DİSK yönetim kurulu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlama kararını duyurdu. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak 2013'ten bu yana Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları engelleniyordu. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu yıl Taksim'de kutlama yapılmasının her işçi ve emekçinin hakkı olduğu belirtildi ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
2 Nisan 2024

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmamasını protesto ederek ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sendika liderleri, mevcut asgari ücretle bir hafta bile geçinmenin mümkün olmadığını ve enflasyonun sabit gelirlilerden kaynaklanmadığını belirtti. Ayrıca, ücretlerin vergilendirilmesi, emekli maaşları ve sendikal örgütlenme gibi konularda da taleplerini dile getirdiler.
9 Temmuz 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülke olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre, Temmuz 2019'da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik oranı Temmuz 2024'te yüzde 8,8'e düştü, ancak geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5 olarak kaydedildi. DİSK-AR raporuna göre, geniş tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2024'te 10 milyon 700 bine ulaştı ve Covid-19 salgınından sonra bu oran yüzde 7,2 arttı. Türkiye'deki geniş tanımlı işsizlik oranı, Avrupa Birliği ve ABD ortalamalarının oldukça üzerinde.
11 Eylül 2024

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 12 aylık enflasyonun yüzde 126,18 olduğunu belirtti. Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 5,09 artarken, on aylık artış oranı yüzde 105,48 olarak kaydedildi. ENAG'ın eylül verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 6,24, yıllıksa yüzde 130,13 artmıştı. İstanbul Ticaret Odası ise İstanbul'daki 12 aylık enflasyonu yüzde 72,73 olarak açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaştı. İstanbul'da yıllık enflasyon oranı yüzde 78,81 olarak kaydedilmiştir. En yüksek artış yüzde 23,85 ile giyim harcamaları grubunda görülürken, en düşük artış yüzde 0,03 ile diğer harcamalar grubunda gerçekleşmiştir. Diğer kategorilerdeki artış oranları ise ev eşyası, kültür eğitim ve eğlence, gıda, ulaştırma ve haberleşme, konut, sağlık ve kişisel bakım harcamaları olarak sıralanmaktadır.
1 Mayıs 2024

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de 12 aylık enflasyonun yüzde 137,55 seviyesinde olduğunu duyurdu. Aralık ayında aylık enflasyon yüzde 5,18 artış gösterirken, altı aylık artış ortalaması yüzde 38,57 olarak hesaplandı. İktidarın enflasyonla mücadelede somut önlemler almak yerine baz etkisine güvendiği ve bu durumun özellikle seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterilebileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 12 aylık enflasyon oranını yüzde 122,88 olarak açıkladı. Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 13,18 artarken, yedi aylık artış oranı yüzde 69,21 oldu. Haziran verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 8,54, yıllıksa yüzde 108,58 artmıştı. İstanbul Ticaret Odası ise İstanbul'daki 12 aylık enflasyonu yüzde 63,76 olarak açıklamıştı.
3 Ağustos 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

CHP Parti Meclisi üyesi ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, TÜİK'in 2019 yılından sonra intihar vakalarına ilişkin verileri açıklamadığını belirtti. Demir, artan enflasyon ve hayat pahalılığının yurttaşları mutsuz, umutsuz ve çaresiz bir noktaya getirdiğini ve bu durumun intihar vakalarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, son bir haftada yaşanan intihar vakalarını sıralayarak, verilerin açıklanmamasının bilimsel çalışmaları engellediğini ve AKP iktidarının bu konuda adım atmadığını eleştirdi.
25 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla işçilerden 300 milyar doların çalındığını iddia etti. Beş ay sonra borçlarını ödemeye başlayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, ücret vergisinin devlete değil, işçiye ödenmesini sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca beyaz yakalı çalışanları da işçi olarak tanımlayarak onlara da borçlarını ödeyeceklerini belirtti.
11 Ocak 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de 12 aylık enflasyonun yüzde 124,63 olduğunu duyurdu. Mart ayında enflasyonun yüzde 5,68 arttığını belirten ENAG, şubat ayında aylık enflasyonun yüzde 4,32 ve yıllık enflasyonun yüzde 121,98 olduğunu açıklamıştı. ENAG tarafından yapılan açıklamada, Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (E-TÜFE) yüzde 5,68 artış gösterdiği ve son 12 aylık artışın yüzde 124,63 olarak gerçekleştiği bildirildi.
3 Nisan 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) açıkladığı verilere göre, İstanbul'da şubat ayı enflasyonu yüzde 4,07 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 76,58 olarak kaydedildi. İTO'nun perakende fiyat hareketlerini gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi, sırasıyla yüzde 4,07 ve yüzde 4,64 oranında artış gösterdi. Bu veriler, perakende ve toptan fiyatlarda sırasıyla yüzde 76,58 ve yüzde 65,06 yıllık enflasyon oranlarına işaret ediyor.
1 Mart 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklamasının ardından geldi. 2022 yılı ikinci altı aylık dönem için belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 15,4 olarak hesaplandı.
3 Ocak 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Pınar Öğünç, Türkiye'de iş kazaları, Covid-19 ölümleri, askeri operasyonlar ve kadın cinayetleri gibi konularda gerçek verilerin eksik veya manipüle edildiğini vurguluyor. TÜİK'in işsizlik verilerinin güvenilir olmadığını ve DİSK Araştırma Grubu'nun daha yüksek işsizlik oranları açıkladığını belirtiyor. Ayrıca, çalışanların büyük bir kısmının asgari ücret seviyesinde kazandığını ve enflasyon karşısında zorlandığını ifade ediyor. Öğünç, bu durumun halkın büyük bir kısmının ekonomik sıkıntılar yaşamasına rağmen her şeyin iyi gittiğine inandırılmaya çalışıldığını eleştiriyor.
13 Temmuz 2024

TÜİK, vatandaşların hissettiği enflasyonu ölçmek için çalışmalar yapmaktadır ve bu çalışmalar sonucunda resmi enflasyon oranları ile vatandaşların hissettiği enflasyon arasında büyük farklar olduğu gözlemlenmiştir. 2023 yılında TÜİK tarafından açıklanan tüketici enflasyonu yüzde 64,7 iken, hissedilen enflasyonun yüzde 129 civarında olduğu hesaplanmıştır. TEPAV'da çalışan Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, KDV gelirlerindeki artışın hissedilen enflasyonu temsil ettiğini belirtmiş ve Mart 2023-Mart 2024 dönemindeki KDV gelirlerindeki yüzde 120'lik artışın hissedilen enflasyonu yansıttığını ifade etmiştir.
13 Mayıs 2024

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret etmesi, DİSK'in kurucusu ve ilk başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler'in tepkisine neden oldu. Nilgün Türkler, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, DİSK liderlerinin bu ziyaretini eleştirdi. Kemal Türkler, 1980'de silahlı saldırıda öldürülmüştü ve suikastın faili Ünal Osmanağaoğlu, Meral Akşener'in de katıldığı bir cenaze töreniyle anılmıştı.
30 Ağustos 2023
İşaretlediklerim