İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
9 Ağustos 2024

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk yetkililerin Instagram'a erişimi engellemesinin milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu kararın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinden sonra getirildiği iddia edildi. Türkiye'de daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişim engelleri uygulanmıştı.
9 Ağustos 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Twitter’ın (yeni adıyla X) Türkiye’de temsilcilik açtığını duyurdu. Türkiye, yıllardır X’in ülkede temsilcilik açmasını talep ediyordu ve bu süreçte reklam yasağı ve bant daraltma gibi tedbirler uygulandı. Bakan Uraloğlu, bu tedbirlerin etkili olduğunu ve X’in İstanbul merkezli temsilcilik kurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen bu adım, X’in Türkiye’deki faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesini sağlayacak.
22 Mayıs 2024

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’in Türkiye’den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin Wattpad’e erişimi kapatma kararına dayanıyor. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'nin Wattpad'i erişime engelleyen ilk ülke olduğunu belirtti ve bu engelin gerekçesinin 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' mı yoksa 'kamu düzenini korumak' mı olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Telegram kurucusu Pavel Durov, platformun hizmet şartlarını ihlal eden kullanıcıların IP adresi ve telefon numaralarını yasal talep gelmesi durumunda yetkililerle paylaşabileceklerini açıkladı. Bu değişiklik, yasa dışı ürünlerin satılması gibi kötüye kullanımları önlemek amacıyla yapıldı. Durov, Paris'te gözaltına alınmış ve 12 farklı suçlamayla karşı karşıya kalmıştı. 5 milyon avro kefaletle serbest bırakılan Durov, bu sürecin şaşırtıcı olduğunu ve CEO'ların platformlarındaki suçlar nedeniyle suçlanmasının yanlış olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engelinin, platformun katalog suçlar kapsamındaki yayınları kaldırması halinde çözüleceğini belirtti. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi, toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması gerekçesiyle engellemişti. Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade etti.
6 Ağustos 2024

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad'in Türkiye'den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği'nin Wattpad'e erişim engeli getirmesi üzerine alındı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenmesinin gerekçesinin henüz net olmadığını belirtti. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) de bu durumu aktardı.
24 Temmuz 2024

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

ABD'de uzun süredir devam eden TikTok tartışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanması yönünde bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla onayladı. Tasarı, TikTok'un sahibi olan Çinli ByteDance şirketine platformu 165 gün içinde satması gerektiğini belirtiyor; aksi takdirde TikTok, ABD'deki uygulama mağazalarında yer alamayacak. Bu karar, ABD'lilerin kişisel bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçme endişesiyle alındı.
13 Mart 2024

TikTok, Rus devlet televizyonu RT ve haber ajansı Sputnik’in ana kuruluşu TV-Novosti ve Rossiya Segodnya’nın hesaplarını, ABD seçmenini aldatıcı paylaşımlar nedeniyle kalıcı olarak kapattığını açıkladı. Bu hesaplar Avrupa Birliği ve İngiltere’de de kısıtlandı. Meta da benzer bir adım atarak aynı kuruluşları yasaklamıştı. Rusya, bu karara tepki göstererek kısıtlamaların temelsiz olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Discord platformunda çocuklara yönelik tehdit, şantaj ve cinsel istismar iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, 18 yaşındaki T.D. tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada paylaşılan videonun kurgu olduğunu belirtti. T.D., yanıltıcı bilgi yaymak ve kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek gibi suçlamalarla tutuklandı. Discord'a Türkiye'den erişim, çocukların cinsel istismarı suçlamasıyla engellendi.
9 Ekim 2024

Meta, ABD Başkanı Joe Biden’ın çalışma ekibi ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’la ilişkili bazı kişilerin WhatsApp hesaplarının İranlı gruplar tarafından hedef alındığını duyurdu. Trump’ın seçim kampanya ekibi, e-posta adreslerinin İran tarafından saldırıya uğradığını iddia etti. Meta, hedeflenen hesapların ele geçirildiğine dair kanıt bulunmadığını ve kötü niyetli hesapların kapatıldığını belirtti. Bu olay, ABD seçim kampanyalarına yönelik siber güvenlik tehditlerini gündeme getirdi.
24 Ağustos 2024

Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenen ilk ülke olarak Türkiye'yi işaret etti. Engellemenin gerekçesi olarak 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' veya 'kamu düzenini korumak' gibi nedenler öne sürülse de, kesin bir açıklama yapılmadı.
16 Temmuz 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi 12 ayrı suçtan sorgulandığını bildirdi. Durov, 24 Ağustos'ta Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’un gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını ve adli soruşturmanın bir parçası olduğunu belirtti. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığı için suç örgütleri tarafından da tercih ediliyor.
27 Ağustos 2024

ABD Senatosu, Çinli şirket ByteDance'e ait olan sosyal medya platformu TikTok'un, şirket devredilmediği takdirde ABD'de yasaklanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, ABD Temsilciler Meclisi tarafından daha önce 'ulusal güvenlik tehdidi' gerekçesiyle onaylanmıştı. Eğer yasa yürürlüğe girerse, ByteDance TikTok'u devretmek zorunda kalacak, aksi takdirde uygulama ABD'deki mağazalardan kaldırılacak. Tasarının yasalaşması durumunda, TikTok'un ABD'deki faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlanacak.
24 Nisan 2024
İşaretlediklerim