Türkiye, kişi başına düşen su miktarıyla 'su sıkıntısı çeken' bir ülke konumunda ve 2030 yılında bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda ilerlediğini ve bu durumun göçlere neden olabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli politikalara sahip olmadığı, uluslararası sözleşmeleri geç onayladığı ve çevre sorunlarının politikacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ifade ediliyor. Uyduranoğlu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının gelişmeyi destekleyeceğini ve Türkiye'nin yeşil dönüşümü benimsemesi gerektiğini vurguluyor.
26 Mart 2023

Esfender Korkmaz, MAK danışmanlık ve uluslararası araştırma şirketi Ipsos'un anket sonuçlarına dayanarak, Türkiye'deki halkın büyük bir çoğunluğunun sığınmacılardan rahatsız olduğunu belirtiyor. Ankete göre, halkın yüzde 83'ü sığınmacıların sosyal ve ekonomik sorunların temelinde olduğunu düşünüyor. Ayrıca, halkın yüzde 82'si sığınmacıların güvenlik sorunu yarattığını ifade ediyor. Türkiye'de halkın yüzde 70'i göçün arkasındaki nedenin ekonomik gerekçeler olduğunu ve sığınmacıları göndermek için yasal yolların yetersiz olduğunu düşünüyor.
24 Temmuz 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin tersine beyin göçüne hazır olmadığını belirtiyor. Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık döneminde başlatılan projede, yurt dışında yaşayan seçkin beyinlerin Türkiye'ye davet edildiğini ancak gelenlerin pişman olduğunu ifade ediyor. Oğuz, Türkiye'nin nitelikli beyinleri istihdam edecek kültürü oluşturmadığını ve liyakat yerine sadakatin öncelendiğini vurguluyor.
29 Mayıs 2024

Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) hesaplamalarına göre, Türkiye'de 10 kadından yedisinin herhangi bir geliri bulunmuyor. KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerine göre yoksulluk oranının 2023'te yüzde 13,9 olduğunu belirtti. Bezircioğlu, çalışma yaşındaki kadın nüfusunun sadece yüzde 35,8'inin iş gücünde olduğunu ve kadınların yüzde 65'inin herhangi bir geliri olmadığını vurguladı.
25 Eylül 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt, Türkiye nüfusunun 2070'lerde 70 milyonun, 2100'de ise 50 milyonun altına düşmesinin beklendiğini açıkladı. Türkiye'nin doğum oranı 1,51 çocuğa düşmüş durumda ve bu oran 2014'ten beri düzenli olarak azalmaktadır. Eryurt, Türkiye'nin 90 milyona bile ulaşamayacağını ve nüfusun 2040'larda yaklaşık 88 milyona ulaştıktan sonra azalmaya başlayacağını belirtti.
10 Temmuz 2024

Sertaç Eş'in yazısında, Türkiye'nin gelir dağılımı ve servet eşitsizliği konularında Avrupa'daki en kötü durumda olan ülkelerden biri olduğu belirtiliyor. Gini katsayısına göre Türkiye, Letonya ve İsveç'ten sonra gelir dağılımı en kötü üçüncü ülke konumunda. Ayrıca, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim, ülke servetinin yüzde 39.5'ini elinde bulunduruyor. Türkiye'deki yetişkinlerin yüzde 70.6'sının serveti ise 10 bin doların altında.
26 Nisan 2024

Hayko Bağdat, Türkiye'nin mevcut siyasi ve hukuki durumunu eleştirerek, ülkenin normalleşmesi için hukukun üstünlüğünün şart koşulması gerektiğini vurguladı. Özgür Özel'in muhalefetteki rolüne değinen Bağdat, Türkiye'nin hukuk alanında ciddi sorunlar yaşadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve KHK mağdurları gibi örneklerle, siyasi kumpasların ve haksızlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GYSH) verilerine göre, Türkiye'nin GYSH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, bu büyüme verilerini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'ilüzyon' olarak tanımladı ve yüksek enflasyonun, baskılanmış kurun ve sığınmacıların GSYH'ye katkısının gerçek kişi başına gelir artışlarını çarpıttığını belirtti. Eğilmez, ekonomiyi olduğundan iyi göstermeye yönelik bu durumun geçmişte de yaşandığını ve sahte bir cennet yaratıldığını ancak bu durumun sonradan cehenneme dönüştüğünü ifade etti.
3 Mart 2024

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bölgeden 3,3 milyon kişi diğer illere göç etti. Bu süreçte 800 bin kişi köylerine geri dönerken, 811 bin kişi kara, hava ve demiryoluyla tahliye edildi. Depremler sonucunda 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti ve 218 kişi tutuklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifası dışında, resmi bir istifa gerçekleşmedi.
2 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de kayıtlara geçen 6 bin 345 yabancı damat ve 31 bin 29 yabancı gelin bulunuyor. Yabancı gelinler arasında Özbekler ilk sırayı alırken, Suriyeliler ikinci, Azeriler üçüncü sırada yer aldı. Yabancı damatlar arasında ise Almanlar 2009'dan bu yana ilk sırada bulunuyor. İlk beşte ayrıca Suriyeliler, Avusturyalılar, Afganlar ve Azeriler yer alıyor. Ayrıca, TÜİK verilerine göre Türkiye'de ilk evlenme yaşı yükseldi.
23 Şubat 2024

Adil dönüşüm kavramı, fosil yakıtların iklim değişikliğine etkileri ve işçi hakları bağlamında ele alındı. 1990'larda başlayan bu kavram, kömür gibi fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmasıyla önem kazandı. Türkiye'de adil dönüşüm planlarının hazırlanmaması durumunda, karbon yoğun sektörlerde çalışan işçilerin işsizlik ve zorunlu göç gibi sorunlarla karşılaşabileceği belirtildi. Yazıda, planlı ve adil bir dönüşümle, işçi haklarının korunabileceği ve çevreye uyumlu işler yaratılabileceği ifade edildi.
3 Mayıs 2024

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu ve bu ihtiyacın karşılanması için Afganistan ve Türk cumhuriyetleriyle görüşmeler yapıldığını belirtti. Çoban eksikliği nedeniyle hayvancılık sektörü olumsuz etkileniyor ve yatırımcılar sektörden uzak duruyor. Çelik, çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi için sosyal güvenlik sorunlarının çözülmesi ve gerekli teşviklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yabancı çoban istihdamı için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
23 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğunda çok farklı bir lige yükseleceğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin ihracat başarısına vurgu yaparak, 2023 yılında toplam 355 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi. Ayrıca, ithalattaki düşüş ve dış ticaret açığındaki iyileşmeye dikkat çekti.
8 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri ve Suriye'de artan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin bayrağına ve ülkesine sığınan mazlumlara uzanan elleri kırmasını bildiğini belirtti. Bu açıklama, Türkiye'nin hem iç hem de dış politikadaki kararlılığını vurguluyor. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
2 Temmuz 2024

Kaan Sezyum'un yazısında, Türkiye'de ekonomik zorlukların ve siyasi baskının arttığı, sürdürülebilir fakirliğin yeni bir yaşam biçimi haline geldiği vurgulanıyor. İktidarın seçim dönemlerinde hizmet tehditleri ve demokratik seçim sonuçlarını sorgulaması, şeriat isteyenlerin ve Osmanlı'ya geri dönmek isteyenlerin varlığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, geçen yıl 85 lira olan bir kumpirin fiyatının şimdi 180 lira olduğu örneğiyle ekonomik durumun kötüleştiği işaret ediliyor.
6 Mart 2024

Mustafa Karaalioğlu, Kayseri'de yaşanan olaylar ve diğer şehirlerdeki benzer tatsız olaylar üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor. Suriyeli göçmenlerin savunmasız ve tedirgin olduklarını belirten Karaalioğlu, bu insanlara karşı yapılanların insanlık ayıbı olduğunu ifade ediyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerçekçi olunması gerektiğini ve mevcut durumu kabullenmenin ilk şart olduğunu savunuyor. Suriyelilerin geri dönecekleri yerin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
6 Temmuz 2024

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim