yok etmek suçlarından cezalandırılmış, ancak işkence, intihara sürükleme ve cinsel saldırı suçlarından yargılanmaları talebi reddedilmişti. Danıştay 2'nci Dairesi, sanık polislerin işkence, cinsel saldırı ve intihara sürükleme suçları bakımından yeterli izlenimin oluşmadığını belirtmişti.
2 Eylül 2024

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde dört çocuk, bir çocuğu öldürme suçlamasıyla tutuklandı. Olay, 17 Ağustos'ta Ayazağa Mahallesi'nde bir kavga ihbarı üzerine polisin müdahalesiyle ortaya çıktı. Kavgada yaralanan Emir K., hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. Polis, kavgaya karıştığı tespit edilen dört çocuğu gözaltına aldı ve sosyal medyada yaşanan atışmaların kavgaya neden olduğunu belirledi.
21 Ağustos 2024

Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir mahkeme, 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Bu dava, başkent Sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki İb kentinde görüldü. Ayrıca, üç kişi benzer suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı ve 35 kişi eşcinsellik suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. İdam cezalarının ne zaman infaz edileceği belirsizliğini korurken, temyiz yolunun açık olduğu belirtiliyor.
6 Şubat 2024

Belçika'nın Kortrijk kentinde 14 yaşındaki bir kız çocuğu, 16 yaşındaki erkek arkadaşı tarafından götürüldüğü bir korulukta 10 erkek çocuğun cinsel saldırısına uğradı. Olay iki gün sürdü ve mağdurun şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 11 ile 16 yaşları arasındaki yaklaşık 10 çocuk tutuklandı. Soruşturma gizlilik içinde yürütülüyor ve şüphelilerin reşit olmamaları nedeniyle fazla bilgi paylaşılmıyor. Ayrıca, geçen hafta Kortrijk'de benzer bir toplu tecavüz vakası daha yaşanmıştı.
8 Mayıs 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına gerekçe gösterilen iddianameyi hazırlayan savcı D.Y.'nin, İçişleri Bakanlığı'nın terörden arananlar listesinde FETÖ firarisi olduğu ortaya çıktı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. Bu durum, muhalefet partileri ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi.
3 Haziran 2024

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen trafik kazasında bir çocuğun ölümüne neden olduktan sonra serbest bırakıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dosyada bir hata varsa itiraz yoluyla düzeltileceğini belirtti. Tunç, yargının vereceği kararla ilgili yorum yapmanın doğru olmadığını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili davada 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıklar arasında yer alan Erman Ekici, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, insanlığa karşı suçtan beraat etti. Dava, Türkiye hukuk tarihinde insanlığa karşı suçtan iddianame hazırlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor.
1 Temmuz 2024

Kars'ta bir aile, bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetti ve sağlık il müdürlüğü konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, 'İslami tıpçı' Aidin Salih'in eserlerine dayanarak başvuruyu reddetti. Sağlık Bakanlığı, karara itiraz ederek istinaf yoluna başvurdu. CHP, hakimin bilim dışı ve hukuka aykırı karar verdiğini belirterek HSK'ya suç duyurusunda bulundu.
27 Ağustos 2024
İşaretlediklerim