Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, Logan ve Katja Lawrence çifti tarafından yönetilen ve 2500'den fazla üyeye sahip bir Neo-Nazi ev okulu grubu keşfedildi. Grup, öğrencilere Hitler ve diğer Nazilerden alıntılar yazdırıyor ve Beyaz üstünlükçü ideolojiyi destekleyen ders materyalleri sağlıyor. Ohio Eğitim Bakanlığı, grubun yasal gerekliliklere uyup uymadığını incelemeye başladı. ABD'de evde eğitim popüler bir seçenek olup, eyaletten eyalete değişen şartlar altında gerçekleştiriliyor; ancak yeterli kontrol mekanizmalarının olmaması sorun yaratıyor.
2 Şubat 2023

İstanbul Alibeyköy'deki bir özel lisede öğrenim gören Y.K., okul müdürü İbrahim Oktugan'ı silahla vurarak öldürdü. Olay, Y.K.'nin okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu müdüre yönelik gerçekleşti. Türk vatandaşlığına geçmiş Irak asıllı Y.K., çocuk bürosunda işlemleri tamamlandıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, öğretmenler arasında şiddete karşı eylemlere yol açtı.
8 Mayıs 2024

İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli bir kişi, kız kardeşinin sınıfta kalmasını okul idaresiyle konuşmak için gittiği sırada öğretmenler odasında tartışma çıkardı. Tartışma sırasında öğretmenlerden birine yumruk atan Durmaz, cep telefonu kamerasıyla kaydedilen bu olayın ardından gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın yakalandığını ve olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.
12 Haziran 2024

Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde, Yeşilöz köyü Muhtarı Kadir Y. ile muhtar adayı Erdal Dağıstan arasında önceden var olan husumet nedeniyle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Kadir Y., Erdal Dağıstan'ı bıçakla yaraladı. Dağıstan, hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Olayın ardından muhtar Kadir Y. polis tarafından gözaltına alındı.
26 Şubat 2024

İstanbul Ümraniye'deki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli şahıs, kız kardeşinin sınıfta kalması nedeniyle öğretmenler Vedat Kömür ve Orhan Bozkurt'a saldırdı. Olay, cep telefonuyla kaydedilip sosyal medyada yayıldıktan sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın gözaltına alındığını duyurdu. Durmaz, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi ve 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
13 Haziran 2024

Kocaeli Darıca'da bir ortaokulda, velilerden biri çocuğuna saldırdığını iddia ettiği bir öğrenciyi bulmak için sınıfa girdi ve üç öğrenci yakını öğretmene saldırdı. Olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırı hakkında soruşturma başlattıklarını ve adli sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Tekin ayrıca, şiddete karşı 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, öğretmenlerin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
29 Mayıs 2024

Adıyaman'da Altınşehir Şehit Ahmet Yıldırım Polis Merkezi'nde bir polis, meslektaşlarına ateş açarak iki polisi yaraladı. Olay sonrası polis merkezine çok sayıda ambulans sevk edildi ve yaralılar Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Saldırının nedenine dair henüz bir bilgi verilmedi.
27 Nisan 2024

Çorum'da Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştıktan sonra hastaneye gönderildi. Bu olayın ardından öğrencinin velisi ve yakını, okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Saldırganların yakalanması için çalışmalar devam ederken, yabancı uyruklu D.H.H. ve A.A.M.M. hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı alındı. Başsavcılık, olayla ilgili tüm delillerin toplandığını ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
10 Haziran 2024

İstanbul Sarıyer'deki Prof. Dr. Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu'nda öğretmen N.Ö., bir öğrenciyi akran zorbalığı yapması sebebiyle uyardıktan sonra öğrencinin babası A.Ç. tarafından saldırıya uğradı. A.Ç., okula gelerek öğretmen N.Ö.'ye yumruk atıp yaraladı ve öğretmen hastaneye kaldırıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A.Ç.'nin yakalandığını ve adalete teslim edildiğini duyurdu.
26 Nisan 2024

Çorum'da Gülabibey Mahallesi'ndeki Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştı ve okul müdürü Hacı Ömer Atılgan, ambulans çağırarak öğrenciyi hastaneye gönderdi. Öğrencinin velisi Saeed Daeh H. ve yanındaki F.M., okula gelerek müdür ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Yaralanan müdür ve görevli hastaneye kaldırıldı, kaçan zanlıların yakalanması için çalışma başlatıldı.
5 Haziran 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, pizza teslimatı sırasında 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Özdemir, kasten tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyor. Ancak, 18 yaşından küçük olması nedeniyle ceza talebi 18 ila 24 yıla indirildi. Savcı, Özdemir için 18 yıl hapis cezası istedi.
22 Mayıs 2024

İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ELEV Vakfı Okulları’nın mezuniyet töreni sırasında dijital pano devrildi. Olayda altı kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. ELEV Vakfı Okulları’nın sahibi Erkan Şahin gözaltına alındı, bir okul müdürü ve öğretmen de ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü.
6 Haziran 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi asistanı, bir hasta yakını tarafından darp edilerek sağ el parmakları kırıldı. Olay, bir hastanın ameliyatının ertelenmesi sonucu gerçekleşti. Tıp fakültesi yönetimi ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, sağlıkta şiddet olaylarını kınayarak, bu tür olayların önlenmesi için daha etkili tedbirler ve yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Saldırgan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
12 Şubat 2024

İstanbul Eyüp'te bir öğrenci tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan anısına, Eğitim-Sen sendikası öğretmenleri ve eğitim çalışanlarını eyleme çağırdı. Olay, öğrencinin okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu müdürü silahla vurması sonucu gerçekleşti. Eğitim-Sen, 8 Mayıs'ta şiddete karşı siyah kurdele takılması ve iş yerlerinde şiddet karşıtı bildirilerin okunması çağrısında bulundu.
8 Mayıs 2024

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

Dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi, 12 Ağustos'ta New York'ta bir konuşma yaparken bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu bir gözünü kaybettiğini ve saldırı anında öleceğini düşündüğünü belirtti. Rüşdi, saldırıyı detaylandırarak, saldırganın 27 saniye içinde kendisine 12 bıçak darbesi indirdiğini ve sonrasında yerde kanlar içinde kaldığını anlattı. Ayrıca, saldırı anında kişisel eşyalarını düşünmenin aptalca olduğunu ancak bu düşüncelerin hayatta kalma içgüdüsüyle bağlantılı olduğunu ifade etti.
15 Nisan 2024

Londra'da 31 Ocak'ta bir anne ve iki kızına asitle saldıran 35 yaşındaki Abdül Şükür Ezedi'nin Thames Nehri'ne atlayarak intihar etmiş olabileceği belirtiliyor. Saldırganın son olarak Chelsea Köprüsü'nden aşağı eğilirken güvenlik kamerası görüntülerinde görüldüğü, ancak henüz nehirde bir ceset bulunamadığı bildirildi. Saldırıda ağır yaralanan kadın hala hastanede tedavi görüyor ve konuşamıyor, iki çocuk ise hafif yaralarla taburcu edildi. Saldırganın daha önce cinsel saldırı suçundan mahkum edildiği ve Afganistan'dan sığınma statüsü aldığı kaydedildi.
9 Şubat 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde, aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e bir kişi bıçakla saldırdı. Saldırgan, bir polisi de boynundan bıçakladı ve polis saldırgana ateş etti. Skynews'ın haberine göre, çok sayıda yaralı var ve polis, yaralıların durumu hakkında henüz bilgi veremeyeceğini açıkladı. Saldırıyla ilgili operasyonun sürdüğü bildirildi.
31 Mayıs 2024

Lokman Hekim Sağlık Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her 10 tıp öğrencisinden biri mesleğe başlamadan şiddet görüyor ve her dört sağlık çalışanından biri fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor. Şiddet mağduru öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bağırma ve psikolojik aşağılamaya maruz kalıyor. Fiziksel saldırılar arasında yumruk, tekme, tokat gibi eylemler yer alırken, sağlıkta şiddetin küçük bir yüzdesi cinsel şiddet olarak raporlanmış. Vakıf, sağlık çalışanları için daha güvenli çalışma ortamları oluşturmayı ve kamuoyunda farkındalığı artırmayı hedefliyor.
27 Nisan 2024
İşaretlediklerim