Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Save The Children, Nijerya'nın kuzeydoğusunda çiftçilere artan saldırılar nedeniyle bu yıl 700 bin çocuğun açlıktan hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Nijerya, son zamanlarda silahlı çetelerin yanı sıra Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin saldırılarıyla karşı karşıya. Çiftçilere yönelik saldırılar, ülkede kötüleşen gıda krizine olumsuz etki ediyor.
8 Ağustos 2023

Nijerya'nın Borno eyaletinde gerçekleşen intihar saldırılarında 18 kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı. Nijerya Acil Durum Ajansı (SEMA) Borno Genel Direktörü Barkindo Saidu, ölenler arasında kadın, çocuk ve askerlerin bulunduğunu belirtti. Ağır yaralı 19 kişi Maiduguri'ye nakledildi. Saldırının Boko Haram tarafından düzenlendiği düşünülüyor.
30 Haziran 2024

Nijerya'nın Zamfara ve Katsina eyaletlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 42 kişi hayatını kaybetti. Zamfara Eyaleti Polis Komiseri Muhammad Shehu Dalijan, 300 motosikletli çete üyesinin Magarya köyüne saldırarak 12 kişiyi öldürdüğünü belirtti. Katsina eyaletinde ise Dutsinma ve Safa köylerine yapılan saldırılarda 30 kişi öldü. Nijerya, son zamanlarda silahlı çeteler ve terör örgütlerinin saldırılarıyla mücadele ediyor.
7 Haziran 2024

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti. İlk olarak şubat ayında Maradun bölgesinde görülen hastalık, daha sonra Shinkafi ve Gusau bölgelerine yayıldı. Yetkililer, hastalığın nedenini araştırmak için uzman ekiplerin gönderildiğini açıkladı. Nisan ayında da Kano ve Sokoto eyaletlerinde benzer bir hastalık nedeniyle yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.
14 Mayıs 2024

Nijerya'da ocak ayından bu yana devam eden kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 176'ya ulaştı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), salgının başkent Abuja dahil 33 eyalette 152 bölgeye yayıldığını ve toplamda 5 bin 951 vaka görüldüğünü açıkladı. Salgından en çok etkilenen yaş grubunun beş yaşından küçük çocuklar olduğu belirtildi. Geçen yıl da benzer bir salgın yaşanmış ve 3 binden fazla vaka kaydedilmişti.
15 Ağustos 2024

Nijerya'nın Edo eyaletinde Lassa ateşi salgını nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti. Salgın, eyaletin farklı bölgelerine yayılmış durumda ve toplamda 240 vaka tespit edildi. Lassa ateşi, hayvandan insana bulaşan ve ölümcül olabilen bir hastalık olup, özellikle sağlık bakım ünitelerinde kişisel koruyucu önlemler alınmadığında insandan insana geçiş riski artıyor. Nijerya hükümeti, hastalığın tedavisi için üç ilaç belirlediğini duyurdu.
22 Ekim 2024

Nijerya'da Nisan ve Ekim ayları arasında aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 321 kişi hayatını kaybetti. Anambra Valisi Chukwuma Soludo, ülkenin 217 bölgesinde etkili olan bu sellerin 1,3 milyondan fazla kişiyi etkilediğini ve 740 bin 743 kişinin yerinden olduğunu belirtti. Ayrıca, 281 bin evin hasar gördüğü ve 258 bin arazinin su altında kaldığı açıklandı. Bu felaket, Nijerya'nın altyapı ve afet yönetimi konularında karşılaştığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi.
1 Kasım 2024

Nijerya'da kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 156'ya yükseldi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, 15-21 Temmuz tarihleri arasında 170 yeni kolera vakası tespit edildiğini ve üç kişinin öldüğünü açıkladı. Ocak ayından bu yana toplam 4 bin 809 kolera vakası görüldü. Ülkede temiz su yetersizliği ve tıbbi müdahalenin etkin yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
1 Ağustos 2024

Nijerya'nın Yobe eyaletinde yılbaşından bu yana devam eden menenjit salgınında ölü sayısı 85'e çıktı. Yobe Eyaleti Sağlık Komiseri Muhammad Lawan Gana, salgının ocaktan bu yana eyaletin farklı bölgelerinde yayılmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, 2 bin 510 kişinin tedavi edilerek hastaneden taburcu edildiği bilgisi verildi. Nijerya hükümeti, menenjit hastalığını 2030 yılına kadar yenmek için yeni tedbirler aldığını duyurdu.
29 Nisan 2024

Nijerya'nın Jigawa eyaletinde bir akaryakıt tankeri, hız nedeniyle kontrolden çıkarak devrildi ve patladı. Patlama sonucunda 105 kişi hayatını kaybederken, en az 55 kişi yaralandı. Ulusal basın, yaralı sayısının 300'den fazla olduğunu iddia ediyor. Olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi ve soruşturma başlatıldı.
16 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Rosemary DiCarlo, Ukrayna-Rusya savaşında bugüne kadar 10 bin 382 sivilin öldüğünü, 19 bin 659 kişinin yaralandığını açıkladı. DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, özellikle son haftalarda Ukrayna kontrolündeki bölgelerde Rus saldırılarının arttığını ve 570'den fazla yerleşim yerinin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, savaşın başlangıcından bu yana 579'u çocuk olmak üzere toplamda 10 bin 382 kişinin hayatını kaybettiği, 1285'i çocuk 19 bin 659 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.
7 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki savaşta 11 bin 700 sivilin hayatını kaybettiğini ve 24 bin 600 sivilin yaralandığını açıkladı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, savaş nedeniyle 10 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini ve geniş kapsamlı saldırıların sürdüğünü belirtti. Msuya, insani yardım fonuna 1,4 milyar dolar aktarıldığını ancak bunun yetersiz olduğunu ve 14,6 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu söyledi. BM, üye ülkelere savaşı durdurmak için harekete geçme çağrısında bulundu.
11 Eylül 2024

Nijerya'da yolcu ve büyükbaş hayvan taşıyan bir kamyon ile yakıt tankeri çarpıştı. Çarpışmanın ardından patlama meydana geldi ve 48 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine acil durum ekipleri yönlendirildi ve ölü sayısı belirlendi.
9 Eylül 2024

BBC, Türkiye üzerinden cihatçı gruplara karşı savaşmak üzere Nijer’e Suriyeli paralı askerler gönderildiğini yazdı. Haberde, bu organizasyonu Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi'nin (SADAT) yürüttüğü iddia edildi, ancak SADAT bu iddiayı yalanladı. Suriyeli paralı askerler, Nijer'de cihatçı gruplara karşı savaşmak için ayda 1500 dolar maaşla çalışacak. Türkiye'nin bu faaliyetleri, bölgedeki siyasi nüfuzunu ve ticari çıkarlarını koruma amacı taşıyor.
16 Temmuz 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Mai-Ndombe eyaletinde, Mobondo isyancı grubu Kinsele kasabasındaki askeri mevzilere saldırdı. Çatışmada 41 isyancı, dokuz asker ve bir sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki çatışmalar devam ederken, yerel halk evlerini terk ederek komşu kasaba ve köylere sığınmaya başladı. Mobondo grubu, 2022'den bu yana arazi vergilerine karşı mücadele ediyor ve birçok köye silahlı saldırı düzenleyerek yüzlerce sivilin ve askerin ölümüne neden oldu.
15 Temmuz 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim