Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Fenerbahçe'ye Trabzonspor maçındaki saha olayları ve çirkin tezahüratlar nedeniyle 112 bin lira para cezası ve tribün kapatma cezası uyguladı. Fenerbahçeli futbolcu Mert Hakan Yandaş'a sportmenliğe aykırı hareketten dolayı 39 bin lira para cezası verildi. Ayrıca Atakaş Hatayspor, MKE Ankaragücü, Mondihome Kayserispor, Gaziantep FK ve Bitexen Antalyaspor da çeşitli nedenlerle para cezalarına çarptırıldı. Gaziantep FK Teknik Direktörü Marius Sumudica'ya da sportmenliğe aykırı hareketten dolayı ceza verildi.
10 Kasım 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'nin üç gün içinde isteğe bağlı yayın hizmeti lisansı başvurusunda bulunmaması ve üç aylık yayın lisans bedelini ödememesi durumunda erişim engellemesi talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuracağını duyurdu. Geçen sene 'İnternet yayın lisansı' almadıkları gerekçesiyle VOA ve DW Türkçe, RTÜK talebi sonrası mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. RTÜK, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'un 33. maddesine atıfta bulundu.
22 Ağustos 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, katıldığı bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ'ın tutukluluğuna ilişkin itirazı mahkeme tarafından reddedildi. Bunun üzerine Yanardağ, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Yanardağ, başvurusunda tutukluluk halinin devamı kararlarının tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasını talep etti.
2 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yaptığı belirtilen Vole platformuna lisans başvurusu yapması için 72 saat süre verdi. Bu süreç, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri ve sonrasında Vole kanalının özür dilemesiyle gündeme geldi. Trendyol, bu olayın ardından Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı. RTÜK, Vole'nin lisans başvurusu yapmaması durumunda erişim engeli için mahkeme süreçlerini başlatacağını açıkladı.
27 Şubat 2024

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

İktidara yakınlığıyla bilinen Albayrak Medya Grubu bünyesindeki TVNET Radyo'nun, 1 Ocak'tan itibaren RTÜK onayı olmaksızın karasal yayın yaptığı ve 23 Aralık 2022 tarihinden itibaren de Türksat 4A uydusu üzerinden lisanssız yayınlarına devam ettiği ortaya çıktı. RTÜK'ün ve Türksat'ın resmi sitelerinde radyonun adı yer almıyor. 6112 Sayılı Kanun'a göre her yayın platformu için ayrı lisans alınması gerektiği ve lisanssız yayın yapanların cezai yaptırımlara tabi olabileceği belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig'in ilk haftasının ardından sekiz kulübe para cezası verdi. Galatasaray, Adana Demirspor, Çaykur Rizespor, Konyaspor, Kayserispor, Samsunspor, Kasımpaşa ve MKE Ankaragücü, çeşitli nedenlerle ceza aldı. Ayrıca Konyaspor futbolcusu Adil Demirbağ ve İstanbulspor'un oyuncusu Okan Erdoğan, rakip takım sporcularına karşı şiddetli hareketleri nedeniyle maç men ve para cezası aldı.
18 Ağustos 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'a 45'er gün futbolla ilgili faaliyetlerden men cezası ve para cezası uyguladı. Ali Koç 210 bin lira, Ertuğrul Doğan ise iki farklı ihlalden dolayı toplam 410 bin lira para cezasına çarptırıldı. Ayrıca, Beşiktaş ve Fatih Karagümrük kulüplerinin başkanlarına da 200'er bin lira para cezası verildi.
16 Kasım 2023

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk yarısında 11 sosyal medya ünlüsüne toplam 5 milyon 35 bin 994 lira ceza verdi. Bu cezalar, mevzuata aykırı reklamlar nedeniyle uygulandı ve 39 durdurma cezası ile 11 durdurma ve idari para cezasını içeriyor. Cezaların sebepleri arasında reklam olduğunun belirtilmemesi, örtülü tanıtım yapılması ve sağlık beyanı içeren ifadelerin kullanılması gibi nedenler bulunuyor.
26 Ağustos 2024

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Halk TV'de yayınlanan 'Sözüm Var' programı sonrası gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV'ye kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle 150 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, program kaydının izlenmesinin ardından davanın reddedildiği kararı verildi.
1 Haziran 2023

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, nam-ı diğer Jahrein, CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret ettiği gerekçesiyle 20 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Jahrein, Temmuz 2023'te Kılıçdaroğlu tarafından kendisine yönelik 'leblebi kafalı' ve 'demans hastası' ifadeleri kullanıldığını iddia ederek 200 bin liralık tazminat davası açtığını duyurmuştu. Ancak sonuçlanan dava, Jahrein'in Kılıçdaroğlu'na tazminat ödemesi yönünde sonuçlandı.
27 Mart 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser'in incelemesine göre, TRT Haber son 40 günde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'li yöneticilere çeşitli programlarla toplam bin 945 dakika canlı yayın süresi ayırdı. Buna karşılık, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e sadece 25 dakika canlı yayın süresi verildi. Ayrıca, sadece 6 Şubat 2024 tarihinde Erdoğan ve AKP'li yöneticilere 6 saat 42 dakika, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ise 38 dakika 28 saniye yayın süresi ayrıldı. CHP lideri Özel'in aynı gün gerçekleştirdiği konuşmalar ve etkinlikler hiçbir şekilde canlı yayınlanmadı ve haber bültenlerinde de yer bulamadı.
12 Şubat 2024

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, programındaki açıklamaları nedeniyle tutuklandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yanardağ için bir heyet oluşturdu. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, bu heyetin bir üyesi olarak Yanardağ'ı ziyaret edeceklerini belirtti.
28 Haziran 2023

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, programındaki açıklamaları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ, konuşmasının montajlandığını iddia etmişti. Ancak İstanbul Başsavcılığı, Yanardağ'ın ifadesinde montaj iddiasında bulunmadığını belirtti. Savcılık, Yanardağ'ın sözlerinin kendisine ait olduğunu, ancak konuşmasının tamamının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini açıkladı.
28 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ödüle layık gördüğü Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Ali Birinci, yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılmış. Birinci'nin cezası, yargılamada gösterdiği pişmanlık dolayısıyla ertelenmiş. Birinci, TTK başkanıyken kurumun yayın satış bürosu için dükkan aldığı sırada kamu zararına sebebiyet vermiş. Mahkeme, Birinci'nin, alınacak taşınmazın belirlenmesinde aynı şartlara sahip daha düşük değerde başka bir binanın da alınabileceğini göz ardı ettiğini belirtmiş.
30 Ekim 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, çirkin ve kötü tezahürat ile saha olayları nedeniyle Trabzonspor ve Adana Demirspor'a 100'er bin lira, Galatasaray ve Ankaragücü'ne ise 56'şar bin lira para cezası uyguladı. Ayrıca, Beşiktaş, Fenerbahçe, Sivasspor, Trabzonspor ve Adana Demirspor taraftarlarından bazılarının passolig kartları bloke edildi.
3 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hakimliğinin Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı aldığını duyurdu. Saldırı, öğle saatlerinde meydana geldi ve iki saldırgan öldürüldü, üçü polis olmak üzere altı kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırganların DHKP/C terör örgütü üyesi olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2024

Halk TV imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu, CHP'nin kanalına sansür uyguladığını iddia etti ve partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bu durumdan geri adım atmaya çağırdı. Mahiroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem'i 'karanlık biri' olarak nitelendirdi. Erdem, Halk TV ile aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı feshettiklerini duyurmuştu. Mahiroğlu, Kılıçdaroğlu'ndan 'bu adımdan geri dönmesini' istedi.
24 Temmuz 2023

Basın Konseyi, Halk TV ve CHP arasında imzalanan ve daha sonra iptal edilen sözleşme hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, medya etiğinin örselenmesine izin verilmeyeceği belirtildi ve Halk TV'nin kendini haklı çıkarmak için CHP'yi suçladığı ifade edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı feshettiklerini duyurmuştu. Halk TV'nin imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu ise, CHP'nin kanallarına 'sansür' uyguladığını öne sürmüştü.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim