Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve gelir gelmez aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirtti. Kadın hakları savunucuları, Medeni Kanun'da yapılacak değişikliklerin kadın örgütleriyle istişare edilmeden gerçekleştirilmesinden endişe duyuyor. Özellikle kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkının engellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen iktidarın bu kararı yok sayması eleştiriliyor. Bu durum, ülkenin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olup olmayacağına karar verme meselesi olarak görülüyor.
14 Temmuz 2024

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Şanlıurfa adayı Mehmet Kasım Gülpınar, 10 yıldır AKP'nin yönetiminde olan Şanlıurfa'da 'açık ara farkla' önde olduklarını açıkladı. AKP'den YRP'ye geçen Gülpınar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı YRP'ye zarar verme çabasında olmakla suçladı. Seçim sonuçlarının henüz resmi olarak açıklanmamış olmasına rağmen, Gülpınar sandık görevlilerine ıslak imzalı tutanakları alıp sandıkları terk etmemeleri çağrısında bulundu.
31 Mart 2024

Rahmi Turan, 9’uncu Yargı Paketi'nde yer alan ve kadınlar için büyük bir tehdit oluşturan değişiklikleri ele alıyor. Özellikle 6284 sayılı şiddetle mücadele kanununun en önemli caydırıcı unsuru olan 'Zorlama Hapsi'nin kaldırılmak istenmesi, kadın hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, bu değişikliğin kadın cinayetlerini artıracağını ve iktidarın bu cinayetlerden sorumlu olacağını belirtiyor.
4 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, 10 yıldır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa'yı Yeniden Refah Partisi'ne (YRP) kaybetti. Kesinleşmemiş sonuçlara göre, YRP Şanlıurfa'da yüzde 38,87 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. AKP ise yüzde 33,64 oy oranıyla ikinci sırada kaldı. Bu sonuç, AKP'nin uzun yıllardır elinde tuttuğu bir başka kalesi olan Adıyaman'ı da kaybetmesinin ardından geldi.
1 Nisan 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), yerel seçimlerde CHP ve AKP'nin ardından en çok oy alan üçüncü parti oldu. Toplamda 2 milyon 583 bin 987 oy alarak %6,07 oy oranına ulaştı ve MHP, İYİ Parti ve Dem Parti'yi geride bıraktı. YRP, Şanlıurfa ve Yozgat'ta AKP'den büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Ayrıca, çeşitli illerde 36 ilçe ve 20 belde belediye başkanlıklarını da kazandı. Bu başarı, YRP'nin genel seçimlerde 'cumhur ittifakı'nı desteklemesinin ardından, yerel seçimlere ittifaksız girme kararının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
1 Nisan 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

Selin Nakıpoğlu, Aile Bakanı'nın açıkladığı Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı'nı eleştirdi. Nakıpoğlu, AKP'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine rağmen iddialı vizyon belgeleri hazırladığını belirtti. Ayrıca, Bakan'ın aile içi şiddet oranlarından ve çocukların okullarda yaşadığı yoksulluk sorunlarından habersiz olduğunu iddia etti. Nakıpoğlu, Bakan'ın Belçika'daki geçmişine atıfta bulunarak Türkiye'nin gerçeklerine uzak kaldığını savundu.
18 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

Türk Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin hayvanlara yönelik şiddeti meşrulaştırdığını ve bu durumun toplumsal şiddeti artırabileceğini belirtti. Yıldırım, şiddetin bulaşıcı olduğunu ve yıkıcı davranışların kabul edilmesinin toplumsal normları değiştirebileceğini vurguladı. Ayrıca, çocukların şiddet içeren görüntülerden uzak tutulması gerektiğini ve hayvanlara yönelik şiddetin ileride insanlara yönelik şiddete dönüşebileceğini ifade etti. Yıldırım, şiddetle mücadelede en önemli yaklaşımın 'şiddete sıfır tolerans' olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

AKP ve MHP, mülakat uygulamasının kaldırılmasını öneren bir araştırma önergesini reddetti. Gelecek Partisi Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin, mülakat ve öğretmen atamaları konusunda TBMM'ye verilen meclis araştırma önergesinin iktidar oylarıyla reddedildiğini açıkladı. AKP, daha önce mülakat uygulamasını kaldırma sözü vermiş ancak seçimlerin bitmesine rağmen bu uygulama devam etmektedir. AKP ve MHP daha önce de benzer önergeleri reddetmişti.
20 Şubat 2024

Yakup Kepenek, AKP-MHP iktidarının toplumsal yaşamın ana dokusu olan hukuk, kişi hak ve özgürlükleri ile savaştığını belirtiyor. Kepenek, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kadınların örtünmesi ve gençlerin evlenmesi konusundaki açıklamalarını eleştiriyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in eğitimi dinselleştirme çabalarını da eleştiriyor. Kepenek, bu politikaların sonunda iktidarın yenileceğini öngörüyor.
28 Temmuz 2024

Kadınlar, kendi seçtikleri soyadını kullanmak ve çocuklarına da kendi soyadını verebilmek için uzun yıllardır mücadele ediyor. Anayasa Mahkemesi (AYM), Anayasa’nın 10. ve 41. maddelerine aykırı olan evli kadına kocasının soyadını kullanma zorunluluğu getiren maddeyi iptal etti. Bu iptal kararına rağmen, aynı hükmün tekrar Meclis’e getirilmesi kadın hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor. Selin Nakıpoğlu, soyadının kişiliğin bir parçası olduğunu ve bunun temel bir hak olduğunu vurguluyor.
6 Temmuz 2024

CHP, kamuoyunda tepki çeken 'etki ajanlığı' düzenlemesinin 9'uncu Yargı Paketi'nden çıkarıldığını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP grubuyla yapılan görüşmelerde bu konuda kendilerine söz verildiğini belirtti. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, böyle bir düzenlemenin baştan beri taslakta olmadığını savundu. 9'uncu Yargı Paketi, 23 kanun ve üç kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik bir kanun teklifidir.
13 Haziran 2024

Selin Nakıpoğlu, AKP'nin kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanmalarını engelleyen düzenlemeyi eleştirdi. Anayasa Mahkemesi'nin Şubat 2023'te verdiği kararla, evli kadınların doğumla kazandıkları soyadlarını tek başına kullanmalarına imkân tanınmıştı. Ancak AKP, bu kararı tanımayan bir düzenlemeyi Adalet Komisyonu'na getirdi ve düzenleme komisyondan geçti. Kadın hareketi, bu düzenlemenin 9. Yargı Paketi'nden çıkarılması için mücadele ediyor.
28 Temmuz 2024

Erkekleri Koruma Derneği üyeleri, Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir eylem düzenledi. Ellerinde 'Erkeklerin de kalbi var, çığlıklarını duyun' ve 'Nafaka yükü köleliktir. Erkekler de özgürlük ister' yazılı dövizler taşıyan grup, erkeklerin iftiraya uğradığını ve uzaklaştırma kararlarının keyfi alındığını savundu. Dernek başkanı Bahri İnceler, erkek haklarının da önemli olduğunu ve ömür boyu nafaka vermek istemediklerini belirtti. Eylem sırasında grup üyelerinden oluşan bando çeşitli müzikler çaldı.
20 Eylül 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, FETÖ ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara değinerek, örgütün kullandığı taktiklerin boşa çıkarılacağını belirtti. Yerlikaya, bu tür örgütlerin devletin güvenliğini tehdit ettiğini ve bu tehditlere karşı kararlı bir şekilde mücadele edileceğini vurguladı. Ayrıca, FETÖ'nün çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğini ve bu faaliyetlerin engellenmesi için gerekli adımların atılacağını ifade etti.
15 Mayıs 2024

Nuray Sancar, Türkiye'de 'yeryüzünün imarı' adı altında halkın toprakları, madenleri, dereleri ve tarım arazilerinin yağmalanmasının son örneğinin İliç'te yaşandığını belirtiyor. Adaletin sadece iktidarın kıymetlilerine işlediği bir ortamda, şeriat ve hilafet taleplerinin arttığını ve bu taleplerin yoksullara adaletin boşluğunu dolduracağı vaadiyle sunulduğunu ifade ediyor. Sancar, iktidarın baskıcı yöntemlere başvurarak bu taleplerin önünü kesmeye çalıştığını ve halkın adil bir düzen talebinin rejimi bir eşikte olduğunu gösterdiğini vurguluyor.
23 Şubat 2024

Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin resmi nikah kıyabilmesi ve ortak çocuk edinme imkanı tanıyan bir yasa tasarısını onayladı. 300 sandalyelik mecliste yapılan oylamada, yasa tasarısı 176 evet oyu ile kabul edildi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin milletvekilleri yasaya evet oyu vermezken, muhalefetin sol partileri ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) farklı gerekçelerle tasarıya yaklaştı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, bu adımın Avrupa değerlerine bağlı, ilerici ve demokratik bir Yunanistan'ı yansıttığını belirtti.
16 Şubat 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk üç maddesi, Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Değişiklikler arasında insan, hayvan ve çevre sağlığı vurgusu, sahipli hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu ve 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması yer alıyor. Ayrıca, hayvan bakımevlerinin tanımı değiştirildi ve sahipsiz hayvanların yaşam desteği ifadesi yasadan çıkarıldı.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim