İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir verdiğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. Gallant, Gazze Şeridi'nde elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacağını belirtti.
9 Ekim 2023

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ülke genelinde büyük protestolara ve grevlere sebep olan yargı reformunu ertelediğini açıkladı. Netanyahu, bu kararı meclis tatilinden sonrasına kadar süreci durdurarak gerçek bir diyalog kurma amacıyla aldığını belirtti. Koalisyon ortağı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile yapılan anlaşma sonucunda, Ben-Gvir'in yönetiminde yeni bir güvenlik gücü kurulması kararlaştırıldı. Netanyahu'nun bu kararı, koalisyon hükümetinde çatlak yaratmış ve Ben-Gvir'in istifa tehditleriyle karşı karşıya kalmıştı.
27 Mart 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan çatışmalarda ilk defa dört saat süreyle 'insani ara' vererek Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayan sivillerin su ve gıda temin etmelerine olanak sağladı. Bu ara, ABD Başkanı Joe Biden'ın esirlerin serbest bırakılması için bir duraklamaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtti. Bölge halkı su ve gıda eksikliğinden şikayetçi olup, binlerce insanın yaya olarak bölgeden kaçışı sürüyor.
8 Kasım 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a karşı tam taarruza geçtiklerini belirtti. Gazze'nin asla eskisi gibi olmayacağını ifade eden Gallant, tüm kısıtlamaları kaldırdıklarını ve Gazze Şeridi sınırını kontrol altına aldıklarını söyledi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatmış ve Gazze Şeridi'ni dört gündür yoğun biçimde bombalıyor.
11 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi 'teröristlerin işbirlikçisi' olarak kabul edebileceğini belirtti. Bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2,3 milyon nüfusun yarısını etkileyebilir. İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi'ne yönelik bir kara harekatının kesin olarak gerçekleşeceğini bildirdi. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivile güneye gitmeleri için baskı yapıyor.
22 Ekim 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Gazze'de genel bir ateşkes yerine sadece 'insani araları' desteklediğini belirtti. Kirby, İsrail'in Hamas'ı yok etme politikasını desteklediklerini ve İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, Filistinli sivillerin korunmasının önemine de vurgu yaptı. Gazze'deki sağlık durumunun felaket seviyesine ulaştığı ve birçok yaralının hastane koridorlarında yerde yattığı bilgisi de haberde yer aldı.
22 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

İsrail basını, Gazze Şeridi'nden başlayan saldırılardan bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğunu belirtti. Resmi olmayan raporlar bu durumu ortaya koyarken, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 256 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1788 kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Ekim 2023

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de devam eden savaşın Hamas ortadan kaldırılana ve belirlenen tüm hedeflere ulaşılana kadar süreceğini ifade etti. ABD'nin İsrail'e Gazze'deki saldırıları sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiği iddia edildi. Netanyahu, Hamas'a yönelik saldırıların şiddetini vurgulayarak, Hamas'ın ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini belirtti.
20 Aralık 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim