Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin raporuna göre, Mart 2024'te otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artış gösterdi. Ancak, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 daralma yaşadı. Buna karşın, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 25,2 oranında artış göstererek 295 bin 519 adet satışa ulaştı. Bu artış, otomobil satışlarının yüzde 33,05 oranında artmasından kaynaklanırken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 2,6 artış gösterdi.
2 Nisan 2024

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, kar marjlarını 2025'e kadar artırmak için toplam 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yarısı bu yıl içinde, diğer yarısı ise 2025'e kadar gerçekleştirilecek. Şirketin yeni CEO'su Roy Jakobs, daha önce çalışanların yüzde 5'inin çıkarılacağını duyurmuştu. Bu adım, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle benzer işten çıkarmalar yaptığı bir döneme denk geliyor.
30 Ocak 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açık/GSYH oranı tahminini 2023 için yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e indirdi. 2024 yılı için ise piyasa beklentilerinin altında bir oran olan yüzde 1,8 bekleniyor. Bu revizyon, Türkiye ekonomisinde kaydedilen yüksek aylık cari fazlalar ve faiz oranlarındaki artışın birincil gelir açığını genişletmesi sonucu yapıldı. Merkez Bankası'nın verileri, cari dengede iyileşme olduğunu gösteriyor ve Goldman Sachs, tahvillere önümüzdeki dönemde girişler olacağını öngörüyor.
14 Kasım 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Audi, Brüksel'deki fabrikasında talebin düşmesi nedeniyle üretimi Meksika'ya kaydıracağını duyurmuştu. Bu durum, fabrikada çalışan yaklaşık 3 bin işçiyi ve sendikayı rahatsız etti. İşçiler, yönetimle yapılan görüşmelerden sonuç alamayınca üretimi tamamlanmış 300 otomobilin anahtarlarına el koydu ve lastikleri ateşe verdi. Audi, sendikalara mektup göndererek anahtarların iade edilmemesi halinde yasal işlem başlatacağını bildirdi.
9 Eylül 2024

Dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmalar, Türkiye pazarına girmeye başladı. Ancak, Türkiye'de uygulanan ek gümrük vergisi ve seçim belirsizliği nedeniyle, bu firmalar distribütörlük görüşmelerini durdurdu. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından 3-4 yeni Çinli markanın Türkiye pazarına girebileceğini, ancak ek vergi olmaması durumunda bu sayının en az 10 olabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Audi'nin Brüksel fabrikasındaki işçiler, üretimin Meksika'ya kaydırılacağı ve işten çıkarmaların olabileceği gerekçesiyle el koydukları 300 otomobilin anahtarlarını yönetime geri verdi. İşçiler, yönetimle yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayınca bu eylemi gerçekleştirmişti. Audi, anahtarların iade edilmemesi durumunda yasal işlem başlatacağını duyurmuştu. İşçiler tehdit sonrası anahtarları iade etti ve yönetim de hukuki süreç başlatmama kararı aldı.
11 Eylül 2024

Türkiye'nin önde gelen perakende market zincirlerinden BİM, 5 milyon adet nominal değerli hissesini geri almak için bir program başlattı. Şirket, bu geri alım için ayrılacak fonun 750 milyon lira ile sınırlı olacağını ve bu fonun şirketin iç kaynaklarından karşılanacağını duyurdu. Geri alım programının, hisse fiyatlarının şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.
3 Şubat 2023

Tesla, hatalı bir emniyet kemeri uyarısı nedeniyle 125 bin 227 aracı geri çağırma kararı aldı. Bu hata, kaza anında yaralanma riskini artırabileceği için Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından federal güvenlik gereksinimlerine uymadığı belirtildi. Etkilenen modeller arasında 2012-2024 Model S, 2015-2024 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y bulunuyor. Tesla, hatalı sensörü değiştirecek ve haziranda bir over-the-air (OTA) güncellemesi başlatacak.
1 Haziran 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Şubat ayında ikinci el otomobil satışlarının deprem nedeniyle 493 bine gerilediğini açıkladı. Ocak ayında yüzde 114 artışla 647 bin adet satış yapılmışken, Şubat ayında bu sayı düşüş gösterdi. Yine de 2022'nin aynı dönemine göre Şubat ayında yüzde 32,4'lük bir artış yaşandı ve 2023'ün ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69'luk bir pazar büyümesi kaydedildi.
21 Mart 2023

Haziran ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 azalarak 106 bin 238 adet oldu. Otomobil satışları yüzde 3,6 azalarak 87 bin 858 adet olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 12,6 azalarak 18 bin 380 adet olarak gerçekleşti. Ancak, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlarına göre otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 40 arttı. Ocak-Haziran 2024 döneminde ise toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981 adede ulaştı.
2 Temmuz 2024

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

ABD'li gıda saklama kapları üreticisi Tupperware, artan mali kayıplar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirket, borçlarını yeniden yapılandırarak mali durumunu düzeltmek amacıyla Chapter 11 iflas koruması için mahkemeden izin isteyecek. CEO Laurie Ann Goldman, zorlayıcı makroekonomik koşulların şirketin finansal durumunu olumsuz etkilediğini belirtti. İflas başvurusu haberlerinin ardından şirketin hisseleri yüzde 50'den fazla değer kaybetti.
18 Eylül 2024
İşaretlediklerim