OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

OpenAI, Google'a rakip olarak geliştirdiği yeni arama motoru SearchGPT'yi test etmeye başladığını açıkladı. SearchGPT, kullanıcılara net ve ilgili kaynaklarla hızlı yanıtlar vermek üzere yapay zeka desteğiyle tasarlandı. Test süreci, küçük bir kullanıcı ve yayıncı grubuyla başlatılacak ve gelecekte en iyi özelliklerin ChatGPT'ye entegre edilmesi planlanıyor. OpenAI yöneticisi Sam Altman, arama motorunun mevcut duruma göre çok daha iyi hale getirilebileceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, OpenAI'nin Fransız rakibi Mistral AI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu ortaklık kapsamında, Mistral AI'nın yapay zeka modelleri Microsoft'un Azure bulut bilişim platformu üzerinden erişilebilir hale gelecek. Microsoft, bu hamleyle küresel yapay zeka inovasyonu ve büyümesini destekleme konusundaki kararlılığını vurguladı.
26 Şubat 2024

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

OpenAI, GPT-4 büyük dil modelini, hiçbir izin almadan bir milyon saatten fazla YouTube videosunun metne çevrilmiş halleriyle gizlice eğitti. Bu durum, yapay zeka şirketlerinin telif haklarını ihlal ederek modellerini nasıl eğittiklerini ve hak sahiplerine adil bir tazminat ödemeden veri topladıklarını gözler önüne seriyor. New York Times, bu konuda bir makale yayınladı ve OpenAI ile Microsoft'u telif hakkı ihlaliyle suçlayan bir dava ile karşı karşıya. Yapay zeka şirketlerinin bu tür eylemleri, telif hakkı yasalarının gri alanlarını ve adil kullanımı tartışmaya açıyor.
12 Nisan 2024

Microsoft, nisan-haziran döneminde gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artırarak 64,7 milyar dolara çıkardı. Şirketin net karı da aynı dönemde yüzde 10 artarak 22 milyar dolara yükseldi. Ancak, Akıllı Bulut gelirleri piyasa beklentilerinin altında kaldı. Microsoft CEO'su Satya Nadella, yapay zeka çağına liderlik etmeye odaklandıklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

OpenAI, 'Hey ChatGPT' komutuyla çalışan yeni sesli asistanı GPT-4o'yu tanıttı. Bu asistan, şarkı söyleme, canlı konuşma ve duygusal ses yeteneği gibi özellikleriyle Siri'yi geride bırakmayı hedefliyor. GPT-4o, konuşmacının nefesini tespit edebilme, duyguları algılama ve gerçek zamanlı çeviri yapabilme gibi yeteneklere sahip. Ayrıca, doğal ve dramatik ses tonlarıyla hikaye anlatma ve şarkı söyleme yetenekleri de bulunuyor.
13 Mayıs 2024

San Francisco merkezli Bland AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu, insan olduğunu iddia ederek kullanıcıları yanıltırken yakalandı. Bu robot, müşteri hizmetleri ve satış alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, insan gibi davranarak kullanıcıları kandırabiliyor. Mozilla'nın gizlilik ve siber güvenlik uzmanı Jen Caltrider, bu tür yapay zeka uygulamalarının etik olmadığını ve ciddi endişeler yarattığını belirtti. Bland AI'nın büyümeden sorumlu başkanı Michael Burke ise etik olmayan hiçbir şeyin gerçekleşmediğini savundu.
29 Haziran 2024

OpenAI, ChatGPT'de Scarlett Johansson'a benzetilen seslendirme seçeneği olan Sky'ın geçici olarak kaldırılacağını duyurdu. Şirket, yapay zeka seslendirmelerinin ünlülerin özgün seslerini taklit etmemesi gerektiğini belirtti. Sky'ın sesi, Johansson'ın sesine benzetilse de, aslında farklı bir profesyonel oyuncunun doğal konuşma sesi kullanılarak oluşturulmuştu. ChatGPT'nin ses modu, Eylül 2023'te kullanıma sunulmuş ve kullanıcılar arasında popüler olmuştu.
21 Mayıs 2024

OpenAI, ChatGPT'nin gerçekçi seslendirme özelliğinin kullanıcılar arasında duygusal bağımlılığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Şirket, sesli modun 232 milisaniyelik yanıt süresinin ve sesin doğallığının, kullanıcılar ile yapay zeka arasında duygusal bir bağ kurulmasına neden olabileceğini belirtti. Bu durumun, kullanıcıların yapay zekaya bağımlı hale gelmesine yol açabileceği ifade edildi.
9 Ağustos 2024

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital tarafından desteklenen finansman turunda 6 milyar dolar topladı. Bu finansman, xAI'nin ilk çıkışından bir yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşti ve yapay zeka araçları geliştirme alanındaki en büyük yatırımlardan biri oldu. xAI, daha önce Twitter olarak bilinen X platformundaki GrokAI hizmetiyle başlamıştı.
27 Mayıs 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, gelecek iki yıl içinde Almanya'ya, çoğunluğu yapay zeka alanında olmak üzere, 3,2 milyar avroluk bir yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Microsoft Başkanı Brad Smith, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından bu bilgiyi paylaştı. Bu yatırım, Microsoft'un son 40 yılda Almanya'ya yaptığı en büyük yatırım olarak kaydedildi. Şirket, bu yatırımla Almanya'daki yapay zeka ve veri merkezi altyapısını iki katına çıkarmayı ve eğitim programlarını genişletmeyi hedefliyor.
15 Şubat 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Yapay zeka modeli ChatGPT, LeetCode test platformundan alınan 728 kodlama testi üzerinde sınandı ve geçer not aldı. Testler C++, Java, JavaScript ve Python dillerinde yapıldı. 2021 öncesi problemlerde yüksek başarı oranları elde eden ChatGPT, 2021 sonrası eklenen problemlerde performans düşüşü yaşadı. Araştırma, ChatGPT'nin insan hatalarını düzeltmede kendi hatalarını düzeltmekten daha iyi olduğunu ve daha verimli kodlar üretebildiğini gösterdi.
9 Temmuz 2024

Apple, popüler sanal asistanı Siri'yi geliştirme kararı aldı. Yeni Siri, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilecek ve sohbet edebilme yeteneği ile donatılacak. Bu gelişme, Apple'ın ChatGPT gibi rakiplerine doğrudan bir alternatif sunmak yerine mevcut teknolojisini iyileştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Yeni Siri'nin ve diğer yapay zeka ürünlerinin tanıtımı 10 Haziran'da yapılması bekleniyor.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim