İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümü kutlamalarında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin otoriterleşme, tehlikeli kamplaşma, ekonomik sorunlar ve eğitim sisteminin yetersizliği gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. İmamoğlu, seçim sonuçlarının beklenmedik olduğunu ve toplumun değişim arzusunun sandıklara tam olarak yansımadığını ifade etti. Ayrıca, demokratik mücadeleye devam edeceklerini ve değişim iradesini yeniden inşa etmek zorunda olduklarını vurguladı.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarının hızlı ve plansız bir şekilde yapılmaması gerektiğini belirterek, geçmiş hataların tekrarlanmaması için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağı yönündeki açıklamalarına karşın, uzmanlar acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. İmamoğlu, afet bölgesindeki hafriyat dökümü ve yeni konut yapımının seçim yatırımına dönüşmemesi gerektiğini, yerel ekonominin desteklenmesi ve herkesin sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden seçilen Tayyip Erdoğan'ın ardından CHP'de değişim talepleri güçleniyor. Parti içinde kurultay sürecinin başlatılması kararı alındı ve Kemal Kılıçdaroğlu yeni MYK kadrosunu belirledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, partide genel bir muhasebenin şart olduğunu ve toplumun değişim talebini dikkate almanın önemini vurguladı. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde bu düşüncelerini paylaştığını ve demokrasi adına her türlü görevi üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti.
7 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, altılı masadan çıkacak herhangi bir adayla seçimleri kazanacaklarına inandığını belirtti. Kendisini 'değişimin neferi' olarak tanımlayan İmamoğlu, İstanbul'da yüksek oranda destek gördüğünü ve Türkiye genelinde de kabul gördüğünü ifade etti. Altılı masanın bir sonraki toplantısında aday konusunun ele alınacağı, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayın henüz açıklanmayacağını söylediği bilgisi verildi.
1 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından Türkiye'nin kuraklık haritasını paylaştı ve halka su tasarrufu çağrısında bulundu. Haritaya göre İstanbul'un büyük bir kısmı 'olağanüstü kurak' bölgede yer alıyor. İmamoğlu, İstanbul'un en kurak dönemlerinden birini yaşadığını ve su tüketiminin rekor düzeyde olduğunu belirtti.
26 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK yöneticisiyle yan yana gösterildiği montajlı bir videoyu mitinglerde kullanması ve bu videoyu 'kıvrak zeka ürünü' olarak övmesi üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, videonun montajlı olup olmadığının önemli olmadığını, gerçeklerin zaten bilindiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu ise Erdoğan'a 'montajcı sahtekar' diyerek tepki göstermişti.
24 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023

Son 20 yılda İstanbul'da 130 proje ile 1 milyar 170 milyon 868 bin 864 metrekare alanın yapılaşmaya açıldığı ve bu durumun yaklaşık 164 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilmiş. Kamuya ait park, orman ve askeri alanlar gibi donatı alanlarının özel inşaat projelerine dönüştürüldüğü, bu projelerle elde edilen maddi kazancın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 bütçe gelirinin 20 katına ulaştığı ifade edilmiş. Ayrıca, imar planlarında yapılan değişikliklerle emsal değer artışı sağlanan 44 alanda yapılan inşaatların, planlanandan üç buçuk kat fazla olduğu ve bu durumun da büyük maddi kazançlar getirdiği vurgulanmış.
16 Ocak 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli şehirlerde düzenlenen 'Öğretmenler Odası Buluşmaları' programında öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, hızla değişen dünya koşulları ve güncel gelişmeleri göz önünde bulundurarak müfredatın sürekli güncelleneceğini ve dinamik bir yapıda olacağını belirtti. Ayrıca, müfredatın Türkiye'nin değerleriyle uyumlu olacağını ve bu konudaki çalışmaların tamamlandığını, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
3 Şubat 2024

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Brandenburg Kapısı, 'Son Nesil' isimli iklim aktivistleri tarafından turuncuya boyandı. Eylem sırasında 13 aktivist gözaltına alındı. Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner, eylemi tarihi sütunlara zarar verdiği gerekçesiyle eleştirdi. Eylemin ardından kapıdaki boya temizlendi.
18 Eylül 2023

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, iklim değişikliği nedeniyle göçlerin artacağını ve resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini belirtti. Pope, Afrika'da 2022'de 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afetler nedeniyle yerinden edildiğini ve eğer etkin ve sürdürülebilir eylemlere geçilmezse, 2023 yılına kadar sadece Afrika'da 105 milyon kişinin iklim değişikliği nedeniyle göçmen haline gelebileceğini ifade etti. Pope, 1 Ekim'den itibaren 5 yıllık bir dönem için Genel Direktörlük görevini Antonio Vitorino'dan devralacak.
2 Eylül 2023

Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Pınarbaşı'nda sosyal konut alanını inceledi ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Özhaseki, tüm siyasi partilerin belediye başkanlarına çağrıda bulunarak, evlerin daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm başvurularının geri çevrilmediğini ve bu konuda eşit hizmet sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
29 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Üsküdar’daki kaçak inşaat üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt verdi. Özel, Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İstanbul’daki gökdelen sayısının dörtten 265’e çıktığını belirterek, İstanbul’un silüetinin bozulmasından Erdoğan’ı sorumlu tuttu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Üsküdar’daki kaçak inşaatla ilgili inceleme başlattı ve inşaatın ruhsatsız olduğunu tespit ederek çalışmaları durdurdu. İBB de bir hafta önce aynı yapıyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.
25 Ağustos 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurdu. Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmanın kendisi için bir onur olduğunu belirtti. Görev süresi boyunca doğal afetlerin yaralarını sarmak ve şehirleri yeniden inşa etmek için önemli adımlar attığını ifade eden Özhaseki, bundan sonraki dönemde aile vakfında hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.
1 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile yaptığı görüşmede, Kurum'un pozitif yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Görüşmede kentsel dönüşüm, itfaiye ve zabıta personel alımları gibi konular ele alındı. İmamoğlu, işbirliğini hızlandırma konusunda atılacak adımları ve diğer bakanlarla da görüşme taleplerini dile getirdi. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten İmamoğlu, Kurum'un ilgili birim sorumlularını davet ederek konuları tek tek aktardığını ifade etti.
11 Eylül 2024
İşaretlediklerim