Uzun yıllar boyunca gazetecilik yapan ve Posta Gazetesi'nin baş yazarı olan Rauf Tamer, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Tamer, 64 yıldır gazetecilik yapıyordu ve gündemdeki konuları Posta Gazetesi'ndeki köşesinde değerlendiriyordu. Tamer, kariyeri boyunca Cumhuriyet, Ekspres, Tasvir, Yeni İstanbul, Tercüman, Hürriyet, Sabah ve Star gibi pek çok gazetede görev yapmıştı.
20 Ekim 2023

1970'lerin 'Yeni Hollywood' akımının öncülerinden olan yönetmen William Friedkin'in eserleri, 42. İstanbul Film Festivali'nin retrospektif bölümünde izleyiciyle buluşacak. Festival, Friedkin'in korku sinemasında çığır açan 'Şeytan', ikonik araba kovalamaca sahnesiyle ünlü 'Kanunun Kuvveti' ve tartışmalara neden olan 'Devriye' gibi filmlerini içeren dokuz eserini sunacak. Bu etkinlik, Friedkin'in filmlerini beyazperdede izleyememiş sinemaseverler ve yönetmenin hayranları için bir fırsat olacak.
15 Mart 2023

Türk televizyon dizisi Kurtlar Vadisi'nde 'Bedir' karakteriyle tanınan ve Devlet Tiyatrosu oyuncusu olan Levent Güner, 58 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güner aynı zamanda şarkıcılık yapmakta ve 'Eski Bir Sevda' adında bir albüme sahipti. Oyuncu, Mem û Zîn, Böcek, Aylaklar, Dudaktan Kalbe gibi birçok dizi ve tiyatro oyununda rol almıştır.
26 Ocak 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Dünyaca ünlü Britanyalı rock gitaristi Jeff Beck, 78 yaşında bakteriyel menenjitten dolayı vefat etti. The Yardbirds grubuyla ün kazanan ve gitar müziğine büyük katkılarda bulunan Beck, birçok müzik türünü etkilemiş ve iki kez Rock and Roll Hall of Fame'e seçilmiştir. Mick Jagger ve Sir Rod Stewart gibi ünlü isimler Beck için taziye mesajları yayınladılar.
12 Ocak 2023

Amerikalı yazar Paul Auster, 77 yaşında Brooklyn'deki evinde akciğer kanseri komplikasyonları nedeniyle vefat etti. 'New York Üçlemesi' gibi eserleriyle tanınan Auster, eleştirmenler tarafından sıklıkla övülen ve dünya çapında tanınan bir edebi figürdü. Brooklyn'in zengin edebi geçmişinin bir koruyucusu olarak kabul edilen Auster, aynı zamanda 1990'larda bölgeye akın eden yeni nesil romancılara ilham kaynağı oldu. Kariyeri, 'Yalnızlığın İcadı' anı kitabıyla başlayıp, 'New York Üçlemesi' ve çeşitli filmlere senaryo yazarak devam etti.
1 Mayıs 2024

Türkiye'de kanto dansını tanıtan ve bu alanda öncü isimlerden biri olan Nurhan Damcıoğlu, 82 yaşında İzmir'de kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla sanatçının ölümüne ilişkin üzüntüsünü dile getirdi ve başsağlığı mesajı yayınladı. Damcıoğlu, tiyatro ve müzik alanında uzun yıllar boyunca aktif olarak sanat hayatına katkıda bulunmuş ve kanto türünü Türkiye'de popüler hale getirmiştir.
6 Haziran 2023

MFÖ grubunun üyelerinden sanatçı Özkan Uğur, 69 yaşında lenf kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce üç kez kanseri yenen Uğur, son aylarda hastalığın nüksetmesi sonucu entübe edilmiş ve vefat etmiştir. Özkan Uğur için 11 Temmuz Salı günü Taksim Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınacak ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecektir. Ayrıca aynı gün Atatürk Kültür Merkezi'nde anma töreni düzenlenecektir.
8 Temmuz 2023

Francis Ford Coppola'nın 40 yıldır çekmek istediği Megalopolis filmi, Cannes Film Festivali'nde tartışmalara yol açtı. Coppola'nın servetinin önemli bir kısmını harcadığı bu proje, eleştirmenleri ikiye böldü. Film, Roma'nın çöküşünü modern New York üzerinden anlatmaya çalışırken, karmaşık ve çelişkili yapısıyla eleştirildi. Megalopolis'in Amerika'da henüz dağıtımcı bulamamış olması da dikkat çekti.
24 Mayıs 2024

1950'ler ve 60'larda Avrupa sinemasının önde gelen isimlerinden İtalyan oyuncu Gina Lollobrigida, 95 yaşında hayatını kaybetti. Roma'da tedavi gördüğü klinikte yaşamını yitiren Lollobrigida, Hollywood'un ünlü isimleriyle birçok filmde rol almış ve 'La Lollo' olarak tanınmıştı. Oyunculuğu bıraktıktan sonra fotoğrafçılığa yönelen ve siyasete atılmak isteyen Lollobrigida, siyasette başarı elde edememişti. İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, Lollobrigida'nın cazibesinin ebedi kalacağını belirterek onu andı.
16 Ocak 2023

Fransız vatandaşı ve Çek asıllı ünlü yazar Milan Kundera, uzun süren bir hastalığın ardından Paris'te 94 yaşında hayatını kaybetti. Çekoslovakya'nın Sovyet işgalini eleştiren ve bu yüzden sürgüne gönderilen Kundera, Fransa'ya göç etmişti. 'Şaka' adlı ilk romanıyla Çekoslovak komünist rejimini eleştiren Kundera, 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' adlı eseriyle dünya çapında tanınmıştı.
12 Temmuz 2023

Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan Kayhan Yıldızoğlu, yaşlılığa bağlı doğal sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kızı Sibel Yıldızoğlu tarafından yapılan açıklamaya göre, Yıldızoğlu'nun cenazesi Pazartesi günü öğlen namazında Levent'ten kaldırılacak ve Feriköy'de annesinin yanına defnedilecek. Yıldızoğlu, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda uzun yıllar sahne almasının yanı sıra, 180 filmde rol alarak Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur.
9 Mart 2024

Trabzon'un Arsin ilçesinde görev yapan 57 yaşındaki aile hekimi Cengiz Çolak, Akçaabat ilçesindeki evinin bahçesinde ölü bulundu. Evine dönmeyen Çolak'ı arayan yakınları, onu hareketsiz yatarken buldu ve durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Çolak'ın hayatını kaybettiği anlaşıldı ve cesedi otopsi için Trabzon Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
15 Kasım 2023

94 yaşındaki tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Yılmaz Gruda hayatını kaybetti. Sanatçının vefat haberini menajeri Tümoy Özokur, Instagram hesabından duyurdu. Gruda, bir süredir böbrek yetmezliği ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle Özel Güngören Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Gruda, aynı zamanda Attila İlhan'la beraber mavi hareketini yaratan şairlerden biriydi.
26 Temmuz 2023

76. Cannes Film Festivali için jüri üyeleri duyuruldu. İki kez Altın Palmiye ödülü kazanmış yönetmen Ruben Östlund başkanlığında toplanacak dokuz kişilik jüri, festivalde yarışacak 21 film arasından Altın Palmiye ödülünü verecek. Jüri üyeleri arasında ABD'li oyuncu Brie Larson, Faslı yönetmen Maryam Touzani ve 2021 Altın Palmiye kazananı Julia Ducournau gibi isimler yer alıyor. Ödüller, festivalin 27 Mayıs'taki kapanış töreninde açıklanacak.
4 Mayıs 2023

Astronom, gezegen bilimci ve bilim iletişimcisi Carl Sagan'ın hayatı, National Geographic tarafından belgesel haline getiriliyor. Belgeselin yapım ekibinde Sagan'ın eşi Ann Druyan ve yönetmen Nanette Burstein yer alıyor. Belgesel, Sagan'ın ailesi ve arkadaşlarının onayıyla, özel ses kayıtları, arşiv klipleri, animasyonlar ve röportajlar içerecek şekilde hazırlanacak. Belgeselin adı ve yayın tarihi henüz açıklanmadı.
31 Mart 2023

Ünlü şarkıcı ve besteci Baha Boduroğlu, kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybetti. Boduroğlu, Güzin Sokullu ile birlikte kurdukları 'Güzin ile Baha' grubu ve 'Disco Fasıl'lar ile tanınmaktaydı. Ayrıca 'Ateş Böceğim' şarkısının da bestecisiydi. Boduroğlu, gençlik yıllarında tiyatro ile başladığı sanat hayatını müzikle sürdürmüştü.
20 Temmuz 2023

Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe, Ridley Scott'ın yönettiği ve 2000 yılında gösterime giren 'Gladyatör' filminin devamında rol almasa da kendisine yöneltilen sorular nedeniyle ödeme almayı hak ettiğini esprili bir dille ifade etti. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde basın toplantısına katılan Crowe, devam filminde yer almadığını ve 'o dünyada ölü olduğunu' belirtti. Ayrıca, Scott'a güvendiğini ve devam filminin başarılı olacağını umduğunu söyledi.
2 Temmuz 2023

Anadolu rock sanatçısı Cem Karaca'nın hayatını anlatan 'Cem Karaca'nın Gözyaşları' isimli film, Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca'nın şarkı hakları konusunda izin alınmadığını iddia ederek açtığı dava sonucu gösterimden kaldırıldı. İlkim Karaca, film vizyona girdikten bir gün sonra, 27 Ocak'ta gösterimin durdurulması için İstanbul Fikri ve Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu ve mahkeme İlkim Karaca'yı haklı bularak gösterimin durdurulmasına karar verdi. Yapım şirketi, 3,5 milyon lira teminat yatırılmasının ardından filmi vizyondan kaldırdı.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim