6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve bu binaların 4 milyon 511 bin bağımsız birimden oluştuğunu belirtti. Yıkık ve yıkılacak bina sayısının 202 bin olduğu, bu binalarda 582 bin bağımsız birimin bulunduğu açıklandı. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
28 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli şehirlerde düzenlenen 'Öğretmenler Odası Buluşmaları' programında öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, hızla değişen dünya koşulları ve güncel gelişmeleri göz önünde bulundurarak müfredatın sürekli güncelleneceğini ve dinamik bir yapıda olacağını belirtti. Ayrıca, müfredatın Türkiye'nin değerleriyle uyumlu olacağını ve bu konudaki çalışmaların tamamlandığını, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
3 Şubat 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş için henüz bir tarih belirlemediğini açıkladı. 5G teknolojisi, veri iletim hızı ve yeni sanayi devrimi potansiyeli ile önem taşıyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ihalesine kırmızı kart göstermesiyle 4G'ye geçişte de gecikmişti. Şimdi benzer bir durum 5G için yaşanıyor ve bu gecikmenin maliyeti artıyor. Vodafone ve Deloitte'un raporuna göre, 5G'de bir yıllık gecikme 120 milyar TL'ye mal olabilir. Altyapı şirketleri arasında da ortak bir altyapı şirketi kurma girişimi başarısız olmuştu.
2 Haziran 2023

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da olası bir depremin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, şehrin deprem tehlikesiyle yaşadığını söyledi. Kurum, İstanbul'daki sağlıksız konutların acilen dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı ve 'Yarısı Bizden' projesi kapsamında yeni başvuru döneminin başladığını duyurdu. Ayrıca, vatandaşların talepleri doğrultusunda projelerde iyileştirmeler yapılacağını ve inşaat süreçlerinin hızlandırılacağını ifade etti.
8 Ağustos 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Pınarbaşı'nda sosyal konut alanını inceledi ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Özhaseki, tüm siyasi partilerin belediye başkanlarına çağrıda bulunarak, evlerin daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm başvurularının geri çevrilmediğini ve bu konuda eşit hizmet sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
29 Mayıs 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesini hızla yeniden inşa edeceklerini belirtti. Kurum, devletin gücü ve milletin duasıyla afet bölgelerinde şehirleri yeniden ayağa kaldıracaklarını söyledi. Geçmişte de benzer görevlerde bulunan Kurum, depremden etkilenen şehirlerde yoğun bir çalışma yürüteceklerini ifade etti.
4 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin planlarının iptal edildiğini açıkladı. İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbulluların itirazları sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şehre milyonlarca yeni nüfus getirmesi beklenen, doğa ve su kaynaklarına zarar verecek planların 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
14 Şubat 2024

Kanal İstanbul projesi, çevresel, askeri, diplomatik ve siyasi açılardan yıllar boyunca eleştirildi. Projenin denizin iklim dengesini bozacağı, su havzaları ve ormanlara zarar vereceği, İstanbul'un daha plansız ve kaotik bir şehir haline geleceği, nüfus ve bina yoğunluğunun artarak beklenen depremde can kaybını artıracağı ve hatta depremi tetikleyebileceği iddia edildi. Buna rağmen, hükümet projeye devam kararı aldı ve ÇED raporu onaylandı. Kamuoyu araştırmaları, halkın büyük çoğunluğunun projeye karşı olduğunu gösterirken, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projeye itiraz edenleri eleştirdi.
22 Mart 2024

İstanbul Planlama Ajansı, Ekim 2024'te İstanbul'un gündemini ekonomik sorunlar ve Esenyurt Belediyesi'ne atanan kayyım olarak belirledi. İstanbul Barometresi raporuna göre, katılımcıların büyük bir kısmı ekonomik zorluklar yaşarken, sağlık sistemine olan güvenin düşük olduğu belirtildi. Ayrıca, İstanbulluların büyük bir kısmı ikili saat sistemine geçmek istiyor ve dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin 71 bin lira olduğu ifade edildi.
14 Kasım 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Temmuz 2024'te İstanbul'un gündeminin ekonomi olduğunu belirten bir rapor yayınladı. Rapora göre, İstanbulluların yüzde 54,1'i ekonomik sorunları, yüzde 17,5'i İBB'nin riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilere kira desteği kampanyasını ve yüzde 6,1'i iş arayanlara ücretsiz ulaşım desteğini konuştu. Ayrıca, katılımcıların yüzde 61,7'si Instagram'ın yasaklanmasına karşı olduğunu belirtti. İklim değişikliği ve ekonomik zorluklar da raporda öne çıkan diğer konular arasında yer aldı.
15 Ağustos 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da, 'rezerv alan' adı altında oturulabilir raporu verilen binalar da dahil olmak üzere birçok yapı yıkılmaya başlandı. Yeni yasal düzenlemelerle, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan olarak ilan etme yetkisi genişletildi. Bu durum, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından bir 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Yıkımlar, resmi belge gösterilmeden ve OHAL bahanesiyle hızlandırılarak gerçekleştiriliyor.
7 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelere göre, İstanbul'da her an yıkılabilecek 200 bin bina bulunuyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yapılan hızlı tarama testleri sonucunda 35 bin binanın incelendiğini ve bunlardan 1556'sının dokunulduğunda yıkılacak kalitede olduğunu belirtti. İlçe belediyeleri ile işbirliği yapılarak tüm yapı stoğunun envanterinin çıkarılması hedefleniyor.
20 Ağustos 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

İstanbul'da otopark yetersizliği ve trafik sorunlarını hafifletmek amacıyla İSPARK otoparklarında kapsamlı bir dönüşüm planlanıyor. Bu dönüşüm kapsamında elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulacak, insansız park sistemleri yaygınlaştırılacak ve yeşil otopark projeleri hayata geçirilecek. Ayrıca, şehir merkezine araç girişini azaltmak için otopark ücretleri kademeli olarak artırılacak ve toplu taşıma teşvik edilecek.
21 Kasım 2024

Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en yoğun hisseden ülkeler arasında yer alıyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, mevcut ve yeni binaların Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanması gerektiğini belirtti. Yüksek nem ve sıcaklık kombinasyonunun ölümcül etkilerine dikkat çeken Öztürk, binaların enerji verimliliğini artırmak için yalıtım, ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kullanımının önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin enerji tüketimini azaltmak için mevzuat ve yönetmeliklerin revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim