Akif Beki'nin yazısında, Hollanda'nın İsrail'e silah ambargosu uygulaması ve Avrupa Birliği'nin İsrail'e yönelik tutumunun eleştirildiği bir girişin ardından, Türkiye'nin de İsrail'e ticari kısıtlamalar getirdiği belirtiliyor. Bu kısıtlamalar arasında Mescid-i Aksa'ya dikenli tel, jet yakıtı, savaş makinesine palet ve yağla demir, çelik satışlarının kısıtlanması yer alıyor. Yazıda, daha önce bu tür ticaretin yapılmadığı yönündeki iddiaların yanlış olduğu ve Türkiye'nin İsrail'e karşı somut adımlar attığı vurgulanıyor.
11 Nisan 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

Ahmet Hakan, köşe yazısında Fatih Erbakan'ın Türkiye hükümetinin İsrail'e jet yakıtı sattığı ve Kürecik radar istasyonunu İsrail için kullandırdığı yönündeki iddialarını ele alıyor. Hakan, İsrail bakanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretlerine dikkat çekerek, Erbakan'ın iddialarının bu durumla çeliştiğini öne sürüyor. Ayrıca, Erdoğan'a yönelik artan düşmanlık ve hakaretlerin sebeplerini sorguluyor.
28 Nisan 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın yedi kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiğini açıkladı. Haniye, 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konukevinde korumasıyla birlikte öldürülmüştü. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından yapıldığını iddia ederken, İsrail bu iddialara yanıt vermedi. İran Devrim Muhafızları, suikastın İsrail tarafından tasarlandığını ve ABD'nin de destek verdiğini ileri sürdü.
3 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve kalp pili takıldı. Bu durum, Netanyahu'nun Türkiye ve Kıbrıs'a yapmayı planladığı resmi ziyaretlerin ertelenmesine neden oldu. Netanyahu'nun ameliyatı, İsrail'de tartışmalı yargı reformunun parlamentoda tartışmaya açılmasına saatler kala gerçekleşti. Netanyahu, ameliyat olmasına rağmen oylamaya katılacağını açıkladı.
23 Temmuz 2023

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk ve avukatlar Mücahit Birinci ile Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'savaş', 'soykırım' ve 'insanlığa karşı işlenen suçlar' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul başsavcılığı, bu suç duyurusunu işleme alarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Suç duyurusu dilekçesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırlandı.
14 Kasım 2023

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye'deki Hamas'ın finansal kaynakları ve olası yasa dışı faaliyetleri hakkında Türk hükümetine derin endişelerini iletti. Nelson, Türkiye'yi Hamas için önemli bir finansal destek noktası olarak gördüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmeyip, kurtuluş ve mücahitler grubu olarak tanımladı.
30 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'da başından vurularak öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, Aydın'ın Didim ilçesinde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Eygi'nin cenazesi, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu'nun yürüttüğü işlemler sonrası Türkiye'ye getirilmişti. Cenaze törenine birçok üst düzey yetkili katıldı ve Eygi'nin ölümü uluslararası mahkemelerde hesap sorulacağı belirtildi. Eygi'nin ölümü, İsrail-Filistin çatışmalarında sivil kayıpların artmasına dikkat çekti.
14 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısına karşı savaş ilan etti. Netanyahu, düşmana karşı eşi görülmemiş güç ve ölçekte karşılık verilmesi emrettiğini ve düşmanın bugüne kadar ödemediği ölçüde bir bedel ödeyeceğini belirtti. İsrail Başbakanı, 'Bir savaşın içindeyiz ve kazanacağız' dedi.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim