ABD'de senarist ve yazarların ardından 160 bin üyeli Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da greve başladı. Grevin nedenleri arasında çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri yer alıyor. Yapay zeka, şu anda filmlerde seslendirme ve görsel efektlerde kullanılıyor. Sendika, yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu ve eğlence sektörünün yapısını bozabileceğini belirtiyor. Yazarlar da yapay zeka kullanımının telif haklarını ihlal ettiğini ve iş fırsatlarını azaltacağını ifade ediyor.
16 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sesinin yapay zeka kullanılarak taklit edildiğini ve bu sahte sesin yanıltıcı reklamlar için kullanıldığını açıkladı. Belediyenin yaptığı açıklamada, bu tür sahte videoların ve reklamların gerçekle hiçbir ilgisi olmadığı ve vatandaşların bu tür girişimlere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı. Olay, yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımına dikkat çekiyor.
26 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda yapılan değişikliklerden biri olan tweet okuma sınırlaması, reklam sektörü uzmanları tarafından eleştiriliyor. Uzmanlar, bu sınırlamanın reklam gelirlerini düşüreceğini ve Twitter CEO'su Linda Yaccarino'nun reklamcıları platforma geri kazandırma çabalarını zorlaştıracağını ifade ediyorlar. Forrester Araştırma Direktörü Mike Proulx ve diğer sektör profesyonelleri, bu durumun Twitter'ın güvenilirliğini ve reklamcıların platforma dönüşünü olumsuz etkileyebileceğini belirtiyorlar.
3 Temmuz 2023

Elon Musk, OpenAI'ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'a, insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet ettikleri gerekçesiyle yeniden dava açtı. Musk, 2018'de OpenAI'ın kuruluş misyonuna aykırı hareket ettiğini öne sürerek yönetim kurulundan ayrılmış ve daha sonra şirketin yeniden insanlığa fayda sağlaması talebiyle dava açmıştı. Haziranda geri çektiği davayı yeniden açan Musk, Altman ve diğer kişilerin kendisini aldattığını ve yapay zekanın oluşturduğu tehlikelerle ilgili insani endişelerinin suiistimal edildiğini ileri sürdü. OpenAI ise Musk'ın iddialarını reddetti ve onun geçmişte şirket üzerinde tam kontrol sahibi olmaya çalıştığını belirtti.
6 Ağustos 2024

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

Yapay zekâ modelleri, köpeklerin havlamalarına dayanarak cinsiyet, duygu ve cins belirleme konusunda ilerleme kaydediyor. Wav2Vec2 gibi modeller, insan konuşması kullanılarak eğitildiğinde daha başarılı sonuçlar veriyor. Çalışmada 74 köpeğin havlamaları kullanılarak modellerin doğruluğu test edildi ve insan konuşmasıyla eğitilen modelin daha başarılı olduğu görüldü. Bu çalışmalar, köpeklerin gizli dilini çözme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
8 Haziran 2024

Austin, Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, MRI taramalarını analiz ederek insan düşüncelerini metne dönüştürebilen bir yapay zeka geliştirdiler. Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu yapay zeka hayal edilen konuşmayı metne çevirebiliyor. Araştırma, beyin aktiviteleri MRI ile taranarak ve büyük bir dil modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın lideri sinirbilimci Alexander Huth, bu çalışmanın düşüncenin kendisini yakaladığını ve bu olasılığın heyecan verici olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2023

Goldman Sachs'ın Mart 2023 tarihli raporuna göre, yapay zeka teknolojisi insanların yaptığı işlerin dörtte birini üstlenebilir. Ancak, her meslek dalı yapay zekanın etkisine açık değil. Meslekler, yapay zekanın etkisine açıklığına göre üç gruba ayrılıyor: yaratıcı meslekler, insanları derinlemesine anlamanız gereken meslekler ve çok fazla hareket kabiliyeti, el becerisi ve öngörülemeyen ortamlarda problem çözme yeteneği gerektiren işler. Bu durum, hem iş dünyasını hem de ekonomik sistemleri etkileyebilir.
25 Eylül 2023

X platformunun sahibi Elon Musk, platformda yanlış bilgi olduğu belirlenen paylaşımların gelir getirmesinin engelleneceğini duyurdu. Bu uygulamanın, sansasyonelliğe karşı insanları doğru bilgiye teşvik etme amacı taşıdığını belirtti. Musk, topluluk notlarının bir araç olarak kullanma girişimlerinin hemen anlaşılacağını, çünkü tüm kod ve verilerin açık kaynaklı olduğunu ifade etti.
30 Ekim 2023

Adobe, 'Project Music GenAI Control' adını verdiği, metin komutlarını kullanarak müzik parçaları oluşturabilen ve düzenleyebilen bir yapay zeka aracı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu araç, kullanıcıların sıfatlar ve müzik türleri belirterek istedikleri sesleri üretmelerine olanak tanıyor. Adobe'nin Kıdemli Araştırma Bilimcisi Nicholas Bryan, bu aracın yaratıcılara müziklerini Photoshop seviyesinde derinlemesine düzenleme imkanı sağladığını belirtti.
29 Şubat 2024

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi'nden bir ekip, robotların dahili sensörlerinden aldığı sinyalleri yorumlayarak dışarıdan uygulanan güç ve baskıyı tespit edebilmesi için yapay zeka kullandı. Bu yeni yaklaşım, maliyeti yüksek biyometrik deri ve sensörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar, robotların özel dokunma sensörlerine ihtiyaç duymadan fiziksel etkileşimleri algılayabilmesini sağlayan sanal düğmeler geliştirdi. Bu gelişme, insanların robotlarla etkileşimi için yeni potansiyel yöntemler sunabilir.
27 Ağustos 2024

Elon Musk, Twitter üzerinden yapılacak yenilikleri paylaştı. Bu yenilikler arasında özel mesajlarda (DM) şifreleme sistemi ve sesli/görüntülü sohbet özelliği bulunuyor. Musk, şifreli DM'lerin çok yakında kullanıma sunulacağını ve bu sayede kullanıcıların telefon numaralarını paylaşmadan dünya genelindeki insanlarla iletişim kurabileceğini belirtti.
10 Mayıs 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin Telegram üzerinden yayılması nedeniyle platforma suça yataklık etme gerekçesiyle soruşturma başlattı. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, Telegram'ın hesap bilgilerini sağlamadaki zorluklara dikkat çekti. Güney Kore polisi, soruşturmayı derinleştirmek için Fransız makamları ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ülkede deepfake içeriklerin yayılması, özellikle kadın ve çocukları mağdur ederek büyük tepkilere yol açtı.
2 Eylül 2024
İşaretlediklerim