Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 20 milyonu aşkın öğrenci, 16 günlük yarıyıl tatilinin ardından 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemine 5 Şubat'ta başlayacak. 11 Eylül 2023'te başlayan eğitim öğretim yılında öğrenciler ilk ara tatillerini 13-17 Kasım 2023'te yapmış ve 19 Ocak'ta karnelerini alarak yarıyıl tatiline çıkmışlardı. İkinci dönem 14 Haziran'a kadar sürecek ve ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül'de başlayacak.
4 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli şehirlerde düzenlenen 'Öğretmenler Odası Buluşmaları' programında öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, hızla değişen dünya koşulları ve güncel gelişmeleri göz önünde bulundurarak müfredatın sürekli güncelleneceğini ve dinamik bir yapıda olacağını belirtti. Ayrıca, müfredatın Türkiye'nin değerleriyle uyumlu olacağını ve bu konudaki çalışmaların tamamlandığını, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
3 Şubat 2024

56 yaşındaki Çinli milyoner Liang Shi, ülkesinin zorlu üniversite giriş sınavında 27. kez başarısız oldu. 1983'ten bu yana aynı sınava giren Liang, bu seferki sonucun hayal kırıklığı olduğunu ve üniversiteye gitme hayalini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinden şüphelendiğini belirtti. Liang, 1983'te ilk denemesinde başarısız olduktan sonra farklı işlerde çalıştı ve kendi işini kurdu. 2001 yılında yaş sınırının kaldırılmasıyla tekrar sınava girmeye başladı.
27 Haziran 2023

Van'da İpekyolu Belediyesi tarafından düzenlenen okuma-yazma kursuna katılan 68 yaşındaki Hediye Ecer ve 65 yaşındaki Meryem Bayat, okuma-yazma öğrenerek hayallerini gerçekleştirdi. Çocukluklarında okula gidememiş olan bu iki kadın, kurs sayesinde hem eğitimlerini tamamlıyor hem de sosyalleşiyorlar. Kurs öğretmeni Hatice Zirek, kursiyerlerin büyük bir azimle ve heyecanla eğitime devam ettiklerini belirtti.
29 Ocak 2023

İrlanda'da bulunan Southeast Teknik Üniversitesi, 'İçerik Üretimi ve Sosyal Medya' adlı yeni bir lisans bölümü açtı. Bu bölüm, 'influencer'lık üzerine yoğunlaşacak ve dijital pazarlama, medya çalışmaları, sosyal medya pazarlaması, sosyal medya girişimciliği, yaratıcı dijital medya, yaratıcı video, yazarlık, anlatım, sosyal psikoloji, halkla ilişkiler, gazetecilik ve kriz yönetimi gibi konuları içerecek. Bölüm, kasımda başvuru almaya başlayacak.
26 Eylül 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, Logan ve Katja Lawrence çifti tarafından yönetilen ve 2500'den fazla üyeye sahip bir Neo-Nazi ev okulu grubu keşfedildi. Grup, öğrencilere Hitler ve diğer Nazilerden alıntılar yazdırıyor ve Beyaz üstünlükçü ideolojiyi destekleyen ders materyalleri sağlıyor. Ohio Eğitim Bakanlığı, grubun yasal gerekliliklere uyup uymadığını incelemeye başladı. ABD'de evde eğitim popüler bir seçenek olup, eyaletten eyalete değişen şartlar altında gerçekleştiriliyor; ancak yeterli kontrol mekanizmalarının olmaması sorun yaratıyor.
2 Şubat 2023

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrasında genel kanı, sınavın çok zor olmadığı yönünde. Fen Bilimleri testinin belirleyici olacağı düşünülüyor. Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarının artırılması gerektiği vurgulanıyor, aksi takdirde birçok başarılı öğrencinin istedikleri okullara yerleşemeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, Anadolu liseleri ve yabancı kolejlerin ortaokul bölümlerinin yeniden açılması gerektiği savunuluyor.
3 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları açıklandı. Bu yıl sınava 1 milyon 38 bin 192 8’inci sınıf öğrencisi başvururken, 992 bin 906 öğrenci sınava katıldı. Lise tercih süreci bugün başladı ve 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak.
28 Haziran 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın sonuçları açıklandı ve yaklaşık bir milyon öğrenci için tercih ve kayıt süreci başladı. Anne-babalar, özellikle anneler, çocuklarının daha yüksek puanlı okullara yerleşmesi için yoğun bir çaba sarf ediyor. Ancak, daha yüksek puanlı okullar her zaman daha iyi eğitim sunmuyor ve çocukların mutluluğu göz ardı edilebiliyor. Figen Atalay, bu süreçte çocukların fikirlerinin genellikle dikkate alınmadığını ve sadece puanın yettiği en üstteki okula odaklanıldığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında bir sorunun cevabının yanlış olduğu gerekçesiyle ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) dava açtı. Genç, sınav sonuçlarını kontrol ederken Fen Bilgisi 13. sorunun cevabının yanlış olduğunu fark etti ve bu durumu fizik öğretmenleri ve ODTÜ'den bir öğretim görevlisi ile teyit etti. Yanlış cevabın puanını olumsuz etkilediğini belirten Genç, cevabın değiştirilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyor.
13 Haziran 2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilecek olan merkezi sınav için başvuru süresi, belirtilen son tarihten sonra yarın saat 17.00'ye kadar uzatıldı. Bu karar, öğrencilerin sınava katılım şansını artırmak amacıyla alındı. Başvuruların nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi verilmedi, ancak bu uzatma, sınava girecek öğrenciler için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
1 Nisan 2024

İstanbul'da 2 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi Sınavı (LGS) ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (YDUS) girecek öğrenci ve öğretim görevlilerine toplu ulaşım ücretsiz olacak. İstanbulkart sahipleri, sınav belgelerini veya görevli belgelerini göstererek bu imkandan faydalanabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sınav günü ek seferler düzenleyerek ve şantiyelerde sessizlik sağlayarak öğrencilerin sınav konsantrasyonunu korumak için önlemler alacak. Ücretsiz ulaşım, sınav başlangıcından iki saat önce başlayıp, sınav bitişinden iki saat sonrasına kadar devam edecek.
31 Mayıs 2024

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ara tatili, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için bugün başladı. Dokuz gün sürecek olan tatil, öğrencilere bayram tatiliyle birleşik bir mola imkanı sunuyor. Öğrenciler, 15 Nisan Pazartesi günü ders başı yapacaklar ve eğitim öğretim yılı 14 Haziran'da sona erecek.
5 Nisan 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, başarılı olan öğretmenler hala atanamadı. Öğretmenler, mali sıkıntılar ve atama yapılmamasının nedeni olarak devletin mali durumunu sorguluyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in atamaların yapılacağına dair vaatleri gerçekleşmedi. Öğretmenler, özel sektörde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalırken, atama bekleyişleri nedeniyle yeni sınav dönemine hazırlanamıyorlar. Ayrıca, mülakatın kaldırılması yönündeki talepler de reddedildi.
14 Mart 2024

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Abbas Güçlü, devlet okullarının da mezunlarının mağdur olmaması için notları şişirdiğini iddia ediyor. Bu durumun sadece özel okullara özgü olmadığını, devlet okullarının da bu kervana katıldığını belirtiyor. Güçlü, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) bu duruma seyirci kalmakla suçluyor. Eğitimde adil ve objektif bir notlandırma sisteminin gerekliliğini vurguluyor.
30 Haziran 2024

Eğitim Bakanlığı, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler sebebiyle okulların 1 Nisan Pazartesi günü tatil edileceğini duyurdu. Bu karar, seçimlerin okullarda yapılacak olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, öğrenciler, öğretmenler ve okul personeli için bir günlük tatil anlamına geliyor.
28 Mart 2024

Abbas Güçlü, Türkiye'deki zorunlu eğitim sisteminin ciddi sorunlarını eleştiriyor. 12 yıllık zorunlu eğitimin öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve bu sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Güçlü, öğrencilerin zorla okula getirilmesinin başarısız olduğunu ve mesleki eğitimin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, sınıf tekrarının yeniden getirilmesinin okullarda büyük sorunlara yol açtığını ifade ediyor.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim