Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, yeni yıl sofralarında sağlıklı beslenme için önerilerde bulunmuştur. Sebze çeşitliliğini artırmak, protein kaynaklarına yer vermek, hafif mezeler seçmek, şeker ilavesiz doğal içecekler tüketmek, meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek, kompleks karbonhidratları sofraya eklemek ve kuruyemişleri kontrollü tüketmek gibi öneriler sunulmuştur. Ayrıca, yemeğe çok aç başlamamak ve yavaş yemek yemek gibi davranışlarla yılbaşı sofrasında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının korunabileceği vurgulanmıştır.
31 Aralık 2023

İtalya parlamentosu, omurgalı hayvan hücre kültürleri veya dokularından elde edilen gıda ve yem üretimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Yasa kapsamında, yasağa uymayanlara 10-60 bin avro arası para cezası uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürünlerin 'biftek' ve 'salam' gibi isimlerle satılması da yasaklandı. Yasanın amacı İtalya mutfağını ve tarım sektörünü korumak olarak belirtiliyor.
17 Kasım 2023

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023

Avrupa Birliği'nin yayımladığı raporda, Türkiye'den ihraç edilen 27 gıda ürününde insan sağlığı için zararlı olan klorpirifos maddesine rastlandı. Bu madde, çocukların beyinlerinde kalıcı hasarlar bırakabilme potansiyeline sahip ve Türkiye'de 2016 yılında kullanımı yasaklanmıştı. Ancak AB verileri, yasağın etkili bir şekilde uygulanmadığını gösteriyor. Klorpirifos içeren gıdalar arasında limon, biber ve mandalina gibi ürünler bulunuyor ve tespit edilen değerler AB'nin kabul ettiği maksimum sınırların üzerinde.
28 Aralık 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, botulinum toksini (botoks) uygulamalarının sadece uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, yanlış uygulamaların zehirlenmelere ve hatta ölüme yol açabileceğini belirtti. Uluç, özellikle kilo verme amacıyla mideye yapılan ve yeterli bilimsel veriye sahip olmayan botoks uygulamalarının ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ürünlerin kullanımının da riskleri artırdığını söyledi. Kongrede çocuk nörolojisi ana tema olarak ele alınırken, diğer nörolojik hastalıklar da tartışılacak.
15 Aralık 2023

Samsun'da KYK Karadeniz Erkek Öğrenci Yurdu'nda yemekten zehirlenen öğrenciler, yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle eylem yaptı. Samsun Valiliği, yurdun düzenli olarak denetlendiğini ve son denetimlerde herhangi bir eksiklik tespit edilmediğini açıkladı. Bazı öğrencilerin ishal ve mide bulantısı şikayeti üzerine yemeklerden numune alındığı ve konunun valilikçe takip edildiği belirtildi. Öğrenciler, yemeklerin kalitesizliğinden şikayetçi olduklarını ve düzeltilmesini talep ettiler.
3 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in 2013 yılında 19 Kasım'ı Dünya Tuvalet Günü olarak ilan etmesiyle, herkesin temiz tuvalete erişimini sağlama amacı gündeme gelmiştir. Bu özel günde, tuvalet sonrası temizlik yöntemleri olan yıkama ve silme yöntemleri arasındaki tercihler tartışılmaktadır. Araştırmalar, İslami öğretilerin su kullanımını tavsiye etmesi nedeniyle Müslüman ülkelerde suyla temizliğin yaygın olduğunu, ABD, Almanya ve Britanya gibi ülkelerde ise tuvalet kağıdı kullanımının daha fazla olduğunu göstermektedir. Türkiye'de ise çoğunluk yıkama yöntemini tercih etmektedir.
19 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023

Genetiği değiştirilmiş bitkilerin (GDO) pestisit kullanımını azaltacağına dair vaatlerin gerçekleşmediği, aksine pestisit kullanımının arttığı belirtildi. GDO'lu tohumlarla üretilen türlerin pestisit kullanımını artırdığı ve bu durumun maliyetleri yükselttiği ifade edildi. Ayrıca, glifosat adlı yabani bitki öldürücünün kullanımının da arttığı ve bu maddenin olası bir kanserojen olduğu belirtildi. Türkiye'de de glifosat kullanımının son 20 yılda sürekli arttığı, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanılan toplam miktarı açıklamadığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen 40 yoğun bakım yatağı oranı, özellikle kış aylarında enfeksiyonların artmasıyla yetersiz kalıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılmamasını sorunun temel nedeni olarak gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, mevsimsel hastalıklar nedeniyle yoğun bakım doluluk oranlarının alarm verdiğini duyurdu. Uzmanlar, yoğun bakım yataklarının %20-35'inin yanlış kullanıldığını belirtiyor. Palyatif bakımın geliştirilmesi ve evde bakım hizmetlerinin niteliğinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.
4 Ocak 2024

Gökçeada'da bulunan Türkiye'nin tek su altı deniz parkı Yıldızkoy'da yapılan bir araştırmada mikroplastik partikülleri tespit edildi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Belivermiş ve Prof. Dr. Önder Kılıç'ın yürüttüğü çalışmada, 1 litre deniz suyunda yaklaşık üç-dört adet, kıyı kumunda ise kilogram başına yaklaşık 500 mikroplastik bulunduğu belirlendi. Araştırma sonuçları, Yıldızkoy'un yüzey suyundaki mikroplastik konsantrasyonunun dünya genelindeki bazı deniz koruma alanlarına kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor. Mikroplastiklerin deniz canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve insan sağlığına zarar verebileceği vurgulanıyor.
4 Aralık 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş deprem bölgesinde akut bağırsak enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskine dikkat çekiyorlar. Koca, bir suçiçeği vakası tespit edildiğini ve grip gibi diğer hastalıklarda salgın oluşturacak bir durumun olmadığını ifade etti. Ayrıca, bölgede barınma, tuvalet ve su sıkıntısının devam ettiği bilgisi verildi.
19 Şubat 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

Japon bilim insanları, bitkilerin yaralanmalara ve otobur hayvanların saldırısına karşı bir dizi sinyal yaydığını ve bu sinyallerin otoburları uzaklaştırmak ve doğal düşmanlarını çekmek gibi birçok fayda sağladığını ortaya koydu. Bu sinyaller, bitkiler makinelerden zarar gördüğünde ya da böcek saldırısına uğradığında diğerlerini uyarmak için salınıyor. Araştırmacılar, tehlikeye dair ipuçlarının ilk olarak bitkinin içine girip çıkmasına izin veren 'stoma' adlı yapı tarafından tespit edildiğini gördü. Bu keşif, tarımda ve küresel gıda üretiminde daha etkili haşere kontrollerinin geliştirilmesinin önünü açabilir.
18 Ekim 2023

Rhode Island Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, mikroplastiklerin memelilerin beyinlerinde iltihaplanmaya neden olduğunu ve davranış değişikliklerine yol açabileceğini belirledi. Araştırmada, farklı yaşlardaki farelere üç hafta boyunca mikroplastikle kirlenmiş su içirildi ve farelerin beyinlerinde ve karaciğerlerinde iltihaplanma belirtileri, hayvanların davranışlarında da değişiklikler gözlendi. Bu değişiklikler, özellikle yaşlı hayvanlarda belirgindi ve insanlarda demans hastalarında görülen semptomlara benziyordu.
1 Eylül 2023
İşaretlediklerim