Avrupa Parlamentosu, gazeteci Bülent Mumay'a bir ihale usulsüzlüğü iddiası haberi nedeniyle verilen 20 aylık hapis cezasını kınadı. Mumay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AKP dönemindeki fazla ihale ödemelerini durdurduğunu ve bir şirketin belediyenin banka hesabına haciz koydurduğunu haberleştirmişti. Bu haberler nedeniyle Mumay'a kimlik bilgilerini yaymak suçlamasıyla ceza verilmişti. Avrupa Parlamentosu'nun tepkisine karşın Türkiye'deki meslek örgütlerinin sessiz kalması, Mumay tarafından eleştirildi.
10 Ekim 2024

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Gazeteci Uğur Dündar, merdivenden düşerek yaralanan ve beyin kanaması geçirdiği için entübe edilen gazeteci Reha Muhtar’ın hayati tehlikeyi atlattığını duyurdu. Muhtar, İstanbul’un Bebek semtindeki evinde düşerek yaralanmıştı. Dündar, Muhtar’ın beyin kanamasının durduğunu ve sağlığına kavuşmasının zaman alabileceğini belirtti.
23 Ağustos 2024

İzmir'de bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Doç. Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, hastasının rahminden çıkardığı miyom dokularını kullanarak cerrahi alet masasına 'Rahim korundu' yazısı yazdı ve bir kalp çizdi. Bu davranışı, meslektaşı Prof. Dr. Cem Baykal tarafından etik ve hukuki açıdan eleştirildi ve İzmir Tabip Odası'na şikayet edildi. Baykal, bu tür davranışların tıbbi etik değerlere aykırı olduğunu ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların 'sosyal medya zehirlenmesi' olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.
26 Nisan 2024

Kahramanmaraş'ta 45 yaşındaki B.G. isimli bir kadın, Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin acil bölümüne pompalı tüfekle girerek sağlık çalışanlarını tehdit etti. Güvenlik görevlisinin müdahalesiyle etkisiz hale getirilen B.G., polise teslim edildi. Emniyet işlemlerinin ardından hakim karşısına çıkan B.G., tutuklanarak cezaevine gönderildi.
6 Ekim 2024

Rahmi Turan, Türkiye'de gazetecilerin sürekli tehdit edilmesi ve saldırıya uğraması nedeniyle normalleşmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, siyasetçilerin sorumlu davranmaması durumunda yeni bir gazeteci cinayetinin an meselesi olduğunu belirtti. Gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin bazı partilerde görevli oldukları ortaya çıkmasına rağmen cezalandırılmamaları, saldırganları cesaretlendirdiği ifade edildi.
17 Haziran 2024

Gezi davası tutuklusu Tayfun Kahraman’ın doktor kontrolüne götürülürken kötü muamele gördüğü ve bu durumun tutanakla kayda alındığı belirtildi. Kahraman’ın bileklerinde kelepçenin aşırı sıkılması nedeniyle travma ve kızarıklık oluştuğu rapor edildi. Eşi Meriç Kahraman, Tayfun Kahraman’ın MS hastalığı nedeniyle düzenli doktor kontrolüne ihtiyaç duyduğunu, ancak cezaevi şartlarının bu gereksinimleri karşılamadığını ifade etti. Jandarma Genel Komutanlığı ise iddiaların gerçek dışı olduğunu açıkladı.
2 Eylül 2024

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde dört çocuğa ses yalıtımlı odada yıllarca cinsel istismarda bulunan su satıcısı Metin Şenay’a 293 yıl hapis cezası verildi. Şenay, mahalledeki çocuklara iş yerindeki süngerli odada cinsel istismarda bulunmuştu. 24 Mayıs 2023'te istismarın ortaya çıkmasıyla tutuklanan Şenay, dört çocuğun mağdur olarak yer aldığı iddianamede her bir çocuk için 63 yıldan az olmamak üzere 331 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, Şenay’a toplamda 293 yıl altı ay hapis cezası verdi.
4 Haziran 2024

İstanbul’un Bebek semtindeki evinde düşerek yaralanan gazeteci Reha Muhtar entübe edildi. Olay gece 01:00 sıralarında gerçekleşti ve oğlunun durumu haber vermesi üzerine sağlık ekipleri müdahale etti. Muhtar, Acıbadem Maslak Hastanesi'ne kaldırılarak entübe edildi.
20 Ağustos 2024

Cumartesi Anneleri, zorla kaybedilen yakınları için adalet ve hakikat talebiyle 25 Mayıs'ta bininci kez Galatasaray Meydanı'nda toplanacak. Bu buluşma, Gözaltında Kayıplar Haftası'na denk geliyor. Şebnem Korur Fincancı, yazısında adalet arayışının zorluklarını ve yetkililerin bu duruma kayıtsız kalışını eleştiriyor. Ayrıca, Türkiye'de gözaltında işkence ve kötü muamele bağlamında kamu çalışanlarının yargılanıp ceza aldığı örneklerden bahsediyor.
23 Mayıs 2024

Gezi davası tutuklusu Tayfun Kahraman’ın kızı Vera, babasına doğum günü için bir mektup yazdı. Mektubunda babasını çok özlediğini ve onunla yeniden güzel vakit geçirmek istediğini belirtti. Tayfun Kahraman, 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve kızı Vera, üçüncü doğum gününü de babasız kutlayacak. Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman, bu mektubu sosyal medya hesabından paylaştı ve yaşadıkları hukuksuzluğun sadece kendi ailelerinin değil, tüm ülkenin meselesi olduğunu vurguladı.
30 Temmuz 2024

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Şarkıcı Hadise, İstanbul'da gerçekleşen kadın cinayetlerine tepki göstererek, kadınların sokakta rahat yürüyemediğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti. Konserinde yaptığı konuşmada, kadınların arabalarına yürürken bile korku yaşadıklarını ifade etti ve devletin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Hadise'nin bu açıklamaları, Türkiye'de kadın cinayetlerine karşı artan tepkilerin bir parçası olarak dikkat çekti.
6 Ekim 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadelede devletin tüm birimlerinin sıfır tolerans ilkesiyle hareket ettiğini açıkladı. Göktaş, medyanın toplumu değiştirme ve dönüştürme potansiyeline dikkat çekerek, medyada kadına yönelik şiddetin sunuluş biçiminin şiddeti normalleştirdiğini belirtti. Bakan, şiddet haberlerinin sansasyonel bir üslupla değil, toplumsal farkındalık uyandıran bir şekilde işlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kültür, sanat ve medya alanında çalışanların kadına yönelik şiddetin önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.
15 Ekim 2024

İstanbul'un Avcılar ilçesinde yeni doğan bebeğini çöp konteynerine bıraktığı tespit edilen Y.F.Ş. adlı kadın tutuklandı. Kadın, evlilik dışı ilişkiden dolayı hamile kaldığını ve bunu ailesinden gizlediğini belirtti. Bebeği evin banyosunda doğurduktan sonra ailesinin tepkisinden korktuğu için poşete koyup çöp konteynerine attığını söyledi. Zanlı, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan mahkemece tutuklandı.
13 Temmuz 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın ABD'yi 3-2 yendiği maçta, bir kadın taraftarın sevinç anında bluzunun açılması ve bu görüntülerin TRT Spor'un canlı yayınında yer alması gündem oldu. Kadın taraftar, bu görüntüler nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirterek, avukatı aracılığıyla Tekirdağ 2’nci Sulh Ceza Hakimliği'nden erişim engeli kararı aldırdı. TRT Spor, görüntülerin ABD'li yayın kuruluşundan kaynaklandığını belirterek açıklama yaptı.
7 Haziran 2024

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İstanbul Valiliği ile yaptığı görüşme sonucunda Cumartesi Anneleri'nin 1000'inci hafta eylemine izin verileceğini açıkladı. 2018'de 700'üncü buluşmaları yasaklanan ve polis müdahalesiyle karşılaşan Cumartesi Anneleri, o tarihten bu yana her hafta Galatasaray Meydanı'na gitmek istediklerinde gözaltına alınıyordu. Zengin, Cumartesi Anneleri'nin hassasiyetlerinin önemli olduğunu, ancak bu acıların suistimal edilmemesi gerektiğini belirtti.
23 Mayıs 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık, toplumsal eşitsizliğin en güçlü etkenlerinden biri olarak görülüyor. '8 Mart 8 Kadın' serisinin ikinci sezonunda, bu konu ele alınıyor ve farklı alanlardan başarılarıyla cinsiyetçi kodları kırmış sekiz kadınla yapılan söyleşilere yer veriliyor. İkinci konuk Sema Kaya Polat, profesyonel dağcı ve Türkiye'deki altı kadın iple erişim teknisyeninden biri olarak, fiziksel zorluk ve direnç gerektiren işlerde kadınların da başarılı olabileceğini gösteriyor. Polat, mesleğine başlama sürecini, karşılaştığı zorlukları ve toplumun tepkilerini paylaşarak, kadınların fiziksel olarak zor gözüken mesleklerde de başarılı olabileceğini vurguluyor.
4 Mart 2024

Dijital dünya, gerçek dünyanın ayrımcılık ve eşitsizliklerini yansıtmaya devam ediyor. Erkeklere mühendislik gibi, kadınlara ise aşçılık ve temizlik işçiliği gibi iş ilanları gösterilmesi, siyasi içeriklerin erkeklere daha fazla sunulması gibi örneklerle cinsiyet ayrımcılığı dijital ortamda da kendini gösteriyor. Big Tech firmalarının kullanıcı verilerini kullanarak yaptığı ayrımcılık, kadınların iş ve sosyal hayatta karşılaştığı zorlukları artırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Dr. Melis Öneren Özbek ile yapılan röportajda, yapay zekâ ve algoritmaların cinsiyet ayrımcılığını nasıl pekiştirdiği ve kadınların bu durumdan nasıl korunabileceği üzerine görüşler paylaşıldı.
8 Mart 2024

Mine Esen, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin bitmediğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 205 kadın öldürüldü ve 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların büyük bir kısmı evli oldukları erkekler tarafından öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yıldönümünde, kadın hakları örgütleri sözleşmenin yeniden uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024
İşaretlediklerim