Oyuncak üreticisi Barbie, dijital bağımlılığa karşı sınırlı özelliklere sahip 'tuğla' telefonunu piyasaya sürdü. Telefon, HMD işbirliğiyle Avrupa'da satışa sunuldu ve retro tasarımı ile dikkat çekiyor. Cihazın dokunmatik ekranı, ön kamerası ve sosyal medya erişimi yok; sadece SMS gönderilebiliyor ve tek bir oyun bulunuyor. Telefonun İngiltere'deki lansman fiyatı 99 sterlin olarak belirlendi.
28 Ağustos 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul'da uluslararası bir konferans düzenliyor. Konferansta Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Apple’ın kurucularından Steve Wozniak ve Nobel ödüllü ekonomist Prof. Paul Krugman gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlikten elde edilecek gelir Anıtkabir Derneği’ne bağışlanacak. Konferans, bankanın 100 yıllık yolculuğunu kutlamak ve Atatürk'ün vizyonunu anmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
10 Eylül 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

Beş kez dünya şampiyonu olan Norveçli satranç ustası Magnus Carlsen, Japon rakibi Hikaru Nakamura'ya karşı oynadığı maçı, mouse'un elinden kayması sonucu istenmeyen bir hamle yaparak kaybetti. 2023 Chessable Masters Büyük Finali'nde gerçekleşen bu olay, Carlsen'in vezirini yanlış bir kareye bırakmasıyla sonuçlandı ve Nakamura'nın maçı kazanmasına yol açtı. Bu durum, satranç dünyasında geniş yankı buldu.
8 Nisan 2023

Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına özel bir 'Doodle' hazırladı. Bu özel tasarım, Ankara'daki Birinci Meclis binası ve Türk bayrağını içeriyor. Kullanıcılar, Doodle'a tıkladıklarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı bir sayfaya yönlendiriliyor. Google'ın Doodle uygulamaları, önemli günler, tatiller, kültürel olaylar ve tarihte yer alan önemli kişilere dikkat çekmek için kullanılıyor.
29 Ekim 2023

Popüler video oyunu üreticisi Electronic Arts (EA), yıllık satış tahminlerini 7,65-7,85 milyar dolardan 7,07-7,17 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. Bu revizyonun nedeni olarak, insanların kötü ekonomik koşullar altında video oyunlarına daha az para harcama eğiliminde olmaları gösterildi.
1 Şubat 2023

Mimarlık alanının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Pritzker Ödülü, bu yıl 78 yaşındaki Japon mimar Riken Yamamoto'ya verildi. Yamamoto, 50 yıl boyunca nötr ve modernist bir tarzda, ilk bakışta dikkat çekmeyen eserler üretmesine rağmen, Pritzker Jüri Başkanı Alejandro Aravena tarafından toplumsal alanlar yaratma becerisi nedeniyle övüldü. Yamamoto, tasarımda kendini pek iyi bulmadığını belirtmiş, ancak çevresine dikkatli bir şekilde bakmanın önemini vurgulamıştır. Pritzker Ödülü, 1979'dan beri her yıl topluma ve mimarlığa katkı sağlayan mimarları onurlandırmak amacıyla veriliyor.
7 Mart 2024

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

Doğuş Otomotiv, elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli olan şarj üniteleri, şarj istasyonları ve şarj ağı kurmak, işletmek ve şarj hizmeti sunmak amacıyla yeni bir şirket kurma kararı aldı. Bu yeni şirket, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret AŞ'nin yüzde 100 iştiraki olarak 50 milyon TL sermaye ile 'Doğuş Şarj Sistemleri Pazarlama ve Ticaret AŞ' (D Power) adı altında faaliyet gösterecek.
4 Mayıs 2023

OpenAI, insan gibi akıl yürütme yeteneğine sahip yeni bir yapay zeka modeli olan Strawberry'yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Strawberry, Q* kod adlı gizli bir projenin sonucu olarak geliştirildi ve yapay zeka alanında önemli bir atılım olarak görülüyor. Diğer yapay zeka şirketleri de benzer yeteneklere sahip modeller üzerinde çalışıyor. Strawberry'nin, yapay zeka teknolojisinde büyük bir ilerleme sağlayıp sağlamayacağı merak konusu.
13 Eylül 2024

İspanya'daki Overture firması tarafından geliştirilen ve Playstation kumandasıyla kontrol edilen bir robot, sperm hücrelerini yumurtaya enjekte ederek döllenme işlemini gerçekleştirdi. Makine mühendisliği öğrencisi Eduard Alba'nın kontrol ettiği bu işlem sonucunda, bir robot tarafından döllenmiş ilk bebekler olarak ikiz kızlar dünyaya geldi. Bu cihaz, tüp bebek sürecini otomatikleştirmeyi ve daha ekonomik hale getirmeyi amaçlıyor. Overture, bu alanda çalışan şirketler arasında topladığı 37 milyon dolarlık fon ile dikkat çekiyor.
2 Mayıs 2023

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

Apple'ın 2026'da piyasaya sürmek üzere katlanabilir bir iPhone modeli üzerinde çalıştığı öne sürüldü. İki kaynağa göre, Apple Asya'daki tedarikçilerle parça üretimi için iletişime geçti. Katlanabilir iPhone'un tasarımının Samsung Galaxy Z Flip'e benzeyeceği belirtiliyor. Ancak, Apple'ın projeyi iptal etme olasılığı da bulunuyor.
24 Temmuz 2024

Sony, PlayStation bünyesinde 900 kişinin işten çıkarılacağını ve Londra'da bulunan stüdyosunun kapatılacağını duyurdu. Bu işten çıkarma dalgası, dünya genelindeki tüm PlayStation çalışanlarını etkileyecek. İşten çıkarmalar, aralarında SingStar oyun serisini geliştiren Londra stüdyosu, Last of Us'ın geliştiricisi Naughty Dog, Marvel’s Spiderman'ın geliştiricisi Insomniac Games ve Horizon'un geliştiricisi Guerrilla Games'in de bulunduğu birçok stüdyoyu etkileyecek.
28 Şubat 2024

Apple'ın ilk nesil iPhone modeli, LCG Müzayede sitesi üzerinden yapılan bir açık artırmada 63 bin dolara satıldı. Açık artırmaya 27 kişi katıldı ve orijinal fiyatının 100 katı üzerinde bir değere ulaştı. 2007 yılında piyasaya sürülen ve 599 dolar fiyat etiketine sahip olan bu iPhone modeli, kutusu açılmamış bir durumdaydı. Geçen yıl aynı sitede satılan başka bir ilk nesil iPhone ise 39 bin dolara alıcı bulmuştu.
21 Şubat 2023

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, Türkiye'de çocukların sanat, kültür ve edebiyatla iç içe yetiştirilmesini amaçlayan 'Doğan Kardeş' dergisinin kuruluş öyküsü ve önemi anlatılıyor. Derginin kurucusu Arif Kazım Taşkent'in oğlu Doğan'ın çığ faciasında kaybından sonra bu dergiyi çıkarmaya başladığı ve derginin çocukların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, derginin yayıncılık serüveni ve katkıda bulunan önemli isimlerden bahsediliyor. Türkiye'nin gençler arasında sanat ve kültürel etkinliklere katılım sıralamasındaki düşük konumu eleştiriliyor ve sanatın çocuk gelişimindeki rolüne dikkat çekiliyor.
23 Nisan 2023

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

İngiliz kumar ve oyun yazılımları geliştiren şirket Playtech, İtalyan birimi Snaitech'i 2,3 milyar avro karşılığında Flutter Entertainment'a satma konusunda anlaştı. Anlaşmanın 2025'in ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Flutter, bu anlaşmanın hisse başına kazançlarına hemen katkıda bulunacağını belirtti. Playtech ise işletmeden işletmeye yazılım sağlayıcısı olarak faaliyetlerine devam edecek.
17 Eylül 2024

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 1986-1989 yılları arasında başkanlık yapmış olan Tahsin Kaya'nın vefat ettiği kulüp tarafından duyuruldu. Kaya, Fenerbahçe'nin başkanlığını yaptığı dönemde, özellikle 1988-89 sezonunda elde edilen tarihi başarılarla tanınıyor. Bu dönemde Fenerbahçe, Süper Lig tarihinde en çok gol atan takım unvanını kazanmış ve Başbakanlık Kupası'nı almıştır. Kaya'nın cenaze töreni programı henüz netleşmemiş olup, kulüp tarafından daha sonra duyurulacak.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim