Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında meydana gelen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazası davasında, altı yıl sonra karar verildi. Dava sonucunda bazı sanıklar bilinçli ve taksirle ölüme neden olmak suçlarından hapis cezalarına çarptırıldı ve dört sanık tutuklandı. Mısra Öz, oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybettikten sonra adalet arayışını sürdürdüğünü ve bu kararın bir başlangıç olduğunu ifade etti. Öz, daha yüksek düzeydeki yetkililerin de sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayarak, adalet mücadelesinin devam edeceğini belirtti.
25 Nisan 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs'ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetin ardından Özdemir tutuklandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi, ancak yaşı nedeniyle ceza talebi 18 ila 24 yıla indirildi. Özdemir'in babası Orhan Özdemir de oğlunu sakladığı iddiasıyla tutuklandı ve 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek adam öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
23 Mayıs 2024

Ankara'da yaşayan bir kadın, kocasına kilolu olduğu gerekçesiyle küçük düşürücü ifadeler kullanmak ve duygusal şiddet uygulamakla suçlandı. 2019'da başlayan boşanma sürecinde, kadın kocasının kendisine duygusal şiddet uyguladığını iddia etti ancak mahkeme kadını haksız buldu. Ankara 7'nci Aile Mahkemesi, kadının kocasına yönelik davranışlarını kusurlu bulduğu için onu 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İstinaf ve Yargıtay kararı onayladı.
27 Nisan 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), emekli bir kişinin eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener'e yönelik 'satılmış Siyonist' ifadesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Şener, bu ifadeyi hakaret olarak nitelendirip suç duyurusunda bulunmuş ve davalıya adli para cezası verilmişti. Ancak AYM, siyasetçilerin eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve davalının ailesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
5 Haziran 2024

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentte anız yakan 206 kişiye toplam 14 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olduğunu belirten Vali, bu uygulamanın Çevre Kanunu gereği cezalandırıldığını ifade etti. Şıldak, denetimlerin devam edeceğini ve anız yakma olaylarına karşı etkili önlemler alındığını vurguladı.
2 Temmuz 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Altun, Farsça bir şiir paylaştıktan sonra bir kullanıcının yorumuna sert bir yanıt vermişti. Beykoz 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı Altun'un İslam hukukuna alenen küfrettiğini belirterek üç yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme, Altun'un pişmanlık göstermediği gerekçesiyle dokuz ay hapis cezası verdi ve adli kontrol hükümlerini kaldırdı.
16 Mayıs 2024

Hatay İl Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı Veysel Ö., Ankara'da izinli olduğu sırada Keçiören ilçesindeki evinde eşi ve iki çocuğunu öldürdü ve ardından intihar etti. Olay, Veysel Ö. eşiyle tartışmaya başladıktan sonra gerçekleşti. Aile yakınları olay yerine geldiklerinde büyük üzüntü ve şok yaşadı. Veysel Ö. daha önce Ankara Özel Harekat Şube Müdürlüğünde görev yapmıştı.
13 Mayıs 2024

Yalova Milletvekili Meliha Akyol'un aracını yanlış yere park ettiğini sosyal medyada ifşa eden Berkant Fitoz ve Recep Adıgüzel isimli vatandaşlar, 'kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirmek ve yaymak' suçundan hapis ve para cezasına çarptırıldı. İki vatandaş, Akyol'un aracının park yasağını ihlal ettiğini belirterek polisi aramış ve bu süreçte polis memurlarıyla olan konuşmalarını canlı yayınlamıştı. Mahkeme, her birine ayrı ayrı iki yıl bir ay hapis ve 17 bin 900 lira vekalet ücreti ödeme cezası verdi.
18 Nisan 2024

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 1000. haftada Galatasaray Meydanı'nda anma düzenledi. Altı yıl sonra ilk kez polis bariyeri olmadan gerçekleştirilen anmada, kayıpların fotoğraflarına karanfiller bırakıldı. Cumartesi Anneleri, sevdiklerinin akıbetini öğrenmek ve faillerin cezalandırılmasını talep eden açıklamalar yaptı. Anayasa Mahkemesi, 2018'deki 700. hafta buluşmasının yasaklanmasının ve polisin müdahalesinin anayasal hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Mayıs 2024

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

İstanbul Bahçeşehir'de İbrahim Keloğlan isimli kişi, Eros isimli kediyi tekmeleyerek öldürdüğü için üç yıl hapis cezası almıştı. Ceza, iyi hal indirimiyle iki yıl altı aya düşürülmüştü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32’nci Ceza Dairesi, hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin cezanın artırılması taleplerini reddetti. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Hafize Hilal Koçak, kararı eleştirerek, hayvan hakları savunucularının mücadeleye devam edeceğini belirtti.
4 Haziran 2024

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'Şila' adlı köpeği kulübesini yakarak öldüren Ömer Faruk Baki'ye dört yıl hapis cezası verildi. Olay, 13 Ekim 2022'de gerçekleşmiş ve soruşturma sonucunda Baki tutuklanmıştı. İlk kararda iyi hal indirimiyle ceza düşürülmüş, ancak avukatların itirazı üzerine istinaf mahkemesi kararı bozmuş ve dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti. Son duruşmada Baki'nin cezası dört yıla çıkarıldı ve tutuklama kararı verildi.
14 Mart 2024

Mardin'de iki aile arasında çıkan muhtarlık kavgasında başından yaralanan 45 yaşındaki Gülşah Çalışkan, 144 gün süren tedavisinin ardından hayatını kaybetti. Olay, 31 Mart yerel seçimlerinden önce 18 Ocak'ta meydana geldi ve taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Kavgada toplamda on kişi yaralandı ve dört şüpheli gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Çalışkan'ın cenazesi Kuyulu Mahallesi Mezarlığı'nda defnedildi.
10 Haziran 2024

Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen bombalı terör saldırısının faili Ahlam Albashır, mahkeme tarafından 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 1794 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Bu karar, saldırı sonrası yürütülen hukuki sürecin sonucu olarak verildi. Ahlam Albashır, saldırıyı gerçekleştirmekten sorumlu tutuldu.
26 Nisan 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir'de Eros adlı kedinin öldürülmesi olayında katil İbrahim Keloğlan'a verilen iki yıl altı ay hapis cezasını, Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunarak savundu. Bu cezanın kanun kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza olduğunu belirtti. Keloğlan, iyi hal indirimiyle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhuriyet Başsavcılığı, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz etti.
13 Mart 2024

Yazar Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlunun babası Bülent Cihantimur, 'suçluyu kayırma' suçlamasıyla İstanbul Adliyesi'ne ifade vermek üzere geldi. Tok'un oğlu, İstanbul'da bir kaza yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olmuş, ardından annesiyle birlikte önce Mısır'a sonra ABD'ye kaçmıştı. Adalet Bakanlığı iade sürecini başlatmış, Cihantimur ve diğer bir kişiye yurtdışına çıkış yasağı konmuş, bir çalışan ise tutuklanmıştı.
15 Mart 2024

Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı halde bulunmuş ve kısa süre sonra hastanede hayatını kaybetmişti. Babası Şaban Vatan, kızının ölümüne bir aracın sebep olduğunu ve bu aracın AKP'li bir belediye başkanının yeğenine ait olduğunu iddia etmişti. Bu iddiaların ardından Meclis'te bir komisyon kurulmuş, ancak şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Şaban Vatan'ın adalet arayışı sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Cumhurbaşkanına zincirleme hakaret' suçlamasıyla dava açıldığı duyuruldu.
20 Nisan 2024

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim