Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirtti. Zaharova, barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri takdir ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını söyledi.
23 Ağustos 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'deki görüşmelerinde tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunu ele aldı. Putin, Batı'nın verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerektiğini ve Putin'in Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduklarını söylediğini aktardı. Putin ise Rus ürünlerine yaptırımların kaldırılması gerektiğini ve tahıl anlaşmasına geri döneceklerini ifade etti.
4 Eylül 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini ve bunu uluslararası yükümlülükleri ihlal etmeden yapacaklarını belirtti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatını tehdit olarak gördüğünü ve Rusya'nın askeri sanayi üretiminin hızla geliştiğini ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği iddialarına karşılık Rusya'nın buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Putin, NATO'nun taktik nükleer silahları bazı Avrupa ülkelerine yerleştirdiğini ve benzer bir adımı Belarus için de atacaklarını duyurdu.
26 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya NATO üyeliği için belirli bir takvim sunulmadığını belirtti. Stoltenberg, koşullar yerine geldiğinde Ukrayna'ya üyelik daveti gönderileceğini ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardım sağladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yaklaştığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine silahlı eğitim verildiğini kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise NATO'nun tutumunu eleştirerek, üyelik veya davet için bir takvim belirlenmemesini ve koşullarla ilgili muğlak ifadeler kullanılmasını 'eşi görülmemiş ve absürt' olarak nitelendirdi.
11 Temmuz 2023

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile yaptığı görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Macaristan'dan şubat sonuna kadar onay beklediklerini belirtti. Ancak İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'nin tepkisine neden olan olaylar sebebiyle Türkiye'den henüz bir onay tarihi alamadıklarını ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle süreçte gecikmeler yaşanmıştı.
25 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile devam eden savaşta zafer kazanmak için tüm güçlerini birleştireceklerini belirtti. Görüntülü bir mesajda, özellikle Donbas bölgesinde yoğun çatışmaların sürdüğünü ve Rus ordusunun hareketlerine karşı hazırlıklı olduklarını ifade etti. Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın 335. gününde, yani 11. ayın tamamlanacağını hatırlatarak, Ukrayna'nın zaferi için tüm güçlerini birleştireceklerini vurguladı.
24 Ocak 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kendisini Afrika Birliği Komisyonu Başkanı olarak tanıtan Rus komedyenler Vladimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov'un telefon şakasına kandı. Komedyenlerle yapılan 13 dakikalık görüşme sırasında Meloni, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın herkesi yorduğunu ve çözüm için 'bazı fikirlere' sahip olduğunu ancak doğru zamanını beklediğini söyledi. İtalya Başbakanlık Ofisi, görüşmenin gerçek olduğunu teyit etti.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim