Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın döviz kurları ve Türk parasının değeri hakkında yaptığı analizleri ele alıyor. Merkez Bankası'nın hesaplamalarına göre, döviz kurlarının düşmesi gerektiği, ancak bu durumun açıkça dile getirilmediğini belirtiyor. Türk parasının değerli olduğu yönündeki yaygın kanının aksine, Merkez Bankası'nın her ay yayınladığı veriler, Türk parasının değer kaybettiğini ve enflasyonun politika belirlemede önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Aktaş, Merkez Bankası'nın bu durumu açıkça dile getiremediğini ancak web sayfasında bu durumu ilan ettiğini ifade ediyor.
21 Şubat 2024

Hakan Kara, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) açlık endeksinin asgari ücret belirlemede referans alındığını belirterek, asgari ücretin yüzde 28 ile 29,3 arasında artışla 10 bin 880 lira veya 11 bin lira olabileceğini öngördü. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini söylemesi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiğini ifade etmesi gibi farklı görüşler de mevcut. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak.
16 Haziran 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyonunu yüzde 4.53 olarak açıkladı, bu oran Ekonomik Araştırmalar Grubu (ENAG)'nın açıkladığı yüzde 4.34'lük orandan sadece biraz daha yüksek. Bu durum, TÜİK'in uzun yıllar sonra ilk defa gerçekçi bir enflasyon rakamı açıkladığına işaret ediyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, bu gerçekçi rakam açıklamasının arkasında bir IMF hazırlığı olup olmadığını sorguluyor, çünkü IMF'nin uydurma rakamları kabul etmeyeceğini belirtiyor.
5 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aynı gün içinde üç genç doktorun yaşamına son verdiğini duyurdu. TTB, ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar arasında Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara bulunuyor.
28 Eylül 2023

Türkiye'de toplam 24 şehir hastanesi bulunmakta ve 14'ünün yapımı devam etmektedir. Bu hastaneler, kamu-özel işbirliği modeliyle finanse ediliyor ve büyük ölçekli yapılarıyla dikkat çekiyor. Ancak, Prof. Dr. Raşit Tükel'e göre, bu modelin maliyeti yüksek ve sağlık hizmetlerine erişimde bazı sorunlar yaratıyor. Yatak sayısı artmıyor, mevcut hastaneler kapatılıyor ve şehir dışına inşa edilen bu hastanelere ulaşım zorlaşıyor. Ayrıca, en çok gelir getiren bölümler özel sektöre veriliyor ve kamu kaynakları özel şirketlere aktarılıyor. Tükel, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve bütünlüklü sunulabilmesi için şehir içinde orta ölçekte yatak kapasitesine sahip hastanelerin korunması gerektiğini vurguluyor.
25 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2024'te ücretli çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 4,6 artarak 15 milyon 283 bin 78 kişiye ulaştı. Sanayi sektöründe yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 12,9 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 5,1 oranında artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise, ücretli çalışan sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.
14 Haziran 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik durumu ve fiyat artışlarını ele alıyor. TÜFE'nin son iki buçuk yılda %275 arttığını, akaryakıt fiyatlarında ise daha da büyük artışlar yaşandığını belirtiyor. Benzinin son iki buçuk yılda %439, motorinin ise %470 oranında zamlandığını vurguluyor. Bu durumun temel nedeninin Türk Lirasının değer kaybı olduğunu ve döviz kurlarındaki artışların bu kaybı tetiklediğini ifade ediyor.
17 Nisan 2024

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da aylık yaşama maliyetinin 63 bin 524 lira olduğunu açıkladı. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79,55 oranında artış gösterdi. İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti bir önceki aya göre 2 bin 1 lira artarak yüzde 3,25 oranında yükseldi. TÜİK ve ENAG'ın verilerine göre yıllık enflasyon sırasıyla yüzde 71,6 ve yüzde 113,08 olarak belirlendi.
3 Temmuz 2024

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli, yüksek vergi oranlarına karşı her çarşamba eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. 2023'ün ilk dört ayında, aile hekimleri sadece vergi ödemek için çalıştıklarını belirtiyor. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası üyeleri, maaşlarının büyük bir kısmının vergiye gittiğini ve bu durumun enflasyon karşısında gelirlerini erittiğini ifade ediyor. Sağlık çalışanları, vergi dilimlerinin enflasyona uygun güncellenmemesi ve yüksek vergi oranları nedeniyle adil bir vergilendirme sistemi talep ediyor.
12 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 oranında bir artış gerçekleştirildi. Bu değişiklik, Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri ile Bilgi İşlem Genel Müdürlüklerinde geçici görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretleri de haftada dokuz saat artırıldı.
11 Kasım 2023

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon oranını yıllık yüzde 61,53 ve aylık yüzde 4,75 olarak açıkladı. Bu oranlar, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan oranlardan daha düşük. ENAG, 12 aylık enflasyonu yüzde 130,13 ve eylül ayı enflasyonunu aylık yüzde 6,24 olarak belirtmişti. Ayrıca, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltmişti.
3 Ekim 2023

2024 yılının ikinci yarısında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları açıklandı. TÜİK verilerine göre, haziran ayında TÜFE yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak belirlendi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 4,27, yıllık enflasyonu ise yüzde 113,08 olarak hesapladı. TÜİK'in altı aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlenirken, bu oran memur maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturdu.
3 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayında aylık enflasyonun yüzde 2,29 arttığını ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 50,5 seviyesine düştüğünü açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 112,51 olarak hesapladığını ve mart ayında yüzde 5,08 artış olduğunu bildirdi. Reuters anketindeki beklentiler, aylık yüzde 2,85 ve yıllık yüzde 51,3 enflasyon artışı yönündeydi. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'deki enflasyon oranının yıl sonunda en iyi ihtimalle yüzde 38 olacağını belirtiyor. Aktaş, temmuz ve ağustos aylarında baz etkisi nedeniyle yaşanacak düşüşlerin gerçek bir başarı olarak görülmemesi gerektiğini vurguluyor. Yanlış ekonomik politikaların enflasyonun artmasına yol açtığını ve doğru politikalara dönülmediği sürece ekonominin düzelmeyeceğini ifade ediyor. Ayrıca, yeni vergi düzenlemelerinin etkisiz kalacağını ve zam furyasına yol açacağını öne sürüyor.
25 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı yıllık enflasyonun yüzde 61,36 olduğunu açıkladı. Aylık artış oranı ise yüzde 3,43 olarak belirtildi. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 61,53 olarak açıklanmıştı. Öte yandan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 126,18 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65'e yükseltti.
3 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. TÜFE, haziran ayında yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 71,6 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 107,11 ile eğitimde, en az artış ise yüzde 47,84 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim