Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, emlak sitelerinde aynı konut için birden fazla farklı fiyatla ilan verilmesini engellemek amacıyla bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre, bu tür ilanlar için para cezası uygulanacak. Ayrıca, emlak danışmanları için yetki belgesi alımında bazı şartlar değiştirilecek; örneğin, belirli bir süre emlak danışmanlığı yapmış olma şartı kaldırılacak ve kasten işlenen suçtan alınan hapis cezası şartı esnetilecek.
2 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Koç Holding, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesine katılacağını duyurdu. İhale, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Koç Holding, ihalenin kazanılması durumunda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti.
16 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tarım arazilerine kurulması planlanan OSB projesi, Samsun İstinaf Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Köylüler, tarım arazilerinin ve köy mezarlığının OSB için tahsis edilmesine karşı çıkmış, muhtar İlyas Celep gerekli evrakları imzalamayı reddetmişti. Valilik ve kaymakamlık baskılarına direnen muhtar görevden alınmış ve yerine kayyım atanmıştı. Yargı süreci sırasında jandarma ve polis müdahalesiyle köylülerin ürünleri zarar görmüş ve 2 bin ağaç kesilmişti. Bilirkişi raporları ve Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, bakanlık projeyi sürdürmüş ancak İstinaf Mahkemesi son kararıyla projeyi iptal etti.
25 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

AKP, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında hazırladığı 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifte, kamuda çift maaş sınırının 92 bin lira olarak belirlenmesi öngörülüyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla yapılan bu düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Buna göre, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenebilecek.
6 Temmuz 2024

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

İlber Ortaylı, kıyıların özel mülkiyet ve kullanımı konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. İspanya'dan örnek vererek, kıyılarda özel mülkiyetin kaldırılmasının ve herkesin eşit şekilde yararlanmasının önemini vurguladı. Türkiye'de kıyıların haydutların eline terk edildiğini ve bu durumun turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ortaylı, planlı ve kayırmacılıktan uzak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savundu.
26 Mayıs 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden orman yangınına karadan müdahale edildiği yönünde haber yapan Anadolu Ajansı'nı (AA), Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki yalanladı. Tiryaki, arazi yapısı nedeniyle yangına karadan müdahale edilemediğini ve mücadelenin hava araçlarıyla sürdürüldüğünü belirtti. Bakan yardımcısının bu açıklaması da AA tarafından abonelerine geçildi.
27 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Tahsilat Genel Tebliği' ile vergi dairelerine borcu olan ve taksitlendirme talebinde bulunan mükellefler için 'borcu yoktur' yazısı alabilmek için borcun yüzde 10'unu ödeme şartını 31 Temmuz'a kadar kaldırdı. Bu değişiklik, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ekonomik ve mali etkileri dikkate alınarak yapıldı. Bu süre zarfında, taksitlendirilen borçların yüzde 10'u ödenmese bile mükellefler 'borcu yoktur' yazısını alabilecekler.
25 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya düzenlenebileceğini belirtti. İki gün önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konutlar için de benzer bir kampanya üzerinde çalışmalar yapılacağını ifade etti ve sosyal konut anlayışının dünya genelinde rafa kaldırıldığı bir dönemde Türkiye'nin bu konuda vatandaşlarının yanında olduğunu vurguladı.
6 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasının bir yıl ertelendiğini duyurdu. Bu değişiklikle, tüketicilerin cayma haklarını herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kullanmaya devam etmeleri sağlanacak. Bakanlık, bu düzenlemeyle tüketici mağduriyetlerini önlemeyi ve iç piyasayı korumayı hedefliyor. Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
10 Ağustos 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim