Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için başvuruları kabul edilen adayları açıkladı. YSK tarafından yapılan inceleme sonucunda 11 adayın başvuruları kabul edildi. Adaylar için seçmenlerin ilçe seçim kurullarında 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00'ye kadar 100 bin imza toplamaları gerekiyor.
21 Mart 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu nedeniyle İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, YÖK ve üniversitelere, üniversite öğrencilerinin oy kullanma haklarını kolaylaştırmak için 28 Mayıs'ta yapılacak sınavların ertelenmesi veya çevrimiçi yapılması çağrısında bulundu. Zorlu, öğrencilerin ekonomik sıkıntılar ve sınavların çakışması nedeniyle oy kullanacakları şehirlere gitmekte zorlanabileceklerini belirtti. Ayrıca üniversitelerin 19 Mayıs'a kadar gerekli düzenlemeleri yapmalarını istedi.
17 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular, bugün saat 23:59'da sona eriyor. Başvurular, 1 Şubat'ta başlamıştı ve adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yapabiliyorlar.
26 Şubat 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran'da düzenlenecek olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 26 Şubat'a kadar üç milyonun üzerinde aday başvurdu. Geç başvurular 5-7 Mart tarihleri arasında alınacak ve bu başvurular için ücret yüzde 50 daha fazla olacak. Geçen sene YKS'ye 3 milyon 498 bin 18 aday başvurmuştu. Aday sayısının netleşmesi için geç başvuruların tamamlanması bekleniyor.
1 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) toplam 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Sınavın birinci oturumu olan TYT'ye bu adayların tamamı, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, üçüncü oturumu YDT'ye ise toplam 228 bin 814 aday katılacak. Başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ü kadın, 1 milyon 455 bin 961'i erkek olup, en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Adayların büyük bir kısmı 17-23 yaş aralığında olup, 50 yaş ve üzeri aday sayısı 26 bin 331.
12 Mart 2024

2024-YKS oturumlarına ait soru kitapçıkları ve cevap anahtarları, ÖSYM’nin internet sitesinde erişime açıldı. Bu gelişme, sınava giren öğrencilerin sonuçlarını kontrol etmeleri ve sınav performanslarını değerlendirmeleri için önemli bir adım olarak görülüyor. Öğrenciler, ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden bu bilgilere ulaşabilirler.
9 Haziran 2024

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15'te başlayacak. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve bu yıl ilk kez Hırvatistan'da yapılacak. TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katılacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
7 Haziran 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre sağlayacak. Bu karar, bir engelli öğrencinin Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurması ve KDK'nın ÖSYM'ye tavsiyede bulunması sonucu alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) daha önce engelli öğrencilere ek süre verilmesini kararlaştırmış, ancak uygulama 2024-2025 eğitim öğretim yılına kadar ertelenmişti.
12 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. Bu yıl sınava 1 milyon 38 bin 192 8’inci sınıf öğrencisi başvururken, 992 bin 906 öğrenci sınava katıldı. Lise tercih süreci bugün başladı ve 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak.
28 Haziran 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı futbolcuları için Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) düzenleyecek. Bu karar, Dostluk Turnuvası’na katılan futbolcuların sınava girebilmesi için alındı. 8-9 Haziran’da Türkiye genelinde ve KKTC’de düzenlenen YKS, bu yıl Zagreb’de de yapılacak. Böylece milli futbol takımı kadrosunda yer alan 23 futbolcudan 10’u sınava girebilecek.
5 Haziran 2024

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı (YSK), vatandaşları telefon veya elektronik iletişim yoluyla kendilerine ulaşan ve 'Oy kullanacağınız sandık değişti' gibi yanıltıcı bilgiler veren sahte kişilere karşı uyardı. Kurum, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin yalnızca resmi internet sitesi, mobil uygulama, çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
31 Mart 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın sonuçları açıklandı ve yaklaşık bir milyon öğrenci için tercih ve kayıt süreci başladı. Anne-babalar, özellikle anneler, çocuklarının daha yüksek puanlı okullara yerleşmesi için yoğun bir çaba sarf ediyor. Ancak, daha yüksek puanlı okullar her zaman daha iyi eğitim sunmuyor ve çocukların mutluluğu göz ardı edilebiliyor. Figen Atalay, bu süreçte çocukların fikirlerinin genellikle dikkate alınmadığını ve sadece puanın yettiği en üstteki okula odaklanıldığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim günü uygulanan yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar, medya kuruluşlarının seçim sonuçları ve ilgili haberleri serbestçe yayımlayabilmesinin önünü açtı. Yayın yasağının kaldırılması, seçim sürecinin bir parçası olarak, seçim günü alınan önlemlerin sona erdiğini işaret ediyor.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim