Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

Denizli merkezli Pamukkale TV'nin 10 yıllık uydu yayın lisansı 28 Mart 2022'de sona erdiği halde kanal yayınlarına devam ediyor. RTÜK, lisansı yenilenmeyen ve mevzuata göre yayın yapmaması gereken kanala karşı herhangi bir işlem yapmıyor. Kanalın kurucusu Emin Barıner, AKP'den Denizli milletvekili aday adayı olmuş bir isim. Pamukkale TV, lisansı yenilemek için gereken 1 milyon 515 bin lira ödeme yapması gerekiyor ve mevzuata göre lisanssız yayın yapanlar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabiliyor.
3 Şubat 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır'da kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran ile ilgili yayın yasağını ihlal eden medya kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Şahin, Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı yayın yasağı kararını hatırlatarak, birçok medya hizmet sağlayıcısının bu yasağı ihlal ettiğini belirtti. Konunun hassasiyeti nedeniyle tüm medya kuruluşlarının yayın yasağına uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

İstanbul Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bombalı saldırı hakkında şüphelerini dile getiren gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Arslan'ın yorumları nedeniyle Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sözlerinin 'talihsiz' olduğunu savunarak 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurmuştu.
3 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın gözaltına alınması ve programının sonlandırılması, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Arslan'ın sözlerini eleştiren bir tweet atmasının ardından gerçekleşti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu, programın sonlandırılma kararının Arslan'la birlikte alındığını belirtti.
3 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun konuşmasını eleştirdiği bir program nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Yanardağ, ifadesinde, Anayasa'nın teminat altına aldığı basın ve ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarda bulunduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştığını belirtti. Yanardağ, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve durumunun ironi ve gazetecilik faaliyeti olduğunu ifade etti.
27 Haziran 2023

TELE1 kanalında yaptığı açıklamalar nedeniyle Abdullah Öcalan soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle İstanbul 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' ile ilgili sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. Bu bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Yanardağ sosyal medyada hedef haline gelmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.
5 Temmuz 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Kamu yayıncısı TRT, seçim günü canlı bağlantılar yapacağı siyasi parti merkezleri arasında Yeşil Sol Parti'yi dahil etmedi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol listelerinden seçime gireceği bilinirken, TRT'nin bu kararı kamu yayıncılığı ilkesine aykırı bulundu. Daha önce TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı yayın sürelerindeki dengesizlik ve TİP milletvekili adayı Can Atalay'ın konuşmasına izin verilmemesi gibi olaylarla da eleştirilere maruz kaldığı belirtildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, seçim akşamı için TRT'de olası manipülasyonlara karşı uyarılarda bulundu.
13 Mayıs 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övmek' iddialarıyla tutuklanmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilerek Yanardağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yanardağ, 4 Ekim'de 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
14 Temmuz 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 31'inci maddesine dayanarak yayın yasaklarını başlattı. Yasaklar, oy verme işleminin sona ereceği 31 Mart Pazar günü YSK tarafından belirlenecek saate kadar devam edecek. Bu süre zarfında, tüm yayın organlarında siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçlarına dair haber, tahmin ve yorum yapılması yasaklanmıştır. Ancak, seçime katılan siyasi partiler ve adayların propaganda faaliyetleri 18.00'e kadar yayınlanabilecek.
30 Mart 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV 100'de katıldığı program sırasında yayımlanan SADAT reklamını 'vahim' olarak nitelendirdi ve RTÜK'ü inceleme yapmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 kanalı reklamın yayınlanmasını 'siyaset bilgisizliği' sonucu bir hata olarak açıkladı ve reklam genel müdürü ile yayın sorumlusunu işten çıkardı. Ayrıca, TV100'ün patronunun organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın dostu olduğu ortaya çıktı.
15 Ocak 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler için düzenlenmek istenen yardım kampanyasının RTÜK tarafından engellendiği iddiasını reddetti. Şahin, yardım kampanyalarının engellenmediğini, aksine RTÜK'ün ortak bir yayınla daha güçlü destek için kampanya yapılmasını desteklediğini belirtti. Kampanya detaylarının ilerleyen günlerde duyurulacağını ifade etti ve Altaylı'yı manipülasyon yapmakla suçladı.
8 Şubat 2023

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Halk TV'de yayınlanan 'Sözüm Var' programı sonrası gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV'ye kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle 150 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, program kaydının izlenmesinin ardından davanın reddedildiği kararı verildi.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim