Reuters ve AA Finans anketlerine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın mayıs ayına ilişkin faiz kararını sabit tutmasını bekliyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, AA Finans anketine katılan 15 ekonomistin medyan değeri faizin yüzde 50'de sabit kalacağı yönünde. Ekonomistler, ilk faiz indiriminin 2025'in birinci çeyreğinde yapılmasını öngörüyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 45 ile 50 arasında değişiyor.
18 Mayıs 2024

ABD'de iki orta ölçekli bankanın yaşadığı sorunlar sonrası bankaların kredi verme konusunda temkinli davranacağı endişeleri arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, bu durumun ekonomik etkilerini ve politikalara yansıtılmasını izleyeceklerini belirtti. Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti, ancak bundan sonraki artışlar konusunda daha temkinli bir tutum sergiledi. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle para politikası duruşunda değişiklik olabileceğine dair sinyaller verildi.
23 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarınki toplantısında politika faizini sabit tutmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Aktaş, Türkiye'de faiz toplantılarının genellikle büyük bir heyecanla beklendiğini, ancak bu sefer durumun farklı olduğunu ifade ediyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamanın da büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu ve sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecekte enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Ekonomistler, bu kararın metninin 'fazla şahin' olduğunu ve 2024'te faiz indirimi yapılmayacağını belirtti. Ekonomist İris Cibre, metnin daha yumuşak olması gerektiğini savunurken, Uğur Gürses likidite adımlarının atılmamasını eleştirdi. Alaattin Aktaş ise faiz artışının artık gündemden çıktığını ve Merkez Bankası'nın söylem değiştirdiğini ifade etti.
19 Eylül 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz oranlarını şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, yıl sonunda faiz indirimlerine başlayabileceklerinin sinyalini verdiler. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun hedefe doğru ilerlemesi halinde yıl sonuna doğru para politikasında gevşemenin uygun olabileceğini ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise enflasyonun yüzde 2'ye düşmesini beklediklerini ve bu yıl içinde 2 veya 3 faiz indiriminin uygun olabileceğini belirtti. Fed yetkilileri, kararlarında siyaseti dikkate almadıklarını vurguladı.
7 Şubat 2024

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının piyasa beklentilerini aşmasının ardından, Türkiye Merkez Bankası'nın nisanda 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını bekliyor. Yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak açıklanmış, piyasa beklentisi ise %66 idi. JPMorgan ayrıca, yıl sonu faiz oranının %45'te sabit kalacağını ve Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğinde faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor. Merkez Bankası, son faiz kararında Şubat ayında faiz oranlarını %45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını duyurmuştu.
5 Mart 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Bu, bankanın mart ayından bu yana 11. faiz artırımı oldu ve toplamda faiz oranını 525 puan yükseltti.
26 Temmuz 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ekim ayında 500 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirtti. Bankanın raporunda, faiz oranının 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 40 olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyor. Türkiye'deki yerel seçimlerin sıkılaştırma sürecini yavaşlatabileceği ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebileceği belirtildi.
4 Ekim 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Reuters anketine göre Merkez Bankası (MB) faizi kasıma kadar yüzde 50’de sabit tutacak. Ankete katılan 16 kişinin tamamı, MB'nin eylülde faizi sabit tutmasını bekliyor. Ekonomistler, MB'nin faiz indirimine ekimden itibaren ya da gelecek yıl sonuna kadar başlamasını öngörüyor. Türkiye ekonomisinde döviz ihtiyacı sürerken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimler ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
13 Eylül 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim