İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak B sınıfı ehliyet sahiplerinin, belirli koşullar altında 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesine olanak tanıdı. Bu koşullar arasında en az iki yıl B sınıfı ehliyet sahibi olmak, gerekli sağlık şartlarını karşılamak ve belirlenen direksiyon eğitimini tamamlayıp uygulama sınavından başarılı olmak yer alıyor. Yeni düzenleme yalnızca şahsi kullanım için geçerli olup, ticari amaçla kullanılan motosikletler bu kapsam dışında bırakıldı.
10 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi'nin kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi risklerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Ayrıca, yetkili satıcıların yükümlülükleri ve sipariş usulü satışlarla ilgili yeni kurallar da getirildi. Yönetmelik, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.
27 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) 2024 yılı ikinci taksit ödemeleri için son gün 31 Temmuz olarak belirlendi. Vergi daireleri, PTT şubeleri, dijital vergi dairesi ve bankaların internet veya mobil şubeleri üzerinden ödeme yapılabiliyor. Ödemelerini zamanında yapmayan mükelleflere aylık yüzde 4,5 gecikme faizi uygulanacak ve vergi dairesi e-haciz işlemi başlatabilecek. Araç muayenesi yaptırabilmek için MTV borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.
30 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin 2023 yılında iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurularında görev sürelerinin hesaplanmasında esas alınan tarihi 30 Eylül'den 31 Aralık'a değiştirdi. Bu değişiklik, Bakanlık internet sitesinde ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sosyal medya hesabında duyuruldu. Bakan Tekin, bu kararın öğretmenler odasındaki sohbetlerin bir sonucu olduğunu ve eğitim ailesine hayırlı olmasını temenni ettiğini belirtti.
19 Temmuz 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmeleri gereken son tarihi belirledi. Resmi Gazete'de yayınlanan genelgeye göre, hakimler, savcılar, yüksek yargı organları mensupları, öğretim elemanları, RTÜK üyeleri gibi çeşitli kamu görevlileri 16 Mart Perşembe günü mesai bitimine kadar istifa etmek zorundalar. İstifa edip seçilemeyen kamu görevlileri görevlerine geri dönebilecekler, ancak bu durum bazı meslek grupları için geçerli olmayacak.
11 Mart 2023

2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

14 Mayıs seçimlerinin ardından bakan değişiklikleri yaşanmış ve bu değişikliklerle birlikte yargı ve devlet kadrolarında da değişiklikler beklenmeye başlanmıştır. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, yargıda yaz kararnamesi ve mülkiyede vali ve emniyet müdürlerini kapsayan kararnamelerin hazırlığı sürmekte ve özellikle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın isimlerin görevden alınacağı öngörülmektedir. Valiler kararnamesinin hafta sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.
5 Temmuz 2023

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından hazırlanan ve adli yargı hakimleri, başsavcılar, savcılar ile idari yargı hakimlerinin terfi listeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Listelerde, birinci dereceye yükselmiş ve 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulacak olan 389 hakim, 122 savcı ve 338 idari yargı hakiminin isimleri bulunuyor. Birinci dereceye yükselme incelemesine girecek olanlar listeye dahil edilmedi. Listede isimleri olmayanlar 30 gün içinde HSK'ye başvurarak durumlarının incelenmesini talep edebilecek.
20 Ocak 2023

1989 yerel seçimlerinin, ANAP iktidarının sonunu getirdiği ve Türkiye'de siyasi dönüşümün başlangıcı olduğu belirtiliyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin de benzer bir dönüşümün işareti olduğu, kazananların sadece yerel yönetimleri değil, daha geniş siyasi etkileri de kazandığı ifade ediliyor. Seçim sonuçlarının, Türkiye'nin siyasi aktörleri, kurumları ve ittifakları üzerinde kalıcı değişiklikler yaratacağı öngörülüyor. Yenilginin, iktidarın çabalarına rağmen önemsenmesi gerektiği ve bu yenilginin siyasi tereddütleri ve arayışları hızlandıracağı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, sürekli basın kartı için gerekli olan 18 yıllık mesleki hizmette serbest basın kartı taşınan dönemlere ait toplam sürenin en fazla 24 ayı dikkate alınacak. Ayrıca, TRT ve Anadolu Ajansı'nda haber alanında çalışmayan kişilere basın kartı verilmeyecek. Anadolu Ajansı'nda basın kartı alabilecek unvanlar detaylı bir şekilde listelendi. Bu değişiklikler, basın kartı başvurularında ve iptallerinde İletişim Başkanlığı'nın yetkilerini de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Geçmiş yıllara ait vergi borçlarının 48 taksitle ödenmesine imkan tanıyan yapılandırma uygulaması için son başvuru tarihi bugün. Başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi daha önce cumhurbaşkanı kararıyla birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kapsamında peşin ödemelerde faiz indirimi ve idari para cezalarında asıl alacak üzerinden indirim yapılacak. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.
3 Temmuz 2023

2015 yılında yapılan iki genel seçim arasında kısa süreliğine görev yapan milletvekilleri, emeklilik haklarından yararlanabilmek için en az iki yıl görev yapma şartının değiştirilmesini istiyor. Bu dönemde sadece 147 gün görev yapmış olan vekiller, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa teklifine kendileri için de bir düzenleme eklenmesini talep ediyorlar. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, bu eski vekiller yasa teklifine ek yapılması için lobi faaliyetlerine başladılar ve emekli aylıklarıyla ilgili 'can güvenliği' esprisi yaptılar.
23 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sebebiyle, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından alınan bir kararla, vergi mükelleflerinden resmi işlemler için talep edilen 'borcu yoktur' belgesi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar aranmayacak. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Depremler nedeniyle getirilen bu geçici düzenleme, vatandaşların resmi işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Şubat 2023

2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, cumhurbaşkanının görev süresi dolunca, bazı üst düzey kamu yöneticilerinin görev süreleri de sona eriyor. Bu durum, atandıkları tarihte görevde olan cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlı olup, görev süresi dolan yöneticiler yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam edebilirler ve yeniden atanabilirler. Görev süresi dolacak yöneticiler arasında MİT başkanı, valiler, büyükelçiler ve diğer önemli kamu kurumlarının başkan ve yöneticileri bulunuyor.
13 Mayıs 2023

Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve beklenen EYT düzenlemesi 3 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. 1999 yılında değişen emeklilik şartları nedeniyle yaş sınırına takılan ve gerekli prim gün sayısını dolduran kişiler, bu düzenlemeyle emekli olabilecek. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenleri kapsıyor ve 2023'te emekli olabilecek kişi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. EYT başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor ve Mart ayında başvuru yapanlar Nisan ayından itibaren maaş almaya hak kazanacak.
16 Mart 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023
İşaretlediklerim