Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesiyle dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, denetimli serbestlik kararı için başvuruda bulunmuştu. İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hakimliği, Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verdiğini ve kısa süre içinde tahliye edileceğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Barış Terkoğlu, Türkiye'de yargı mensuplarının ve devlet kurumlarının siyasi tarafsızlığını yitirdiğini ve adaletin militanlaştığını iddia ediyor. Gökçeada Belediye Başkanı örneği üzerinden, seçim kurulu başkanının İYİ Parti'ye karşı tarafsızlığını ihlal ettiğini ve sonrasında ödül gibi yeni bir göreve tayin edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin uzun süre sonuçlanmaması ve Yargıtay üyelerinin ideolojik bağlarla oy kullanmasının tehlike sinyalleri verdiğini vurguluyor.
28 Mart 2024

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet gazetesindeki bir yazısı nedeniyle Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner ile ilgili iddiaları içeren bir haber nedeniyle 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlamasıyla yargılanan Pehlivan'ın duruşması, salonun küçük olması sebebiyle başka bir mahkeme salonunda yapıldı ve geç başladı. Pehlivan ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı, Pehlivan'ın cezalandırılmasını talep etti. Hakim, yazılı savunmaları incelemek istediğini belirterek duruşmayı 16 Kasım'a erteledi. Pehlivan, daha önce farklı bir haber nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış ve denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Ancak yeni dava açılması üzerine denetimli serbestliği bozulmuş ve tekrar cezaevine girmesi kararlaştırılmıştı.
9 Kasım 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, 'Cumhurbaşkanı topluma açıkça yalan söylüyor' ifadesi nedeniyle 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. İstanbul 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcının beraat yönündeki mütalaasını tekrarlaması üzerine hakim beraat kararı verdi. Gültekin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada beraat ettiğini duyurdu ve eleştirinin hakaret olarak görülmediği günlerin geri gelmesi dileğinde bulundu.
13 Nisan 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Fahrettin Altun'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada beraat etti. Kaftancıoğlu, 2020 yılında Fahrettin Altun'un evinin yanındaki usule aykırı yapılaşma iddialarıyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istenmişti. Beraat kararının ardından Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden bir tekerleme paylaşarak tepkisini dile getirdi.
11 Ocak 2023

Kobani Davasında sekiz yıldır cezaevinde olan Selahattin Demirtaş, 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yazıda, Demirtaş'ın barışçıl ve demokratik siyaseti savunan bir figür olduğu, ancak AKP'nin siyasi çıkarları doğrultusunda onu hedef aldığı belirtiliyor. AKP'nin halkı cepheleştirerek siyasi rant sağladığı ve Demirtaş gibi diyalog ve ortak değerleri öne çıkaran siyasetçilerin bu stratejiye tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

12 Ocak 2024'te, İstanbul'da bir kafeye yapılan saldırı sonucu bir kişi öldürüldü ve birkaç kişi yaralandı. Saldırıyı azmettiren Fatih Uzunyayla, mahkeme tarafından müebbet ve 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak sadece 4 ay 3 hafta tutuklu kaldı ve infaz düzenlemeleri sayesinde serbest bırakıldıktan sonra kaçtı. Tetikçiler ise müebbet hapse mahkum edildi. Adalet sisteminin güçlü kişilere karşı gösterdiği bu tutum, Barış Terkoğlu tarafından eleştirildi.
13 Mayıs 2024

Diken yazarı Levent Gültekin hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Gültekin'in 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yaptığı bir konuşmaya dayandırıldı. Gültekin, savunmasında söz konusu sözleri yorumcu olarak sarf ettiğini ve ülke gündemine ilişkin siyasi eleştiride bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Erdoğan'a hakaret etmediğini ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini ifade etti.
26 Eylül 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle şarkıcı Tan Taşçı hakkında dava açıldı. Taşçı, 65 gün adli para cezası karşılığında 1300 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Taşçı'nın paylaşım yaptığı tarihte Orhan'ın dava dosyasının istinaf aşamasında olduğunu ve aleyhine kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmadığını belirtti. Bu sebepten Taşçı'nın sosyal medya hesabından 'tecavüzcü' ithamında bulunulmasının 'yazılı iletiyle hakaret suçu'nu oluşturduğuna karar verildi.
11 Eylül 2023

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine dava düşmüş ve Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz denetimli serbestlik talebinde bulunmuştu. Bugün Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verilerek tahliye edilmiştir.
17 Kasım 2023

TELE 1 yayın yönetmeni Merdan Yanardağ, 100 gün önce tutuklanmasının ardından hakim karşısına çıktı. Yanardağ, savunmasında yargılandığı davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma, totaliter rejime sürükleme operasyonunun bir parçası olduğunu belirtti. Yanardağ, savcılığın montaj bir video uydurarak suçlanmasını sağladığını ve bağımsız medyanın sindirilmesi için burada olduğunu ifade etti. Yanardağ, savcılığın AKP'nin fedaisi gibi davrandığını ve sosyal medya trollerinin ağzıyla hareket ettiğini belirtti. Yanardağ, beraat kararı verilmesini ve davanın düşürülmesini talep etti.
4 Ekim 2023

Barış Terkoğulu, devletin çeteleşmesinin sonucunda çetelerin devletleştiğini vurgulayan bir yazı kaleme aldı. Yazıda, Güray Belhan'ın 'Ankara Paşaları' ifadesinin bakanlık tarafından rahatsız edici bulunduğu ve mahkemenin bu ifadeyi aşağılayıcı bulmadığı belirtildi. Terkoğulu, devletin üniformasının kişisel ve ideolojik çıkarlar için kullanıldığını, telefonların dinlendiğini, konumların takip edildiğini ve suçluların korunduğunu ifade etti. Sonuç olarak, yazan ve konuşanların suçlu ilan edildiğini belirtti.
4 Temmuz 2024

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak iddialarından yargılanan gazeteci Abdurrahman Gök'ün tutukluluğuna devam kararı verildi. Gök, Diyarbakır'da 25 Nisan'daki 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınmıştı. Gök, duruşmada yaptığı savunmada, davanın asıl motivasyonunun, 2017'de çektiği ve üzeri çıplak olan Kemal Kurkut'un polis tarafından vurulma anını gösteren fotoğraflar olduğunu iddia etti. Mahkeme, Gök'ün tutukluluğunun devamına karar verdi ve duruşmayı 5 Aralık tarihine erteledi.
14 Eylül 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında aldığı 42 yıl hapis cezasının ardından avukatları aracılığıyla açıklamalarda bulundu. Demirtaş, mahkemenin kararının siyasi olduğunu ve yıllar öncesinden iktidar tarafından belirlendiğini iddia etti. Ayrıca, verilen cezaların sadece düşüncelerinden ve konuşmalarından dolayı olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması durumunda beraat etmesi gerektiğini vurguladı. Demirtaş, halkın desteğiyle moralini yüksek tuttuğunu ve barışçıl çözüm arayışından vazgeçmeyeceğini ifade etti.
17 Mayıs 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 14 Nisan 2020'de Fahrettin Altun'un evinin yanında usulsüz yapılaşma iddiaları hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılandı. Hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun ifadelerinin incitici ve tahrik edici olduğu ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı iddia edilmiş, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Ancak Kaftancıoğlu bu davada beraat etti.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim