Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yeterli sayıda çadır göndermeyerek eleştirilen Kızılay'ın, depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığını eleştirdi. Kadıgil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ın deprem bölgesinde olmadığını söyleyenlere yönelik kullandığı ağır ifadeleri alıntılayarak Kızılay'ı eleştiren kişilere yönelik kullandı. Erdoğan, Kızılay'ın deprem bölgesinde olmadığını eleştirenlere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' demişti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması ve Ümraniye belediyesine vergi avantajı sağlaması gibi iddialar üzerine HDP tarafından TBMM'ye Kızılay'ın amaç dışı faaliyetlerinin araştırılması için önerge verildi. Ancak bu önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kızılay'ın holdingleştiğini ve insani kuruluş olmaktan çıktığını iddia etti.
17 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın çadırları satması tartışma yaratmış ve bu durum kan bağışlarının azalmasına yol açmıştır. Kızılay, kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğünü açıklayarak halktan kan bağışı yapmalarını istemiştir. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın bu çağrısını destekleyerek Twitter üzerinden halkı kan vermeye çağırmıştır.
6 Nisan 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent'in Kızılay'ın çadır satışının yanı sıra gıda malzemesi olarak konserve de sattığını açıklamasının ardından, bu malzemelerin Kızılay'a bağlı şirketler tarafından satıldığını belirtti. Kınık, Kızılay'ın bağışları satmadığını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ve Kızılay Lojistik A.Ş.'nin gelirlerini Kızılay'a aktardığını ifade etti. Ayrıca, Kınık Twitter'daki tepkileri engellemek için tweet'lerini yoruma kapattı.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığı iddiaları doğrulandı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacını karşılamak amacıyla Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile 2 bin 50 adet çadır için anlaşma yaptığını ve çadırların deprem bölgesine ertesi sabah gönderildiğini açıkladı. Kızılay yetkilileri ise bu alışverişin afetzedelerin barınma ihtiyacını çözmek ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.
26 Şubat 2023

Ayla Enerji ve Mühendislik Hizmetleri şirketi, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 985 bin dolarlık 'şartlı bağış' yapmış ve Kızılay bu işlem için 15 bin dolar komisyon almış. Şartlı bağışlar, şirketlerin bağış miktarını vergiden düşürmesine olanak tanırken, Kızılay'ın da komisyon kazanmasını sağlıyor. Daha önce de Başkentgaz'ın Kızılay'a yaptığı ve Ensar Vakfı'na aktarılan 8 milyon dolarlık bağış gündeme gelmişti. Kızılay'ın beş yıllık dönemde toplam 50 milyon 852 bin liralık şartlı bağış aldığı belirtiliyor.
25 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda tepkilere neden oldu. Kızılay'ın bağış kampanyasını seslendiren oyuncu Metin Belgin, kampanyada yer aldığı için insanlığından utandığını ve pişmanlık duyduğunu açıkladı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın eski hocası Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da Kınık'ın hocası olmaktan utandığını belirterek özür dilemişti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilen Kızılay Başkanı Kerem Kınık, istifa çağrılarına karşı çıkarak görevine devam edeceğini ifade etti. Kınık, Kızılay'ın depremzedelere çadır ve gıda malzemesi satışı yapmasının ardından gelen eleştirilere, başarılarına atıfta bulunarak ve 'goygoycuların lafı ile hareket etmeyeceğini' söyleyerek yanıt verdi. Ayrıca, şu anda üretilen her çadırın AFAD'a gönderildiğini ve depolarında çadır kalmadığını belirtti.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine satış yapması ve gıda malzemesi olarak konserve de satması kamuoyunda tepki çekti. Bu durumun araştırılması için CHP tarafından verilen Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise sosyal medyada yaptığı paylaşımla eleştirilere yanıt verdi.
28 Şubat 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun Kızılay'ın çadır ve gıda malzemesi satmasını eleştirmesi üzerine, Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Karamollaoğlu'na yaşlılık göndermesi yaparak, kan ihtiyacı olması durumunda geri çevirmeyeceklerini ancak kan bağışının siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti. Murat Ellialtı'nın AKP'nin eski Beykoz Belediye Meclisi üyesi olduğu ve kardeşi Hurşit Ellialtı'nın Kızılay'ın bir şirketinde genel müdür olarak görev yaptığı bilgisi de verildi.
12 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce desteklediği Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a, Kahramanmaraş depremi sonrasında çadır satışı yapması nedeniyle eleştiride bulundu. Kızılay, depremin ilk günlerinde bölgeye çadır göndermemesi eleştirilerine maruz kalmış ve depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon liraya çadır sattığı ortaya çıkmıştı. Erdoğan, daha önce Kınık'a destek vermiş olmasına rağmen, gençlerle yaptığı bir buluşmada Kızılay'ın bu davranışını eleştirerek, durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
11 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın eleştirilere hedef olmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığını gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ı eleştirenlere yönelik ağır sözlerini hatırlatarak, Erdoğan'ın bu duruma ne diyeceğini sorguladı.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır satışı yaptığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satışı savunarak Atatürk'ün emriyle İsmet İnönü'nün de çadır sattığını iddia etti, ancak bu iddianın tarihi bir dayanağı bulunmuyor. Kınık, Kızılay'ın afet depolarındaki malzemeleri depremzedeler için seferber ettiğini ve satışların yasal olduğunu belirtti. Komedyen Şahan Gökbakar ise Kınık'ı eleştirerek, Kınık'ın oğlunu Kızılay'da yüksek maaşla işe aldığını ve utanma duygusundan yoksun olduğunu söyledi.
12 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrasında Kızılay'a yönelik eleştirilere, çadırların büyük bir kısmını kendilerinin diktiğini ancak üzerinde sadece AFAD logosunun bulunduğunu belirterek yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay'ın yeterince çadır göndermediği eleştirilerine sert bir dille karşılık vermişti. Kınık, afetlerde barınma sorumluluğunun AFAD'da olduğunu ve kapasite artırımının gerekliliğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Kızılay'ın, Türk Ekonomi Bankası'nın şartlı bağışıyla Ümraniye Belediyesi için taksi durağı yapımında kullanıldığı ve bu işlemle vergi matrahından düşülmesinin sağlandığı iddia ediliyor. Ümraniye Kent Savunması sözcüsü Bulut Okuducu, bu yöntemle şirketlerin devlete ödeyeceği verginin belediyeye aktarıldığını ve ihalelerin belirli şirketlere verilmesinin önünün açıldığını belirtiyor. Ayrıca, yapılan duraklara banka tarafından ATM'lerin konulduğu ifade ediliyor.
14 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kızılay'ın depremin üçüncü gününde Ahbap Derneği'ne çadır satışını eleştirerek, afet sırasında satış yapılmaması gerektiğini belirtti. Turan, Kızılay'ın bu satışının diğer yardımlarını gölgelediğini savundu. Kızılay'ın çadır ve gıda malzemeleri satışı kamuoyunda tepki çekerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli Kızılay'a desteklerini fotoğraf çekilerek göstermişlerdi. Turan, Meclis'te yaptığı konuşmada, Kızılay'ın yaptığı yardımların bu satış nedeniyle göz ardı edildiğini ifade etti.
2 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği, depremzedelere bedelsiz sağlanması gereken çadırların satıldığı ve maden sularında yüksek oranda arsenik bulunduğu gerekçesiyle Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık hakkında soruşturma açılması için İstanbul Tabip Odası'na yazı gönderdi. Kınık'ın halk sağlığını ve iyiliğini gözetmeyen hareketlerinin hekimlik etik değerleriyle bağdaşmadığı belirtildi. TTB, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ve TTB Hekimlerin Toplumsal Sorumlulukları Bildirisi'ne atıfta bulunarak mesleki etik ilkelere vurgu yaptı.
14 Nisan 2023

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan çadır satışı skandalının ardından tepkiler üzerine istifa etti. Kınık'ın yerine yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz vekalet edecek. Kınık, daha önce istifa çağrılarına 'kaos olur' diyerek karşı çıkmıştı, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ın çadır satışı yapmasını eleştirmesi sonrasında istifa kararı aldı.
12 Mayıs 2023
İşaretlediklerim