MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayetiyle bağlantılı olduğu iddia edilen eski milletvekili Olcay Kılavuz'u Meclis'teki grup danışmanlığı görevinden aldı. Sinan Ateş, 2022 yılında Ankara'da motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturmasında Kılavuz'un evinde azmettirici olarak suçlanan Tolga Demirbaş bulunmuştu. Kılavuz, basına konuştuğu için Bahçeli'nin tepkisini çekmişti.
28 Mayıs 2024

Ankara'da eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Gazeteci Alican Uludağ, soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar ve cinayetin detayları hakkında bilgi verdi. İddialara göre, cinayetle ilgili olarak eski Ülkü Ocakları Maltepe Şube yöneticisi Ufuk Köktürk gözaltına alındı ve MHP bağlantısı olduğu öne sürüldü. Cinayetin nedenine dair iki tez bulunuyor: Mersin olayına misilleme veya Sinan Ateş'in İyi Parti ile temasta olduğu algısı nedeniyle 'ders verilmesi'.
1 Ocak 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Elazığ Kampüs Açık Cezaevi'ne tel örgüden giren beş kişi, adli suçtan hükümlü Murat Bulut'u ateşli silahla bacağından yaraladı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, olayın 5 Temmuz'da gerçekleştiğini ve yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. Olayla ilgili olarak Musa Orhan ve ona yardım eden dört kişi tutuklandı.
10 Temmuz 2024

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 145 sayfa uzunluğundaki Sinan Ateş suikastı iddianamesi, suikastten 17 ay sonra ve seçimlerin ardından tamamlanmış. İddianamede, Ateş'in öldürülme sebebi açıkça belirtilmemiş ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı olduğu bilgisi gizlenmiş. Tetikçi Eray Özyağcı'nın ifadesine göre, kişisel husumet nedeniyle Ateş'i yaralamayı planlamış ancak savcılık bu açıklamayı cinayet gerekçesi olarak kabul etmemiş. İddianamede, Ateş'in öldürülme nedeni ve olası bir örgüt bağlantısı hakkında net bilgiler verilmemiş.
6 Mayıs 2024

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir kişi, N.A, tabancayla bacağından vuruldu ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıyla yapılan görüşmede, olayın yağma suçundan aranan M.A. tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Polis, M.A'ya ulaştığında, zanlı polisin 'dur' ihtarına uymayarak silahını başına doğrulttu ve evine gitti. Polisin ikna çabalarına rağmen M.A, evinde silahla intihar etti ve hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını kaybetti.
20 Eylül 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası Gaziantep'te yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından dolayı İstanbul'da gözaltına alındı. Gaziantep Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Akay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Ataşehir'de yakalandı ve Gaziantep'e gönderilecek. Benzer bir durum Hatay'da yaşanan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi için de yaşanmıştı.
11 Şubat 2023

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Yemişli köyünde yaşayan 92 yaşındaki Gevriye Akgüç, evinin avlusunda silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı. Akgüç, Avrupa'da yaşadıktan sonra İstanbul'a yerleşmiş ve akrabalarını ziyaret etmek için Midyat'a gelmişti. HEDEP Mardin Milletvekili George Aslan, olayın bilinçli bir cinayet olduğunu ifade etti. Soruşturma devam ederken, gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edildiler.
8 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteciye 'İşine bak' diyerek tepki gösterdi. Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili sorusuna da 'Beni dinlememişsiniz herhalde' diyerek yanıt veren Bahçeli, ardından Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruya tahammül edemeyip gazeteciyi azarladı. Bahçeli'nin Özel Kalem Müdürü Fikret Hayali, gazeteciyi iterek oradan uzaklaştırdı.
24 Ocak 2023

Elazığ Kampüs Açık Ceza İnfaz Kurumunda bir kişi tel örgülerden atlayarak içeri girdi ve adli suçtan hükümlü Murat Bulut'u bacağından silahla yaraladı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını ve genel sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Olayla ilgili Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlattı ve beş kişi gözaltına alındı.
9 Temmuz 2024

İstanbul Gaziosmanpaşa'da, ev sahibi E.D.Ö ile kiracısı Hüseyin Asar arasında kira artışı konusunda çıkan tartışma sonucunda Asar, ev sahibi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olay, ev sahibinin kiracıyı telefonla arayarak zam talebinde bulunması ve kiracının bu teklifi reddetmesi üzerine yaşandı. Saldırı sonrası ağır yaralanan Asar, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Polis, kaçan zanlının yakalanması için çalışma başlattı.
18 Temmuz 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması ve bir belediye çalışanı tarafından saldırıya uğradı. Her iki saldırgan tutuklandı. Bu olayın ardından 25 basın meslek örgütü ve insan hakları kuruluşu saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve yetkililerden kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
21 Haziran 2023

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada, 14 sanıktan ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Azmettirici olduğu iddia edilen eski Ülkü Ocakları il başkanı Ersin Kurt ise beraat etti. Arslan, 19 Şubat'ta ofisinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Savcılık, Arslan'ın Kocaeli Belediyesi'nden ihale alan Kurt tarafından 'susturulmak için' öldürüldüğünü savunmuştu. Mahkeme, diğer sanıkların da cezalarını açıkladı ve bazılarına hapis cezası verirken, bazıları beraat etti.
10 Ocak 2023

HDP İzmir İl Örgütü binasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yapılan açıklamada dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya 'suç işleri bakanı' diyen Mor Dayanışma üyesi Didar Gül hakkında açılan hakaret davasında karar verildi. İzmir 27'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Gül'ün ifadelerinin hakaret içermediğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti de bu yönde bir beraat kararı verdi.
29 Kasım 2023

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında 21 kişi tutuklandı, ancak iddianamede azmettiricilerin cinayeti neden azmettirdiklerine dair gerekçeler ve önemli deliller göz ardı edildi. Ayrıca, iddianamede yer alan bilgilerin büyük bir kısmı şüphelilerin beyanlarına dayanıyor ve azmettiriciler hakkında yeterli değerlendirme yapılmadığı eleştiriliyor. Sinan Ateş'in ailesi ve kamuoyu, iddianamedeki bu eksikliklere tepki gösteriyor.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim