Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun uluslararası alanda itibar kaybettiği ve vize almanın zorlaştığı belirtiliyor. Bu durum, özellikle Avrupa'dan vize almanın neredeyse imkansız hale gelmesiyle daha da belirginleşiyor. Yeşil pasaport talepleri artarken, kamu personeli sayısındaki artış ve yeşil pasaportun kapsamının genişlemesi de dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeşil pasaport isteyen çevrelerin sayısı giderek artıyor.
17 Mayıs 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

The Economist dergisinin istihbarat birimi, dünya çapında yaşanılabilecek en iyi 10 şehri belirledi. İstikrar, sağlık, kültür, çevre, eğitim ve altyapı kriterlerine göre 173 şehir değerlendirildi. Listede ilk sırayı Viyana alırken, onu Kopenhag ve Melbourne takip etti. Listede ayrıca Sidney, Vancouver, Zürih, Calgary, Cenevre, Toronto ve Osaka şehirleri yer aldı.
24 Haziran 2023

Sertaç Eş'in yazısında, Türkiye'nin gelir dağılımı ve servet eşitsizliği konularında Avrupa'daki en kötü durumda olan ülkelerden biri olduğu belirtiliyor. Gini katsayısına göre Türkiye, Letonya ve İsveç'ten sonra gelir dağılımı en kötü üçüncü ülke konumunda. Ayrıca, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim, ülke servetinin yüzde 39.5'ini elinde bulunduruyor. Türkiye'deki yetişkinlerin yüzde 70.6'sının serveti ise 10 bin doların altında.
26 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ziyareti sırasında yeşil pasaportlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, Türkiye'nin yeşil pasaport limitini aştığını ve bu durumun Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildiğini belirtti. Aşımın devam etmesi halinde yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönüşebileceğini ifade etti. Yeşil pasaportlar, memurlara ve ailelerine belirli koşullar altında verilen ve birçok ülkeye vizesiz giriş sağlayan pasaportlardır.
6 Mayıs 2023

Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, geri dönüşüm oranları, hava kirliliği seviyeleri, bisiklet yolu miktarı ve çevre dostu sertifikalı otel odalarının yüzdesi gibi 69 göstergeyi inceleyerek dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini belirledi. İsveç'in Göteborg şehri, 2016-2021 yılları arasında her yıl endekse liderlik ederken, Oslo ve Glasgow da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler, toplu taşıma araçlarının yenilenebilir enerjiyle çalışması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
5 Nisan 2024

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 2024 Dünya Göç Raporu'na göre, Türkiye yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Bu mültecilerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Raporda ayrıca, uluslararası göçün ekonomik büyüme ve insani gelişme için önemli bir itici güç olduğu ve uluslararası bağışların 2000'den 2022'ye kadar büyük oranda arttığı belirtiliyor. Dünya genelindeki uluslararası göçmen sayısı 281 milyon, yerinden edilenlerin sayısı ise 117 milyon olarak raporlandı.
7 Mayıs 2024

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye'den Avrupa ülkelerine yapılan Schengen vize başvurularının yarısının reddedildiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığı bir dönemde, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ret cevaplarının arttığına dikkat çekti. Ayrıca, yaz öncesinde vize randevularında yaşanan yoğunluk nedeniyle başvuru sahiplerinin uzun süre randevu beklediği ifade edildi. Bağlıkaya, bu durumun siyasi ve sistemli bir kısıtlama olduğunu öne sürdü.
1 Haziran 2023

Eurostat'ın 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği'ne iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 58 bine ulaştı. Bu artışla Türkiye, AB'ye en çok iltica başvurusu yapılan ülkeler listesinde üçüncü sıraya yükseldi. İlk iki sırada Suriye ve Afganistan bulunuyor. AB'ye toplam ilk iltica başvuruları ise 2021'e göre yüzde 64 artış gösterdi.
6 Temmuz 2023

Türk vatandaşları, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranları ve randevu almakta yaşanan zorluklar nedeniyle sorunlar yaşıyor. Pandemi sonrası artan başvurulara AB ülkelerinden gelen ret cevapları devam ediyor ve yaz öncesi randevu yoğunluğu artıyor. Seyahat şirketleri, müşterilerine vizesiz ülkelere turlar önermeye başladı. Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, yurt dışı talebinin arttığını ve döviz kurlarının sabit kalmasının yurt dışı tatillerini daha cazip hale getirdiğini belirtiyor.
30 Mayıs 2023

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 165'inci sıraya geriledi. Geçen yıl 149'uncu sırada olan Türkiye'nin bu düşüşünde, seçimler öncesinde artan gazetecilere yönelik baskılar, Kürt gazetecilere yapılan toplu tutuklamalar ve medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler etkili oldu. RSF'nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'de yetkililerin gazeteciliği düşman gösterdiğini ve haberlere müdahale ettiğini belirtti. Endekste, gazetecilik faaliyetlerinin 10 ülkeden yedisinde güçlükle yapılabildiği ve Ortadoğu'nun medya için en tehlikeli bölge olduğu ifade edildi.
3 Mayıs 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 15,7 olarak belirlendi. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, ret kararlarının siyasi olmadığını ve başvuruların reddedilmesinin genellikle belgelerin güvenilirliği ve yürürlükteki düzenlemelerin kriterlerinin karşılanmaması gibi nedenlere dayandığını ifade etti. İsviçre, ret nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmediğini belirtirken, diğer ülkeler spesifik gerekçeler sundu.
4 Temmuz 2023

QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) bir kez daha birinci sırada yer aldı. Britanya'dan Imperial College London ve Oxford Üniversitesi sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Türkiye'den beş üniversite ilk 500 listesine girdi; ODTÜ 285, İstanbul Teknik Üniversitesi 326, Koç Üniversitesi 401, Boğaziçi Üniversitesi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477'nci sırada yer aldı. Sıralamada akademik itibar, işveren itibarı, öğretim üyesi-öğrenci oranı gibi çeşitli ölçütler kullanıldı.
27 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'na göre, Türkiye 143 ülke arasında 98'inci sırada yer alarak mutluluk düzeyinde düşüş yaşadı. Araştırma, insanların yaşamlarını 0 ile 10 arası bir ölçekte değerlendirmeleriyle oluşturuldu ve Türkiye son üç yılın ortalamasına göre 0.2 puan düşüşle 4.9 puan aldı. Raporda, gençler arasında artan mutsuzluk, sosyal medyanın olumsuz yönleri ve ekonomik eşitsizlik gibi faktörlerin mutluluğu etkileyebileceği belirtildi. Ayrıca, ABD ilk kez ilk 20'den çıkarak 23'üncü sıraya geriledi.
20 Mart 2024
İşaretlediklerim