Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yedi üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Altınbaş Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nin yeni rektörleri belirlendi.
15 Eylül 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, 6 Şubat depremleri sonrası çıkarılan Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni eleştiren bir bildiri yayımlayan şehir ve bölge planlama bölümü başkanı görevden alındı. Bildiriye imza atmayan öğretim üyeleri ise Kanal İstanbul davasının bilirkişi heyetine atandı. Görevden alınan bölüm başkanının yerine atanan heyette, dekanın yardımcısı da bulunuyor. Bu olay, akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açtı.
24 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan'ın işine, mahkeme kararına rağmen, üçüncü defa son verildi. Candan, daha önce de iki kez işten çıkarılmış ve her seferinde yargıya başvurarak işine geri dönmüştü. Ancak, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından Candan'ın görevine son verilmiş ve bu durum yargıya taşınmıştır. Candan, daha önce Boğaziçi rektörlüğüne karşı açtığı iki görevden alma işlemi iptali ve işe iade davasıyla bir de disiplin cezası iptali davasını kazanmıştı.
24 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrencilerin protestoları sonrasında bazı öğrencilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklamıştı. Öğrencilerin suç duyurusu üzerine mahkeme, eğitim haklarına ilişkin ve telafisi güç zararlar doğurabilecek bu işlemin yürütmesini durdurma kararı verdi. Kararın ardından, okula girişi yasaklanan öğrencilerin neredeyse tamamının kartları aktif hale geldi ve öğrenciler okula girebilmeye başladı.
2 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört farklı üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre atanan isimler Antalya Belek Üniversitesi için Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi için Prof. Dr. Selman Öğüt ve İstanbul Okan Üniversitesi için Prof. Dr. Güliz Muğan olarak belirlendi.
1 Aralık 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, eski TBMM başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un kazanamadığı araştırma görevlisi kadrosu iptal edilip yeniden ilan edildi ve Şentop bu sefer kadroya alındı. Yeni atanan dekan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha'nın, rektörün istediği isimlerin fakülteye alınması için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü için açılan öğretim üyesi kadrosu da, uygun başka bir aday olmasına rağmen rektörün adayı olan Cihan Topal'a gitti. Fakülte bu atamalardan haberdar edilmedi ve karşıt görüşler dekan tarafından bastırıldı.
17 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, mezunlar derneği BÜMED'in kampüsteki 8 bin 80 m2'lik alanını tahliye ederek, bu alanı akademisyen ve öğrencilerin kullanımına açacağını duyurdu. BÜMED daha önce üniversite yönetiminin araç giriş sınırlamaları ve içki satış yasağı gibi uygulamalarına karşı hukuki girişimlerde bulunacağını belirtmişti. Ayrıca, BÜMED bünyesindeki Niche adlı restoran, içki satışı gerekçesiyle Sarıyer Belediyesi zabıta ekipleri tarafından mühürlenmiş, ancak bu karara mahkeme tarafından durdurma kararı verilmişti.
7 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) bilgisayar mühendisliği araştırma görevlisi kadro ilanına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop da başvurdu ancak kazanamadı. İlan, 'usulsüzlük' gerekçesiyle iptal edildi ve sınav komisyonu üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı. İlgili bölüm başkanları ve dekan görevden alındı. Yeni kadro ilanı, Şentop'un lehine maddeler eklenerek yayımlandı ve sonuçlar açıklandı. Soruşturma sonucunda komisyon üyelerine ceza verilmezken, bölüm başkan ve yardımcısına ceza verildi. Şentop, soruşturma sonuçlandıktan sonra evraklarını teslim etmeye karar verdi.
1 Nisan 2023

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Tolga Sütlü, görevinden haksız yere uzaklaştırıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. İstanbul 12'inci İdare Mahkemesi, Sütlü'nün görevden uzaklaştırılmasını hukuka aykırı bularak iptal etti ve ödenmeyen maaşların faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamıştı. Davanın sonucunu sosyal medya üzerinden paylaşarak, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti.
24 Ocak 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) bilgisayar mühendisliği bölümü için açılan araştırma görevlisi kadro ilanına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop da başvurdu. Sınavda başarılı olamayan Şentop'un ardından ilan, 'usulsüzlük' gerekçesiyle iptal edildi ve yeniden ilan edildi. Yaklaşık dört ay süren soruşturma sonucunda sınav komisyonu üyelerine ceza verilmezken, dönemin bölüm başkanına kademe durdurma ve başkan yardımcısına kınama cezası verildi. İlanın yeniden düzenlenmesiyle Şentop'un kadroya atanması sağlandı.
31 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görevden alınan öğretim üyesi Can Candan, açtığı davada mahkeme tarafından haklı bulundu ve görevine iade edilmesine karar verildi. İlk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınan Candan, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. Mahkeme, görevden alınma işlemini hukuksuz bularak iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan, sosyal medya hesabından ikinci kez üniversiteye geri döndüğünü duyurdu.
23 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, alternatif mezuniyet törenine katıldığı gerekçesiyle bazı mezunların kartlarını iptal etti. Mahkeme, üniversitenin mezun kartları üzerinde geniş yetkisi olduğunu ve iptal kararının yasal olduğunu belirtti. İptal edilen bir mezunun avukatı, rektörlüğün bu yetkiyi olumsuz yönde kullandığını ifade etti. Üniversite, Haziran 2022'den bu yana 138 mezunun kartını iptal ederek üniversiteye girişlerini yasakladı.
11 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir araştırma görevlisi kadro ilanı, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla iptal edildi ve ilgili dekanlar ile bölüm başkanları istifa etti. İptal edilen kadro, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un da başvurduğu ve başarısız olduğu bir pozisyondur. Yeniden yayımlanan ilanda kadro sayısı ikiye çıkarıldı ve şartlar değiştirildi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı'na sorular yöneltti.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim