ABD'de senaristler ile yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra greve gitti. 2 Mayıs'ta başlayan grev, 'Damızlık Kızın Öyküsü', 'Game of Thrones' spin-off'u 'A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight' ve Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth', 'Unstable' gibi dizilerinin yeni sezon çekimlerini etkiledi. George R.R. Martin ve diğer yapımcılar grevin uzun sürebileceğini ve stüdyoların senaryo stoklamasının yeterli olmayabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

Biden yönetimi, Kongre'yi bilgilendirmeden ve kamuoyuna duyurmadan İsrail'e 2,5 milyar dolarlık askeri sevkiyatı onayladı. Sevkiyat, 25 F-35 savaş uçağı, uçak motorları, bin 800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba içeriyor. Bu gelişme, Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü ağır saldırı ve abluka altında en az 32 bin kişinin yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD'nin bu sevkiyatı, uluslararası hukuka uygun hareket etme güvencesi isteme kararına rağmen yapıldı.
30 Mart 2024

Avrupa'da haftada 35 saatlik çalışma sürelerinin yaygınlaşması, Türkiye'de de benzer taleplerin artmasına neden oldu. İşçi sendikaları, toplu iş sözleşmelerinde bu taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getiriyorlar. Ancak Türkiye'de fazla çalışma yükü göz önünde bulundurulduğunda, azalan haftalık çalışma sürelerinin ek ücrete hak kazandıran bir zaman olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Bakanlık, bu konuda bir düzenleme planı olmadığını belirtirken, bu değişimin işe bakış açısının değişimiyle mümkün olabileceği vurgulanıyor.
26 Şubat 2024

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde hükümetin 700 bin kamu işçisi için sunduğu ilk altı aylık yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık teklifinin taleplerini karşılamadığını belirtti. Atalay, işçilerin razı olmadığı bir rakamı imzalamayacaklarını ifade etti.
13 Nisan 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, 2021 yılının ilk çeyreğine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 büyüme kaydetti. Bu oran, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışı temsil ediyor. Piyasa beklentisi, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyümesi yönündeydi.
29 Haziran 2023

Amerikan e-ticaret devi Amazon, başta bulut bilişim olmak üzere satış, pazarlama ve küresel hizmetler departmanlarından yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Şirket, işten çıkarılan ABD'deki çalışanlara en az 60 gün maaş ve sosyal yardımların devam edeceğini, yeni iş bulma sürecinde destek sağlanacağını ve sağlık yardımlarına erişim imkanı sunulacağını açıkladı. Ayrıca, Amazon'un temel alanlarda işe alımlarla büyümeye devam edeceği belirtildi. Challenger, Gray&Christmas'ın raporuna göre, 2023'te teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yüzde 73 artarak 168 bin 32 kişiye ulaştı.
4 Nisan 2024

Ömür Gedik, tatil günlerinde işçilerin hakları hakkında önemli bir bilgi paylaştı. Yargıtay'ın 9'uncu Hukuk Dairesi kararına göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçi 1 saat bile çalışsa tam gün ücrete hak kazanır. Gedik, bu bilgiyi Av. Yıltay Günay’ın sayfasında gördüğünü belirtti ve emekçilerin haklarını savunduğunu ifade etti.
18 Haziran 2024

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Ahmet Ergin'in yazısına göre, Türkiye'de işçilerin büyük bir kısmı yasal sınır olan 45 saatin üzerinde çalışıyor. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, işçilerin yüzde 59.3'ü haftada 45 saatten fazla çalışırken, yüzde 28.8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Yargıtay'ın kararları ve işverenlerin tutumu, uzun çalışma saatlerinin devam etmesine neden oluyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, hem insani hem de ekonomik nedenlerle gereklidir.
26 Mayıs 2024

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'da işçiler tarafından başlatılan üç günlük grev, şirketin talepleri karşılamaması üzerine süresiz olarak uzatıldı. Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU), prim sistemi ve yıllık izin sürelerinde değişiklik talep ediyor. Şirket, grevin üretimi aksattığını kabul etmezken, sendika grevin etkili olduğunu savunuyor. Sendika başkanı Son Woo-mok, greve katılımın düşük olduğu eleştirilerini reddetti.
10 Temmuz 2024

Kocaeli Şehir Hastanesi inşaatında Gama Holding ve Türkerler Holding tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen ve taşeron firma Emu Elektromatik bünyesinde çalışan işçiler, Aralık ayından kalan ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası öncülüğünde greve başladı. İşçiler, maaşlarını alamadıkları için ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını ve ev sahipleri tarafından evlerinden çıkarılmakla tehdit edildiklerini belirtiyor. 2019 yılında da benzer bir durum yaşanmış ve yüzlerce taşeron işçi maaşlarını alamadıkları için iş bırakmıştı.
1 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan geçen uluslararası gemiler için geçiş ücretlerinin 1 Temmuz itibariyle güncellendiğini duyurdu. Yeni tarifeye göre, net ton başına ücret 4,42 dolara yükseltildi. Örneğin, 10 bin net tonajlı bir gemi için geçiş ücreti 17 bin 760 dolara çıkacak. Bu güncelleme, ülkeye döviz girişini artırmayı hedefliyor ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak yapıldı.
11 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılının ikinci yarısında işçi statüsünde çalışanların alacağı kıdem tazminatının üst sınırını 41.828 lira olarak belirledi. Bu, yılın ilk yarısındaki 35.058 liralık tavanın yüzde 19.31 oranında artırıldığı anlamına geliyor. Asgari ücrette bir artış yapılmaması durumunda, asgari ücretli çalışanların kıdem tazminatında bir değişiklik olmayacak. Yüksek maaşlı çalışanların kıdem tazminatı ise yeni tavan üzerinden hesaplanacak.
18 Temmuz 2024

Esenyurt'ta bulunan LC Waikiki deposunda, ağır çalışma koşullarına karşı çıktıkları için Kod-46 ile işten çıkarılan 13 işçi, DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası öncülüğünde eylem başlattı. 19 gün süren eylem, işçilerin taleplerinin kabul edilmesiyle sona erdi. İşçiler ve firma yetkilileri arasında imzalanan protokolle, işçilerin talepleri kabul edildiği duyuruldu.
29 Ocak 2023

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Kadıköy Belediyesi'nde çalışan ve DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şubesi'ne üye olan bir grup işçi, maaşlarında iyileştirme taleplerine yanıt alamadıkları gerekçesiyle yarım gün iş bıraktı. İşçiler, yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü nedeniyle yaşam standartlarının düştüğünü ve maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. İşçilerin bu talepleri, belediye yönetimi tarafından bir süredir yanıtsız bırakılmış durumda.
21 Ağustos 2023
İşaretlediklerim