İbrahim Varlı, NATO Zirvesi'nde Türkiye adına başarı olarak sunulan kararların aslında ülkeyi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını savunuyor. Zirvede alınan kararların Türkiye'nin bugününü ve yarınını ipotek altına aldığını belirten Varlı, özellikle iki yıl sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacak olmasının öne çıkarıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Washington'daki zirvede alınan kararların sadece Türkiye'yi değil, küresel güvenliği de tehdit ettiğini vurguluyor.
13 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin çok yönlü olduğunu ve sadece ekonomik değil, aynı zamanda demokratik, hukuki ve güven bunalımı boyutlarına da sahip olduğunu belirtiyor. Korkmaz, hükümetin krizi kısa dönemli politikalar ve algı yönetimi ile çözmeye çalıştığını, ancak bu yaklaşımın yetersiz olduğunu ifade ediyor. Merkez Bankası başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanının değişiminin dış piyasalarda olumlu algı yaratmak için yapıldığını, ancak bu adımların yeterli olmadığını vurguluyor. Korkmaz, gerçek bir istikrar programının hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
13 Mart 2024

ABD, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine ekledi. Yaptırımların hedefinde, Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Türk uyruklu Berk Türken ve firmaları bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın enerji üretimi ile metal ve madencilik sektörünü hedef alan diplomatik yaptırımlar da uygulandı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli birkaç firma da yaptırımlara dahil edildi.
2 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ismini uzun bir süre sonra doğru şekilde telaffuz etti. Türkiye ve Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için İran ve Rusya ile dörtlü görüşmelere başlamıştı. Erdoğan, seçim öncesinde mülteci sorununu çözmek için Esad ile görüşmeye açık olduklarını belirtti. Ancak, Esad yönetimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşuyor.
17 Temmuz 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda farklı bir mesaj verebileceklerini ifade etmesinin ardından, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmayı tercih ettiklerini söyledi. İki ülkenin NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve Türkiye ile Macaristan henüz onaylamadı. Türkiye-İsveç ilişkileri, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi nedeniyle gerilmişti. Haavisto, NATO üyeliği için beklemeye hazır olduklarını ve ABD ve Avrupa ülkelerinden güvenceler aldıklarını belirtti.
30 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik krizde ikinci aşamaya geçtiğini ve bu aşamada piyasaya, bankalara ve dövize müdahalelerin başladığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmaz ve istikrar programı uygulamazsa durumun daha da kötüleşeceğini, döviz sıkıntısı ve kur artışı nedeniyle üretimde aksamalar yaşanacağını ve bu durumun büyüme oranını düşüreceğini belirtti. Ayrıca, iç üretimdeki düşüş ve döviz sorunları nedeniyle ithalatın zorlaşacağını ve bu durumun ilaç kıtlığı gibi sorunlara yol açabileceğini, arz yetersizliği nedeniyle mal kıtlığının ve fiyat artışlarının hızlanacağını öne sürdü. Korkmaz, hükümetin radikal değişiklikler yapmaması durumunda krizin üçüncü aşamaya geçeceğini ve Türkiye'nin dış borçlarda temerrüde düşebileceğini, eksi büyüme, artan enflasyon ve işsizlikle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
27 Mart 2024

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin F-16 talebi ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi konular ele alındı. Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nin bu iki konuyu birbiriyle ilişkilendirmemesi gerektiğini vurguladı ve ABD yönetiminin kararlı duruşu halinde Kongre'nin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti. Ayrıca Suriye politikası ve işbirliği konuları da görüşme gündemindeydi.
19 Ocak 2023

Rahmi Turan, AKP iktidarının Türkiye'deki sorunlara çözüm getirme gücünün kalmadığını ve ekonomiyi çıkmaza sokan zihniyetin değişmedikçe ülkenin düzelmeyeceğini savunuyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmemesinin nedeninin ülkeye olan güvensizlik olduğunu belirtiyor. Demokrasi ve hukuk sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmadığını ve haksız yere cezaevlerinde tutulanların olduğunu vurguluyor.
22 Haziran 2024

Wall Street Journal, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğunu yazdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyareti planlandı. ABD yönetimi, Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 talebini Kongre'ye gayri resmi olarak iletti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez satışa karşı çıkarken, ABD'nin aynı zamanda Yunanistan'a F-35 satışı için de onay almayı hedeflediği belirtildi.
14 Ocak 2023

ABD Hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ettikleri iddiasıyla Türkiye merkezli en az dört şirkete yaptırım kararı aldı. Bu şirketlerden ikisi Dexias Türkiye ve Azu International olarak belirtildi. ABD yetkilileri bu adımın bir 'uyarı ateşi' olduğunu ifade etti. Türkiye, daha önce Rusya ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü için Batı'dan uyarılar almış ve Rus ödeme sistemi Mir'den çekilmişti.
12 Nisan 2023

Merkez Bankası Nisan ayı ödemeler bilançosunu açıkladı ve cari açığın geçen yıla göre çok değişmediği görüldü. Esfender Korkmaz, cari açığın aynı kalmasının hükümetin hedeflerini tutturamayacağını gösterdiğini belirtti. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırım sermayesinde ve net hata ve noksan kaleminde önemli çıkışlar olduğunu vurguladı. Korkmaz, bu durumun Türkiye ekonomisinin kırılgan, kayıt dışı ve güvenilmez olduğunu gösterdiğini ifade etti.
13 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, Mehmet Şimşek'in mali disiplin çerçevesinde vergi ve cezaları artırma politikasını eleştirdi. Korkmaz'a göre, sık vergi artışları ve yüksek vergi oranları vergi kaçakçılığını ve kaybını artırırken, vergi bilincini düşürüyor. Ayrıca, devletin lüks harcamaları ve seçim popülizmi için vergi gelirlerini kullanması, mükelleflerin vergi ödemeye karşı direncini artırıyor. Korkmaz, vergi bilincinin artması için mükelleflerin kamu hizmetlerine olan inancının güçlenmesi gerektiğini vurguluyor.
7 Mayıs 2024

Stockholm'de YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maket asıldı. Bu olay üzerine İsveç büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanının Türkiye ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, bu eylemin İsveç'in NATO üyeliği için yapılan başvuruyu sabote etmeye çalıştığını ve ülkesinin güvenliği için de tehlike oluşturduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, Türkiye'nin endişeleri sonrasında Madrid'deki NATO zirvesinde iki ülke, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini karşılayacak adımlar atacaklarını taahhüt etmişti.
13 Ocak 2023

ABD yönetimi, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut uçakların modernizasyon kitlerinin satışı konusunda Kongre'ye ön inceleme için bilgi verdi. ABD'de askeri satışların onaylanması için Kongre'nin NATO üyesi ülkelere 15 gün, NATO dışı ülkelere ise 30 gün içinde itiraz etmemesi gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumu nedeniyle satışa karşı çıktığını ve Erdoğan'ın tehditlerine son verene kadar onaylamayacağını belirtti.
14 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de katıldığı programda iktidarın 'Biz gitmeyeceğiz' şeklindeki mesajlarını eleştirdi ve vatandaşları sandığa gitmeye çağırdı. Seçim güvenliği konusunda her oy kullanma yerinde avukat bulunduracaklarını ve özel güvenlik önlemleri alındığını belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Türkiye seçimlerine müdahale etmeyeceğini açıklamasını olumlu karşıladığını ve Türkiye'nin uyuşturucu sorunu ile mücadele edeceğini ifade etti. Ekonomik vaatler arasında asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve ücretliler için ayrı bir vergi tarifesi oluşturulması yer aldı.
12 Mayıs 2023

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023
İşaretlediklerim